Skocz do zawartości

Panther F 1:35 Dragon

Demonion

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ambush1.jpg

Znalazłem dość ciekawy typ kamuflażu ambush oraz ciut inny

ambush2.jpg

jednakże wykonanie tych trójkącików może być lekko problematyczne. Dodatkowo gdzieś mi się widziało kamuflak polęgający na nałożeniu jedynie koloru zielonego na bazowy w postaci delikatnych plam - "chmurek" lecz nie wiem jak uzyskać taki efekt przy aerografie.

Rozpoczołem pracę nad kamuflażem. Postanowiłem odpuścić sobie ambush i wykonać kamuflak w oparciu o malowanie z GD wiosna 45.

20120713_100406.jpg

Nałoże zieloną farbę powierzchniowym natryskiem o zrużnicowanym natężeniu. Jednak teraz bawię się wypełnianiem powierzchni

Jak dobrze być na wolnym.

Aż się boję jak to po malowaniu będzie wyglądało .Jeszcze chyba takiego kamo na forum nie było .

Cieszę się, że jesteście dobrej myśli właśnie skończyłem oprysk. 20120713_164343.jpg

20120713_164355.jpg

teraz schnie ide na fajke i widzę, iż w 3 planie są szaty czarownicy - mówiłem żeby zabrała, ciekaw jestem czy będzie na nich oliwe grun

Kamo wygląda lipnie.

Teraz wygląda jakby Niemcy używali szablonów, za ostre krawędzie.

Takie kamo (i tak wyssane z palca) maluje się od ręki, albo blue tacka tak przylepiamy, żeby krawędzie odstawały od powierzchni modelu, wtedy uzyskamy "miękkie" przejścia.

Pzdr

W sumie na zdjęciu były ostre przejścia jednakże możliwe, iż występuje tam trzeci kolor. Jeśli zaś chodzi o szablonowość to jako wypust fabryczny mogło by tak wyglądać. Mi osobiście się podoba. Ale następnym razem poderwę krawędzie masy by było bardziej miękko.

Kolor nałożony to olivegrun i możliwe jest, że przez naświetlenie flesza ciut się barwy spłaszczyły.

Pantera dostała uzupełnienie kamuflażu, stary miejscami jest wyeksponowany jako zrónicowanie kolorystyczne. Nienaruszony został kamuflaż na tylnej płycie wieży oraz kadłuba celem ekspozycji na zasadzie jako pani lekkich obyczajów w deszcz - czyt. ciut inaczej . Kolory użyte to czekoladowy brąz i czerwony brąz. W chwili obecnej model po nałożonych filtrach (ładnie się stonował) i przed kalkomanią. I tu nasuwa się pytanie: Jak powinna być nałożona kalkomania na wieże bo brak schematu a google są niejednoznaczne i jest tam pełna dowolność.

20120715_130926.jpg

Na obręcze będzie kładziona stalowa farba metodą suchego pędzla więc jest tam podkład czarny. A co do oznaczeń to kalkomania zestawowa jakoś mi swymi rozmiarami nie pasuje, wydaje się ciut za duża.

20120717_213752.jpg

Edytowane przez Gość

20120717_233024.jpg

Nr oparty na kodowanym sposobie zapisu celem utrudnienia identyfikacji stosowony w niektórych dywizjach pancernych podczas większych operacji zaczepnych. W skrócie 3 kompania, 6 pojazd w kolejności, 4 pojazd pierwszego plt. Myślę, że chyba dobrze to ująłem bo czytałem opis tego tak z 3 razy z miernym zrozumieniem ale to chyba przez promile. W normalnej numeracji jest to nr 314 w kolorze niebieskim z żółtą obwódką, choć kolory numerów z reguły nie wytrzymywały nawet roku i ciągle ulegały zmianie.

Edytowane przez Gość