nicpon Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Tradycyjnie zaczynam od zawartości pudełka. Na razie postęp prac jest na etapie oglądania co i jak. Oczywiście pierwsze części wycięte z ramek. c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Będziesz odzinał tylną część kabiny jeśli tak to uważaj jest tam spory babol brakuje jednego segmentu z obrysu ramy oszklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 No- pokazuj dalej. Zastanawiam się nad takim, aby go postawić na jakimś wschodnim lotnisku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 17 Maja 2012 Autor Share Napisano 17 Maja 2012 Będziesz odzinał tylną część kabiny jeśli tak to uważaj jest tam spory babol brakuje jednego segmentu z obrysu ramy oszklenia Raczej nie będę... Tak z ciekawości w jakim celu się ją odcina ? Aktualny stan prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 I to tak przez cztery dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 17 Maja 2012 Autor Share Napisano 17 Maja 2012 I to tak przez cztery dni? Czyli co wolno/szybko ? Co do zestawu to przy składaniu nie natknąłem się na jakieś większe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Zasiadam w pierwszym rzędzie ! Miałem kupić ten model no ale okazał się trochę za drogi (a miałem określony fundusz) dlatego jak skończę Messia to ten idzie na stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Będziesz odzinał tylną część kabiny jeśli tak to uważaj jest tam spory babol brakuje jednego segmentu z obrysu ramy oszklenia Raczej nie będę... Tak z ciekawości w jakim celu się ją odcina ? Odcina się ja w celu ukazania tylnego stanowisla strzelca ale nie trzeba kwestia inwencji modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Ostatnio brakuje mi czasu, ale coś tam zawsze się dzieje w moich zakładach zbrojeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Też lepię ten model (link w podpisie) tylko z Airfixa - jest to pewne wyzwanie jeśli chodzi o mój zestaw, widzę że wybrałeś malowanie identyczne z moim ale w Twoim przypadku muszę się niezgodzić z maskowaniem które już wykonałeś, nie jest zgodne ze schematem - to na lewym skrzydle i na ogonie samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 widzę że wybrałeś malowanie identyczne z moim ale w Twoim przypadku muszę się niezgodzić z maskowaniem które już wykonałeś, nie jest zgodne ze schematem - to na lewym skrzydle i na ogonie samolotu. Jednak malowanie będzie inne od twojego, planuje malowanie z żółtym nosem. Maskowanie będzie poprawiane, na razie zacząłem wstępnie maskować. Po prostu wykorzystałem wolny czas aby powrzucać foty do warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Czyli co wolno/szybko ? No, szybko... Lubię takie tempo- zwłaszcza, że są niezłe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Kolejność maskowania na goły plastik nader intrygująca rzekłbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Kolejność maskowania na goły plastik nader intrygująca rzekłbym... To teraz żeś mnie zastrzelił... Na zdjęciach widać już położony podkład, a na nim kolor bazowy. Chociaż na fotografiach wyszedł trochę jaśniejszy niż w rzeczywistości. Może zły kolor ? W sumie to te same kolory używałem przy Bf-109 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=32745. Zapewniam że nie jest to goły plastyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Kolejność maskowania na goły plastik nader intrygująca rzekłbym... no tak praca u podstaw jest czasem ciężka ale przynosi efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 To teraz żeś mnie zastrzelił... Na zdjęciach widać już położony podkład, a na nim kolor bazowy. No, może się nie przyjrzałem, ale szary to raczej na pewno nie jest kolorem bazowym. Górne kamo to zazwyczaj dwie zielenie RLM 70/71. Nie doczytałeś opisu barw w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 popatrz na mój warsztat i zobacz na kolejność nanoszenia kolorów - nauczyłem się tego na tym forum kolejność jest nastepująca: najpierw nanosisz spód bez maskowania, a nastepnie jeden z kolorów kamo(bazowy), ten który będzie łatwiej zamaskować pod następny kolor; następnie pierwsza warstwa lakieru - błyszczącego pod kalki - i już bezpiecznie dotykasz modelu w celu nałożenia kalomani i doklejenia pozostałych elementów, nastepnie na kalki werniks odpowiedni dla modelu w tym przypadku mat - powodzenia w aspekcie komentarza Bannego dla mnie bazowy w tym modelu to RLM 70 czyli np Humbrol 117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 w aspekcie komentarza Bannego dla mnie bazowy w tym modelu to RLM 70 czyli np Humbrol 117 bzdura, RLM70 Schwarzgrun (czarnozielony) to od dawien dawna 91, i jest to b dobry odpowiednik (kolega chyba pomylił z RLM71 - wtedy z pewnym przymrużeniem oka Hu116). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 w aspekcie komentarza Bannego dla mnie bazowy w tym modelu to RLM 70 czyli np Humbrol 117 bzdura, RLM70 Schwarzgrun (czarnozielony) to od dawien dawna 91, i jest to b dobry odpowiednik (kolega chyba pomylił z RLM71 - wtedy z pewnym przymrużeniem oka Hu116). oczywiście 'czeski błąd' - pomyliłem z RLM 71 - natomiast jeśli chodzi o 117 to dokładnie taki kolor jest w instrukcji Airfixa, fakt iż na tym forum miały miejsce dyskusje dt zgodności historycznej farb 117 a 116; ja jednak wykonałem Swój model zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Generalnie Humbrol nie ma w swojej palecie dobrej barwy do RLM 71 (tzn może ma, ale na razie nie jest dostepna - H242) także czy to 116 czy 117, to tylko przybliżenie. Mnie osobiście podpasował Model Master 2081, którego użyłem do malowania Hs 126 i Fw 189 (są gdzieś na forum, także można sobie zerknąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Namieszałem, oj namieszałem... Instrukcja-odcienie szarości, czarno-białe zdjęcia. Cały czas myślałem o RLM 70 i sięgnąłem do pudła z farbami po 70 ale było to H70 z Gunze a nie RLM. Taki troche głupi, wstydliwy błąd i w sumie niezły babol. Malowanie H64/H65 (Gunze) będzie odpowiednie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 na to wygląda H64 to RLM 71 a H65 to RLM 70 czyli zgodne z niemieckimi barwami - ale w praktyce jeszcze pozostaje kwestia spodu z Gunze powinien to być H67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2012 na to wygląda H64 to RLM 71 a H65 to RLM 70 czyli zgodne z niemieckimi barwami - ale w praktyce jeszcze pozostaje kwestia spodu z Gunze powinien to być H67 Spód już jest właśnie tym H67, tylko zdjęcia zabrakło W weekend planuje kolejne aktualizacje to postaram się wszystko dokładnie obfotografować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi