paczek1981 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Sklejam drugi raz samolot. Pierwszy to był mini skala 1/144. Będę podglądał inne warsztaty aby jakoś ten Łoś wyglądał. Model robiony prosto z pudła bez żadnych fajerwerków. Z góry przepraszam jak moimi zdolnościami będę obrażał forumowiczów ale wole poćwiczyć na czymś tanim niz niszczyc model za 100 Mały inbox: Mam nadzieję że uda mi się go skończyc. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 No powodzenia życzę bo ja właśnie maluje ten model (ale innej firmy) już, nie był za łatwy - bardzo dużo szlifowania ale coś w sobie ma ;) Będę podglądał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Mam sentyment do tego modelu bo mi dzieciństwo przypomina Do dziś pamiętam jak 3 sztuki na półce stały kolo siebie ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Prace na dziś Na razie nie jest źle. W planach zrobienie luków bombowych a raczej ich imitacji, ale to już zobaczymy jak przyjedzie kurier z dremelkiem Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Wnętrze nie było całe khaki tylko srebrne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Powodzenia przy Łosiu i cierpliwości. Dobrze, że próbujesz wyciągnąć jak najwięcej z bazy, jakim jest model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ciąg dalszy. Skleiłem jedno skrzydło i mi sie przypomniało o lukach bombowych, ale cóż trzeba teraz sobie poradzić jakoś. Przynajmniej teraz będę wiedział jak będzie lepiej sie je robiło. Obawiam sie najbardziej zrobienia bomb. Silnik będę próbował coś tam zwaloryzować ale nie obiecuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Mała aktualizacja. Jestem zadowolony z luków bombowych. Na zdjęciu do przymiarki z kadłubem. Później drobna waloryzacja(chyba tak to się pisze jak dodam kabelki) :P Mały edit: Skrzydła spasowane i przyklejone. Tył będę musiał poprawić bo jest delikatnie krzywo ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Te komory bombowe wyglądają obiecująco, będziesz jeszcze z nimi coś robił? Przy okazji dwie kwestie: 1. Niesztampowe wykonanie jakiegoś elementu (tu np. komory) wymusza podobne wykonywanie innych - zaplanuj może jeszcze jakieś waloryzacje, żeby nie było dużego rozdźwięku pomiędzy elementami fabrycznymi a samodzielnymi; 2. Z jakiej dokumentacji korzystasz? Pozdrawiam PS. nie cierpię oglądania w fotek w imageshacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Dokumentacja to co znajdę w pani Google http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecie-wieksze,90721 http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bombowce/los/dowodztwo_lotnictwa_bombowce_los.html Tu jak przejedziesz rolką to znajdziesz komory bombowe . Komory bombowe będę delikatnie waloryzował poprzez dodanie imitacji jakieś instalacji. Bomby będę robił z ramek. Niestety nie wiem czy podołam z komorami wewnątrz kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Koledzy napiszcie czy mogę łosia pomalować na brązowo zamiast oliwki?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 ten kolor dokładnie nazywa polish khaki II jest dostępny np z Pactry A69 - to prawidłowy kolorek kadłuba-na pewno nie powinien być to brązowy, jeśli chodzi o spód do ostatnie dwa Łosie sklejałem jakieś 3 lata temu i pamiętam że nie dobrałem z posiadanej wówczas palety MM i Pactry - po prostu mieszałem niebieski z dość dużą ilościa białego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Górny kolor to tak jak napisał tombie01 Polish Khaki II a dolny A70 Polish Blue II (Pactra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Na górne powierzchnie Łosia swobodnie można użyć popularnej barwy RAF Dark Earth np Humbrol 29, choć bardziej zbliżony jest Humbrol 98 (Matt Chockolate). Obydwie te barwy są z grupy brązowych. ( http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097 ) Polecam tekst: http://www.minireplika.pl/warsztat-modelarski/151-barwy-farb-uzywanych-w-wojsku-polskim-w-latach-trzydziestych-xx-wieku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Na górne powierzchnie Łosia swobodnie można użyć popularnej barwy RAF Dark Earth np Humbrol 29, choć bardziej zbliżony jest Humbrol 98 (Matt Chockolate). Obydwie te barwy są z grupy brązowych. ( http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097 ) Polecam tekst: http://www.minireplika.pl/warsztat-modelarski/151-barwy-farb-uzywanych-w-wojsku-polskim-w-latach-trzydziestych-xx-wieku . Różnica miedzy Humbrolem 29, a 98 jest ogromna i rzeczywiście są to kolory brązowe. Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem, który byłby jeszcze bardziej zielony, gdyby nie upływ lat, który niewatpliwie przyciemnił zachowany lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem, który byłby jeszcze bardziej zielony, gdyby nie upływ lat, który niewatpliwie przyciemnił zachowany lakier. Teza odważna, ale to tylko domniemanie. Równie dobrze ktoś może stwierdzić, że z wiekiem farba robi się coraz mniej brązowa, zmieniając odcień na oliwkowy. Ja nie jestem ekspertem od farb, ani tym bardziej wpływu czasu na ich odcień. Autor modelu musi sam rozstrzygnąć dylematy. Chciałem tylko wykazać, że nie ma prostej recepty, odpowiedzi, a wskazanie konkretnej barwy (np wspomnianej wyżej Pactry) wcale nie jest jednoznaczne i musi trafiać we właściwy odcień. Moim zdaniem obszar interpretacji barwy jest dość szeroki w tym przypadku, stąd przytoczenie dość jasnego Dark Earth i ciemnego Chockolate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Teza odważna, ale to tylko domniemanie. Równie dobrze ktoś może stwierdzić, że z wiekiem farba robi się coraz mniej brązowa, zmieniając odcień na oliwkowy.. Odważne to by było stwierdzenie, że to był seledyn. Masz rację co do dużej swobody interpretacji tego polskiego khaki, ale ja po prostu nie kupuję teorii o brązowych łosiach, tak samo zdecydowanie jak o seledynowych. Nikt nikomu błędu nie może zarzucić, jeśli zdecyduje się nawet pomalować swojego łosia na chocolate jak francuskie bombowce nocne, ale to się nie mieści moim zdaniem blisko tego najbardziej prawdopodobnego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem, dokładnie ,bliżej mu do zielonego niż do brązowego Staszka też Łosiek zielony http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=173&t=31948 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem Wnioskowanie w oparciu o zdjęcia jest zawsze obarczone błędami, poza tym nie przedstawiłeś letalin żadnych podstaw oprócz swojego osobistego wewnętrznego przekonania. Jak zrozumiałem przykładając próbnik FS do pozostałości samolotów z '39 uznano, że najbliższym kolorem jest FS 30097 (nawet podlinkowałem ten kolor). Póki nie mam sam możliwości wglądu w bardziej wiarygodne materiały nie zamierzam z tym polemizować i moje zdanie nic do tego nie ma. Sorki, ale dla mnie jest to bardziej wiarygodne niż fakt, iż ktoś pomalował swoj model na określoną barwę... A może zrobimy ankietkę i wygra ten kolor, który ma więcej "wyznawców"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Darku ,model Ipkinsa dałem tylko jako przykład a nie wyrocznie i nie wydaje mi się ,żeby babola walnął. Ze zdjęć oryginalnych części /z artykułu zalikowanego przez Ciebie/jasno wynika ,że jest zielony ale ilu modelarzy tyle wizji polskiego khaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 I wszystko jasne Malowanie Malowanie typowe. Góra na ciemny kolor oliwkowy - zielony, dół jasnoniebieski. Oznaczenia na samolocie ograniczały się , w przypadku wczesnych maszyn, do ewidencyjnych numerów podskrzydłowych w kolorze czarnym. Nieliczne Łosie miały namalowane numery jakie otrzymały w eskadrach. Znaków eskadr Łosie nie nosiły. Na usterzeniu kierunku umieszczano znak fabryczny PZL w czarnym kolorze oraz czarny napis "Łoś". Źródło: http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bombowce/los/dowodztwo_lotnictwa_bombowce_los.html Dziękuje wszystkim. Jutro czas zaatakować modelarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Banny, piszesz, że swobodnie można użyć H29 lub H98. Autor artykułu, według Ciebie określił dokładnie za pomocą wzorników jaki to odcień miało polskie khaki i wyszło mu, że coś między tymi kolorami: http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097+34088 Uważam, że to tak szeroki zakres, że farbki Pactry swobodnie się w tym mieszczą Artykuł nie daje żadnej odpowiedzi na kluczowe pytanie. Wyklucza tylko odcienie skrajnie jasne i ciemne brązowego i zielonego, oraz inne kolory. Tyle to można sobie samemu wymyślić, bez przykładania do wzornika części z wykopków. Odcienie Pactry też były w ten sam sposób uzyskiwane. Tyle, że użyto do tego resztek oryginalnej farby z remontowanego na Okęciu P-11c z krakowskiego muzeum. Można się kłócić tylko, kto zrobił to dokładniej i kto dysponował lepszym materiałem do porównań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Na razie fotki góry. Dół trzeba dopracować jeszcze trochę. Heh zachciało mi się robienia komór bombowych Co jak co jestem zadowolony i to baaaaaaaaardzo z szybek że mi w miarę ładnie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Jest OK. Jak dla mnie farba za jasna, ale jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Foty robiłem z lampą błyskową. W rzeczywistości kolorek jest ciemniejszy. Zastosowałem farbę Pactra A69 Polish Khaki II , a jako podkładu użyłem jakiegoś samochodowego szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi