Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze

michalzip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum

chciałbym sie was poradzic jaki model wybrac , moja przygode z modelarstwem zaczołem nie dawno wiec jestem nowicjuszem to bedzie moj 3 model 2 się konczy.

A wiec tak przymierzam sie do Bismarcka lub Tirpitza skala 1/700

Jaka firme byscie polecili ? Przegladałem Bismarcka +swordfish z Dragona z blaszkami lub Tirpitza co o nich myslicie?

Z góry dziękuje za udzieloną pomoc

Pozdrawiam Michał

Jak koniecznie chcesz okręt, to może Bismarck z Revella. Jest niewiele droższy od dragonowego. Odradzam Ci używanie blaszek na tym etapie kariery. Jak sam piszesz, jesteś jeszcze nowicjuszem, więc to może być zbyt duże wyzwanie dla Ciebie.

Bismarck z Revella jest prostszy, a dragona lepszy jakościowo, ale i trudniejszy. Musisz sam wybrać.

Mnie osobiście szkoda by było czasu na model gorszy.....z prostej przyczyny : jak już mam w tą zabawę inwestować czas i pieniądze to wolał bym już poprzeczkę ustawić sobie wysoko i uzyskać maksymalnie ciekawy efekt końcowy.

No właśnie sęk w tym ,że chciałbym coś ambitniejszego lepszego Revella składałem teraz dwa modele king george V oraz HMS Victory dlatego spytałem tu co wybrac bo nie orintuje sie co inne firmy prezentują a niechciałbym inwestowac w jakiś słaby jakościowo model.

A co do blaszek to śledziłem tu pare warsztatow na których były one stosowane i powiem bardzo ciągnie mnie do tego bo efekt jest naprawde świetny. Tylko czy mi to tak wyjdzie.

No ale widze że pozytywnie oceniacie model Dragona wiec na niego bym się pokusił.

http://www.hobbysta.pl/pancernik-bismarck-rn-swordfish-27-maja-1941-p-17015.html <--dokładnie taki ??

Jeśli jeszcze by mi ktos napisał jakąś palete kolorów jaką tam bede potrzebował. Bardzo bym chciał go pomalowac akrylami ale zbytnio niewiem jaka firma co i jak , poprzednie malowałem olejnymi z revela.

Dziekuję za wszelkie porady .

Pozdrawiam Michał .

No ale widze że pozytywnie oceniacie model Dragona wiec na niego bym się pokusił.

http://www.hobbysta.pl/pancernik-bismarck-rn-swordfish-27-maja-1941-p-17015.html <--dokładnie taki ??

Jeśli jeszcze by mi ktos napisał jakąś palete kolorów jaką tam bede potrzebował. Bardzo bym chciał go pomalowac akrylami ale zbytnio niewiem jaka firma co i jak , poprzednie malowałem olejnymi z revela.

Dziekuję za wszelkie porady .

Pozdrawiam Michał .

Dokładnie taki Możesz jeszcze pokusić się o model trumpetera w 1/700 ale jest nieco gorszy.Zwłaszcza kadłub. Z blaszkami sobie poradzisz pod warunkiem zachowania spokoju i unikania pośpiechu.Nie taki diabeł straszny jak go malują.Co do farb to ja osobiście polecam ostatnio Lifecolor.Nadają się pod aero jak i pod pędzel.Co do palety kolorów to musiał byś popatrzeć gdzieś na przeliczniki kolorów bo zupełnie nie orientuje się jakie kolory pasują pod Kriegsmarine.

Pisząc to właśnie sobie przypomniałem,że lifecolor ma w ofercie zestaw farb do Kriegsmarine :

http://www.adalbertus.com.pl/kriegsmarine-wwii-set-1.html

...No właśnie sęk w tym ,że chciałbym coś ambitniejszego lepszego Revella składałem teraz dwa modele king george V oraz HMS Victory dlatego spytałem tu co wybrac ...
Moim zdaniem jak podeślesz nam zdjęcia wykonanych modeli to będziemy mogli coś powiedzieć.

A co do blaszek to śledziłem tu pare warsztatow na których były one stosowane i powiem bardzo ciągnie mnie do tego bo efekt jest naprawde świetny. Tylko czy mi to tak wyjdzie.

Według mnie blaszki dają dużo frajdy i fajny efekt. Nie ma się co obawiać. Ja swój pierwszy model w życiu jaki skleiłem czyli Kongo wykonałem korzytsając z jednego z większych zestawów waloryzacyjnych i jakoś przeżyłem.

Powodzenia.

Zasadniczo zgadzam się z przedmówcami co do startu w modelowanie razem z blaszkami. Mam tylko jedno ale. Kolega chce rozpoczać od modelu w siedemsetce, a tam blaszki są: a) mniejsze, b) delikatniejsze... Przez co niedoróbka modelarska może zasadniczo popsuć efekt finalny i będzie bardziej wyeksponowana niż w 1/350.

Dobra dość marudzenia. Przed wejściem w temat Bismarcka rozpatrywałem model Dragona i ten osobiście bym wybrał. Jednak potencjał skali przyciągnął mnie do 350-tki. Jednak w planach mam dioramę z Bismarckiem w 1/700 - ale to kiedyś...

Acha, najważniejsze:

Witaj w klubie miłośników Bismarck Classe!

• 2 weeks later...

Witam .

A więc dziękuje za wszelkie podpowiedzi które mi pomogły w wyborze , padło na Tirpitz z Dragona 1:700 dokupiłem do tego zestaw luf.

A teraz chciałbym prosic was o pomoc w dobraniu farb chciałbym go pomolawac farbami z valejo model color wiele dobrego o nich wyczytałem ale zbytnio nie orientuje się tam w tych barwach tego .

Chciałbym go pomalowac tak jak w instrukcji jest a wiec potrzebuje wg. tego następujących kolorów :

Red

Gold

Flat white

Flat black

Tan

Barley gray

Hemp

Czy mogł bym mi ktos w tym pomoc ? chodzi mi o konkretne farbki z tej firmy.

Pewnie dla was doswiadczonych nie bedzie duzy problem w pomocy z góry dziękuje i Pozdrawiam Michał