Skocz do zawartości

PZL-37 Łoś PLASTYK 1/72

paczek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Sklejam drugi raz samolot. Pierwszy to był mini skala 1/144. Będę podglądał inne warsztaty aby jakoś ten Łoś wyglądał. Model robiony prosto z pudła bez żadnych fajerwerków. Z góry przepraszam jak moimi zdolnościami będę obrażał forumowiczów ale wole poćwiczyć na czymś tanim niz niszczyc model za 100 Mały inbox:

img0177o.jpg

img0176ao.jpg

img0174uh.jpg

img0178gw.jpg

Mam nadzieję że uda mi się go skończyc. Pozdrawiam Mariusz

No powodzenia życzę bo ja właśnie maluje ten model (ale innej firmy) już, nie był za łatwy - bardzo dużo szlifowania ale coś w sobie ma ;)

Będę podglądał...

1004137q.th.jpg

1004141f.th.jpg

1004142n.th.jpg

1004143u.th.jpg

Prace na dziś Na razie nie jest źle. W planach zrobienie luków bombowych a raczej ich imitacji, ale to już zobaczymy jak przyjedzie kurier z dremelkiem

Edytowane przez Gość

Ciąg dalszy. Skleiłem jedno skrzydło i mi sie przypomniało o lukach bombowych, ale cóż trzeba teraz sobie poradzić jakoś. Przynajmniej teraz będę wiedział jak będzie lepiej sie je robiło. Obawiam sie najbardziej zrobienia bomb. Silnik będę próbował coś tam zwaloryzować ale nie obiecuje

1004148o.th.jpg

1004146e.th.jpg

1004147p.th.jpg

Mała aktualizacja. Jestem zadowolony z luków bombowych. Na zdjęciu do przymiarki z kadłubem. Później drobna waloryzacja(chyba tak to się pisze jak dodam kabelki) :P

1014157.th.jpg

1014160k.th.jpg

Mały edit:

Skrzydła spasowane i przyklejone. Tył będę musiał poprawić bo jest delikatnie krzywo ;/

1014172.th.jpg

Te komory bombowe wyglądają obiecująco, będziesz jeszcze z nimi coś robił?

Przy okazji dwie kwestie: 1. Niesztampowe wykonanie jakiegoś elementu (tu np. komory) wymusza podobne wykonywanie innych - zaplanuj może jeszcze jakieś waloryzacje, żeby nie było dużego rozdźwięku pomiędzy elementami fabrycznymi a samodzielnymi;

2. Z jakiej dokumentacji korzystasz?

Pozdrawiam

PS. nie cierpię oglądania w fotek w imageshacku

Dokumentacja to co znajdę w pani Google

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecie-wieksze,90721

http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bombowce/los/dowodztwo_lotnictwa_bombowce_los.html Tu jak przejedziesz rolką to znajdziesz komory bombowe .

Komory bombowe będę delikatnie waloryzował poprzez dodanie imitacji jakieś instalacji. Bomby będę robił z ramek. Niestety nie wiem czy podołam z komorami wewnątrz kadłuba.

ten kolor dokładnie nazywa polish khaki II jest dostępny np z Pactry A69 - to prawidłowy kolorek kadłuba-na pewno nie powinien być to brązowy, jeśli chodzi o spód do ostatnie dwa Łosie sklejałem jakieś 3 lata temu i pamiętam że nie dobrałem z posiadanej wówczas palety MM i Pactry - po prostu mieszałem niebieski z dość dużą ilościa białego

9d9ea929c2a4ee12med.jpg

Górny kolor to tak jak napisał tombie01 Polish Khaki II a dolny A70 Polish Blue II (Pactra)

Na górne powierzchnie Łosia swobodnie można użyć popularnej barwy RAF Dark Earth np Humbrol 29, choć bardziej zbliżony jest Humbrol 98 (Matt Chockolate). Obydwie te barwy są z grupy brązowych. ( http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097 )

Polecam tekst: http://www.minireplika.pl/warsztat-modelarski/151-barwy-farb-uzywanych-w-wojsku-polskim-w-latach-trzydziestych-xx-wieku .

Na górne powierzchnie Łosia swobodnie można użyć popularnej barwy RAF Dark Earth np Humbrol 29, choć bardziej zbliżony jest Humbrol 98 (Matt Chockolate). Obydwie te barwy są z grupy brązowych. ( http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097 )

Polecam tekst: http://www.minireplika.pl/warsztat-modelarski/151-barwy-farb-uzywanych-w-wojsku-polskim-w-latach-trzydziestych-xx-wieku .

Różnica miedzy Humbrolem 29, a 98 jest ogromna i rzeczywiście są to kolory brązowe.

Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem, który byłby jeszcze bardziej zielony, gdyby nie upływ lat, który niewatpliwie przyciemnił zachowany lakier.

jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem, który byłby jeszcze bardziej zielony, gdyby nie upływ lat, który niewatpliwie przyciemnił zachowany lakier.
Teza odważna, ale to tylko domniemanie. Równie dobrze ktoś może stwierdzić, że z wiekiem farba robi się coraz mniej brązowa, zmieniając odcień na oliwkowy.

Ja nie jestem ekspertem od farb, ani tym bardziej wpływu czasu na ich odcień. Autor modelu musi sam rozstrzygnąć dylematy. Chciałem tylko wykazać, że nie ma prostej recepty, odpowiedzi, a wskazanie konkretnej barwy (np wspomnianej wyżej Pactry) wcale nie jest jednoznaczne i musi trafiać we właściwy odcień. Moim zdaniem obszar interpretacji barwy jest dość szeroki w tym przypadku, stąd przytoczenie dość jasnego Dark Earth i ciemnego Chockolate.

Teza odważna, ale to tylko domniemanie. Równie dobrze ktoś może stwierdzić, że z wiekiem farba robi się coraz mniej brązowa, zmieniając odcień na oliwkowy..

Odważne to by było stwierdzenie, że to był seledyn.

Masz rację co do dużej swobody interpretacji tego polskiego khaki, ale ja po prostu nie kupuję teorii o brązowych łosiach, tak samo zdecydowanie jak o seledynowych. Nikt nikomu błędu nie może zarzucić, jeśli zdecyduje się nawet pomalować swojego łosia na chocolate jak francuskie bombowce nocne, ale to się nie mieści moim zdaniem blisko tego najbardziej prawdopodobnego koloru.

Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem,

dokładnie ,bliżej mu do zielonego niż do brązowego

Staszka też Łosiek zielony

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=173&t=31948

Jednocześnie linkujesz artykuł, gdzie autor pokazuje zdjęcie szczątków Karasia, które jest ewidentnie Khaki z zielonym odcieniem
Wnioskowanie w oparciu o zdjęcia jest zawsze obarczone błędami, poza tym nie przedstawiłeś letalin żadnych podstaw oprócz swojego osobistego wewnętrznego przekonania.

Jak zrozumiałem przykładając próbnik FS do pozostałości samolotów z '39 uznano, że najbliższym kolorem jest FS 30097 (nawet podlinkowałem ten kolor). Póki nie mam sam możliwości wglądu w bardziej wiarygodne materiały nie zamierzam z tym polemizować i moje zdanie nic do tego nie ma.

Sorki, ale dla mnie jest to bardziej wiarygodne niż fakt, iż ktoś pomalował swoj model na określoną barwę... A może zrobimy ankietkę i wygra ten kolor, który ma więcej "wyznawców"?

Darku ,model Ipkinsa dałem tylko jako przykład a nie wyrocznie i nie wydaje mi się ,żeby babola walnął.

Ze zdjęć oryginalnych części /z artykułu zalikowanego przez Ciebie/jasno wynika ,że jest zielony ale ilu modelarzy tyle wizji polskiego khaki

I wszystko jasne

Malowanie

Malowanie typowe. Góra na ciemny kolor oliwkowy - zielony, dół jasnoniebieski. Oznaczenia na samolocie ograniczały się , w przypadku wczesnych maszyn, do ewidencyjnych numerów podskrzydłowych w kolorze czarnym. Nieliczne Łosie miały namalowane numery jakie otrzymały w eskadrach. Znaków eskadr Łosie nie nosiły. Na usterzeniu kierunku umieszczano znak fabryczny PZL w czarnym kolorze oraz czarny napis "Łoś".

Źródło: http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bombowce/los/dowodztwo_lotnictwa_bombowce_los.html

Dziękuje wszystkim. Jutro czas zaatakować modelarski.

Banny, piszesz, że swobodnie można użyć H29 lub H98.

Autor artykułu, według Ciebie określił dokładnie za pomocą wzorników jaki to odcień miało polskie khaki i wyszło mu, że coś między tymi kolorami:

http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=30097+34088

Uważam, że to tak szeroki zakres, że farbki Pactry swobodnie się w tym mieszczą:)

Artykuł nie daje żadnej odpowiedzi na kluczowe pytanie. Wyklucza tylko odcienie skrajnie jasne i ciemne brązowego i zielonego, oraz inne kolory.

Tyle to można sobie samemu wymyślić, bez przykładania do wzornika części z wykopków.

Odcienie Pactry też były w ten sam sposób uzyskiwane. Tyle, że użyto do tego resztek oryginalnej farby z remontowanego na Okęciu P-11c z krakowskiego muzeum. Można się kłócić tylko, kto zrobił to dokładniej i kto dysponował lepszym materiałem do porównań.

• 2 weeks later...

Na razie fotki góry. Dół trzeba dopracować jeszcze trochę. Heh zachciało mi się robienia komór bombowych Co jak co jestem zadowolony i to baaaaaaaaardzo z szybek że mi w miarę ładnie wyszły.

1014180.th.jpg

1014181.th.jpg

Foty robiłem z lampą błyskową. W rzeczywistości kolorek jest ciemniejszy. Zastosowałem farbę Pactra A69 Polish Khaki II , a jako podkładu użyłem jakiegoś samochodowego szarego.