Jump to content

BUSL 49 ft - kuter hydrograficzny US Coast Guard

mjg
 Share

Recommended Posts

Witam!

Wszyscy budują okręty wojenne więc dla odmiany coś z pogranicza floty wojennej i cywilnej.

Właśnie rozpocząłem budowę kutra hydrograficznego (jak w tytule). Model będzie w skali 1:72 (długość 20,69 cm) i w całości z plastyku. Będzie to mój sprawdzian tego materiału do budowy modeli i jeśli się sprawdzi to planuję budowę tegoż samego modelu w skali 1:25. Nie to, że nie miałem do czynienia z plastykiem przy budowie modeli, ale nigdy jeszcze nie budowałem od podstaw, dlatego będę wdzięczny wszystkim bardziej oblatanych w tej materii za porady i krytykę. Plany tej jednostki były w Modelarzu, ale kilka informacji o samej jednostce nie zaszkodzi zamieścić.

Prace projektowe kutra hydrograficznego 49` BUSL rozpoczęto w 1985r. w Boat Engineering Branch USCG Engineering Logistics w celu zastąpienia kutrów: 45 stopowego Buoy Boats i 46 stopowego Stern Loading Buoy Boat, których resurs zbliżał się do końca.

W celu sprawdzenia wymagań eksploatacyjnych zamówiono dwie jednostki przedprodukcyjne, które złożono w Maritime Contractors Inc. of Bellington w Waszyngtonie (CG 49401 i CG 49402). Po zmianach wynikłych z prób zlecono budowę 34 jednostek dla Coast Guard Yard w Baltimore. Po pięć jednostek zostało ujętych w planach finansowych na rok 1996 i 1997. Pozostałe jednostki zaplanowano (po 8 sztuk rocznie) na lata 1999-2000. Ostatecznie zbudowano 28 jednostek dla Straży Granicznej Stanów Zjednoczonych oraz co najmniej 1 jednostkę dla NOAA.

Model nie będzie pływał więc i technologia prosta (rodem z kartonówki) czyli pełen szkielet i wręgi z gr. 1 mm a poszycie 0,7 mm. Złożenie i sklejenie nie stanowiło większego problemu. Burty wykonałem najpierw z kartonu – szablon, a po przymiarkach i odrysowaniu na plastyk zacząłem oklejanie od rufy.

590f5d42cfcdae83m.jpg

8a6577a7c8d69effm.jpg

Witam!

Kadłub został oklejony w całości co widać na załączonym zdjęciu. Niestety powierzchnia na dziobie nieznacznie się zapadła między wręgami. Pytanie szpachlować czy zostawić? Miałem nadzieję, że przy tej długości modelu (20,6 cm) nie będzie tego problemy. I kolejne pytanie czy dałem zbyt cienkie poszycie (0,7 mm), czy zbyt mało wręg (odstęp 16 i 12 mm)? Na razie pozostawiłem to do przemyślenia i zająłem się osłonami wałów. Z pianki wykonałem osłonę, na której wykonałem szablon z papieru i po odrysowaniu na arkuszu 0,25 mm wyciąłem a następnie skleiłem. Wszystkie trzy elementy widać na zdjęciu.

140eda7ebefc4046m.jpg

bb86fb0abfbca7aam.jpg

Pozdrawiam