mjg Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Witam! Wszyscy budują okręty wojenne więc dla odmiany coś z pogranicza floty wojennej i cywilnej. Właśnie rozpocząłem budowę kutra hydrograficznego (jak w tytule). Model będzie w skali 1:72 (długość 20,69 cm) i w całości z plastyku. Będzie to mój sprawdzian tego materiału do budowy modeli i jeśli się sprawdzi to planuję budowę tegoż samego modelu w skali 1:25. Nie to, że nie miałem do czynienia z plastykiem przy budowie modeli, ale nigdy jeszcze nie budowałem od podstaw, dlatego będę wdzięczny wszystkim bardziej oblatanych w tej materii za porady i krytykę. Plany tej jednostki były w Modelarzu, ale kilka informacji o samej jednostce nie zaszkodzi zamieścić. Prace projektowe kutra hydrograficznego 49` BUSL rozpoczęto w 1985r. w Boat Engineering Branch USCG Engineering Logistics w celu zastąpienia kutrów: 45 stopowego Buoy Boats i 46 stopowego Stern Loading Buoy Boat, których resurs zbliżał się do końca. W celu sprawdzenia wymagań eksploatacyjnych zamówiono dwie jednostki przedprodukcyjne, które złożono w Maritime Contractors Inc. of Bellington w Waszyngtonie (CG 49401 i CG 49402). Po zmianach wynikłych z prób zlecono budowę 34 jednostek dla Coast Guard Yard w Baltimore. Po pięć jednostek zostało ujętych w planach finansowych na rok 1996 i 1997. Pozostałe jednostki zaplanowano (po 8 sztuk rocznie) na lata 1999-2000. Ostatecznie zbudowano 28 jednostek dla Straży Granicznej Stanów Zjednoczonych oraz co najmniej 1 jednostkę dla NOAA. Model nie będzie pływał więc i technologia prosta (rodem z kartonówki) czyli pełen szkielet i wręgi z gr. 1 mm a poszycie 0,7 mm. Złożenie i sklejenie nie stanowiło większego problemu. Burty wykonałem najpierw z kartonu – szablon, a po przymiarkach i odrysowaniu na plastyk zacząłem oklejanie od rufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 A jak to ma wyglądać na koniec ? Pokazałbyś chociaż fotkę oryginału bo nazwa np. mi osobiście nic nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 po kształcie kadłuba i tego co wskazał mi wujek google obstawiam że to ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 No no no. Lubię cywilne krypy podglądać. Cichaczem peryskop w górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 No no no. Lubię cywilne krypy podglądać. Cichaczem peryskop w górze... Tylko nie torpeduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 Witam! Trafienie bez pudła. Oto jeszcze jedna fotka: Pozdrawiam Mirosław J. Golik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 No to i ja się przysiądę bo zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Ja też będę zaglądać. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Hi, trzymam kciuki. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Zapowiada się bardzo ciekawy model. Będę śledził. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2012 Witam! Kadłub został oklejony w całości co widać na załączonym zdjęciu. Niestety powierzchnia na dziobie nieznacznie się zapadła między wręgami. Pytanie szpachlować czy zostawić? Miałem nadzieję, że przy tej długości modelu (20,6 cm) nie będzie tego problemy. I kolejne pytanie czy dałem zbyt cienkie poszycie (0,7 mm), czy zbyt mało wręg (odstęp 16 i 12 mm)? Na razie pozostawiłem to do przemyślenia i zająłem się osłonami wałów. Z pianki wykonałem osłonę, na której wykonałem szablon z papieru i po odrysowaniu na arkuszu 0,25 mm wyciąłem a następnie skleiłem. Wszystkie trzy elementy widać na zdjęciu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Jeżeli oryginał nie miał zapadnięć, to zdecydowanie zaszpachluj. Niewiele roboty, a nie chcesz chyba zepsuć fajnego scratcha takim bzdetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi