templess Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witam. Bardzo dobrze Michał Ci idzie. Gąski wyszły Ci super. Co do szmaty to zgadzam się z kolegami. Chyba że masz swoją wizję z góry zaplanowaną. Osobiście wszelkie dodatki robie na końcu. Prosciej rozmieścić z sensem i żeby wyglądało ok optycznie. Pozwol że odpowiem tu Krzyśkowi bo atakuje tym pytaniem we wszystkich wątkach . Dotyczy gąsek. Sklejasz całość z dwoma rozszczepialnymi punktami (1- koło napędowe, 2- koło napinające). Masz możliwość zdjęcia oddzielnie do malowania górnej i dolnej części gąsienicy. Po pomalowaniu zakładasz i sklejasz na stałe. Piszę rzadko bo walczę non-stop z modelami na Koszalin ale obserwuję systematycznie Cytuj
bazylms Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Dzięki Robert. Atakuję, bo jeszcze nie robiłem plastików, a jak znam moje szczęście to jak przyjdzie mi je robić to akurat nikt nie będzie tego robił. Więc pytam teraz. Cytuj
templess Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Jak zaczniesz robić i będziesz miał problemy to pisz na priv. Ale to nic strasznego i spokojnie sobie poradzisz. Za to Michał możesz miec problemy z malowaniem. W tym typie podwozia ciężko dotrzeć do wanny. Cytuj
Michał96 Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 No to dzięki Robert za wytłumaczenie Hmm, spokojnie, dam jakoś rade z tym malowaniem gąsek, w koncu zawsze tak robię i jakoś wychodzi A w sprawie tej szmaty- http://www.network54.com/Forum/110741/thread/1096835126/Sd.Kfz.+140-1 Wzoruję się na tym egzemplarzu. Szmata będzie miała ciemniejszy kolor jak na tym modelu, więc nie będzie się jakoś strasznie rzucać w oczy. Na dzisiaj skończyłem wieżyczkę-te siateczki to bdb rozwiązanie, efekt podobny jak od fototrawionek. Sory za zdjęcia, ale coś burza nawiedziła moją okolice Jutro skończę dół i powinienem psiknąć czarnym podkładem. No i może uda się dać kolor bazowy i zrobić modulację, ale lepiej powoli Cytuj
plastikk Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Michał - szmata na modelu z linka miała maskować jakiegoś babola/przedłużenie pokryw silnika.Widać to na dalszych fotach. Po za tym, to z ciekawością zaglądam.Zapowiada się dobry model. Cytuj
Michał96 Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 No i po malowaniu. Najpierw dałem czarny podkład, później dunkelgelb 43 pactry i zrobiłem modulację. Teraz zrobię kamo-jeszcze myślę nad tym jakie zrobić, wiecie jak to jest, zmienia się zdanie co godzinę Cytuj
pankot13 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Ale lecisz Michał. Chyba go skończysz do niedzieli. Cytuj
Michał96 Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 No lecę, lecę Lepiej powiedz jak wyszło, był to pierwszy test ,,nowego" aero, dzięki raz jeszcze Piotrze Cytuj
bazylms Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Mam takie wrażenie, jakby był niedomalowany - za słaba warstwa farby. Ale może to być też wrażenie z modulacji. Poczekam na filtry. Cytuj
pankot13 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Nie ma za co Michał.Widzę,że udało Ci się go wyregulować. Malowanko wychodzi na razie OK.Zobaczymy jak poradzisz sobie z plamami kamuflażu. Cytuj
Michał96 Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 No udało się i to nawet bez większych problemów Szczerze mówiąć bazylms to taki właśnie efekt chciałem uzyskać Co do kamo to chyba jednak zrobię inne, nie mam jeszcze takiej wprawy z aero, żeby zrobić takie kamo. Muszę dać jakąś fotę dla pokazania wielkości, model jest dwa razy mniejszy od tygrysa, więc nie jest łatwo z kamuflażem :/ Cytuj
Twitch Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Na tym etapie malowania bardzo mi się podoba... kamo na pewno fajnie ci wyjdzie Cytuj
Michał96 Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 No i tak jak już pisałem, kamuflaż uległ zmianie, nie podołałbym tamtej wersji, a szkoda mi było ryzykować i ewentualnie myć Po obecnym kamuflażu model dostał 3 filtry, sidolux, kalki, biedronę, sidolux i olejnego łosza. Wieżyczka będzie jeszcze malowana wewnątrz i również brudzona. Spokojnie, kamuflaż jeszcze znacznie ściemnieje, dojdą pigmenty, obicia itp. No i oczywiście rdzawienie tłumika i zapasowych gąsek. Z brudzenia wanny jestem zadowolony, brudziłem pigmentami Vallejo. Cytuj
pankot13 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Wychodzi Ci to bardzo ładnie. Tylko ta kalka obok krzyża coś nie za bardzo Ci siadła.Widać powietrze pod nią. Cytuj
Michał96 Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Dzięki No właśnie wiem, jak robiłem biedronkę to przez przypadek pociągnąłem po niej pędzlem zwilżonym terpentyną i się jakoś ,,pogniotła" Cytuj
bazylms Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Michał - jest super. Jak pisałem że poczekam na filtry itd,l miąłem rację. Co do kalek. To nie zabezpieczałeś ich po położeniu sido? Cytuj
slawekmalysek Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Witam no fajniście planujesz podstawkę? pozdr Sławek Cytuj
Michał96 Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Dzięki, cieszę się że się podoba Oczywiście, kalki zabezpieczyłem sido, tylko że najwidoczniej za mało czasu dałem mu na wyschnięcie :/ No z podstawką to zobaczymy, jakoś ostatnio postanowiłem się bardziej skupić na wykonaniu modeli i jakoś nie mam weny do dioram, ale może Cytuj
Michał96 Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Witam, po małej przerwie udało mi się skończyć model w 99%, jeszcze drobne poprawki i zabieram się za małą winetkę-której warsztat też przedstawię Obicia robione gąbką, pierw baza dunkelgelb 43, a następnie ciemny brąz. Na górę dałem też trochę ciemnych pigmentów. Układ jezdny został jeszcze lekko przybrudzony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi