MartiniOCP Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Kolejny projekt. W ramach odprężenia od modeli fujimi czas na coś mniej stresującego. Zaczynam od prac nad nadwoziem - jak ładnie wyjdzie to będzie więcej motywacji na resztę samochodu. A jest się czym pobawić bo motorek jest całkiem fajnie przygotowany pod waloryzację. Dali nawet przewody wysokiego napięcia, choć są to odlewy plastikowe. Co ciekawe, jest blaszka z elementami PE (zdjęcia dam później). Za 100zł to na prawdę niezły zestaw. Wykonanie klasyczne, czyli czerwień. Przez chwilę biłem się z myślami czy by nie zrobić go na cytrynkę - coś jak miura - ale ostatecznie toro rosso. Jeszcze myślę czy nie ma możliwości podmiany felg bo te, które są w zestawie nie bardzo mi się podobają. Na rozgrzewkę: Zdążyłem już połamać ramkę przedniej szyby, ale dobrze się stało bo część jest strasznie delikatna i jakby stało się to po bezbarwnym to by był kłopot. Tak, wzmocni się polistyrenem, wyszpachluje i będzie ok. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Piękny będzie Szkoda, że nie znów żółty, no ale o gustach się nie dyskutuje. Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 I już widać że będzie ładnie W tym wypróbujesz jakiś inny lakier czy dalej motip z puszki? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Dzięki za zaufanie:D Lakier na nadwoziu u mnie nigdy nie był z puszki:D i nie motip. Nadwozia to samochodówki. Motipem ratuję się przy detalach/podwoziach bo vallejo zapycha mi aerograf (choć czasem używam i tego). Tutaj czerwień jak najbardziej będzie włoska. BTW, co myślicie o takich felgach: Nie wiem czy dam radę od podstaw zrobić takie jak na zdjęciu nr 2, a zestawowe (zdj. nr 1) są po prostu brzydkie. Te bbs'y są chyba do dostania w 1:24. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Kolejny dobry projekt, sie szykuje znowu ;D . Już nas troche przyzwyczaiłeś, że twoje modele są wykonane z dbałością o szczegóły, więc liczę na to ze tu nie będzie inaczej. Pozostaw czerwoną . Felgi zrób już obojętnie jakie tylko nie te bbs'y wydaje mi się, że one tutaj kompletnie nie pasują. Jednym słowem - fotka nr2 . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Zestawowe jak dla mnie są dobre. Normalne felgi z tamtych lat. No bo idąc tym tropem, to Ferrari też jest brzydkie. To czarne z tyłu jest rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Mnie w tych felgach razi ich wypukłość - pentagram w gwieździe jest jakby wypchnięty na zew. Wolę te ze zdjęcia nr 2, które sprawiają wrażenie wklęsłych. Te pierwsze (w mojej ocenie) przypominają plastikowy kapsel. To Ferrari mi się bardzo podoba bez względu na wzór felg. BBS'y chyba mi już przeszły;] pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Sytuacja u mnie w 'kanciapie" jest podobna do tej w kurnikach kiedy na dworze +30. Słowem - najchętniej spędzam czas leżąc d....ą do góry, oglądając discovery. W przerwach dziobie trochę przy 328. Tyle się udało zrobić: Linie podziału robię tak jak kiedyś przy miurze, tzn. mocno pogłębiam i nanoszę czerń jeszcze przed podkładem. Te miejsca powinny zostać ciemniejsze pod kolejnym warstwami farb. Wszelki niechciany bród b. łatwo usunąć na tym etapie papierkiem np. 1500. Poza tym, jestem bardzo zadowolony z otwieranej tylnej klapy. Myślałem, że jest standardowo otwierana, ale nie, hasegawa daje albo na stałe otwartą, albo nakładaną. Podchodziłem do tego kilka razy, tym bardziej, że tylna część nadwozia jest nierzeczywiście odwzorowana a miejsca jest mniej niż nic. Chwile trwało zanim doszedłem o co chodzi. Generalnie musiałem wywalić zestawową szybkę, dorobić w jej miejsce ścianę z polistyrenu (najcieńszego możliwego) i zrobić mechanizm z cieniutkiego drucika i kawałków izolacji po jakimś kablu. Mam nadzieje, że po malowaniu wejdzie ładnie na swoje miejsce. i ostatnie, czyli koła. Widzicie jak będę próbował zrobić te wklęsłe. Używam felg z zestawu 365. Są delikatnie większe, ale opona wchodzi bez problemu. Wycięta gwiazda ma trochę cieńsze ramiona niż te zestawowe, ale planuję podkleić rogi gwiazdy paskami z polistyrenu a potem większym kawałkiem cienkiego polistyreny zakleić konstrukcję. Po docięciu nożykiem, nowa gwiazda powinna mieć ramiona lekko wypchnięte na zew. Zobaczymy, na razie zarzucam pracę nad kołami bo jak malowanie....itd, itp. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 No jak na razie zapowiada się kolejna perełka. Chociaż przy tych kołach czeka cię dużo roboty, jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Dlatego powodzenia i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Ponieważ, być może, szykuję się dłuższa przerwa od modelowania, zamieszczam jeszcze porcję zdjęć z prac nad systemem otwierania tylnej pokrywy. Po dobrze działających zawiasach postanowiłem dodać działające siłowniki. Akurat miałem tylko jedną igłę z której zrobiłem grubszą część siłownika, więc całość to takie podejście testowe. Wszystko działa, ale - jak dokupię w aptece igieł - przedłużę grubszą część siłownika, żeby zwiększyć jego skok. Reszta będzie przeszlifowana i lepiej ukryta przed podkładem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Będzie kolejny piękny model. Fajny patent z tymi igłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 BBS'y to raczej do golfa nie do Ferrari... ale kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Dobre BBSy nie są złe i pasują wszędzie Szczerze mówiąc to i na BBSach i na seryjnych felach autko mi się podoba więc decyzja należy tylko i wyłącznie do ciebie Jeśli chodzi o całą resztę to nie ma do czego sie przyczepić... No może jedynie do tego że siłownik powinien mieć uszczelke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Delikatny up. Kilka dłuższych chwil spędzonych na polerce. Nowy lakier łatwiej się poddaje niż APP, ale żeby było tak totalnie bezstresowo - chyba jednak nie. Ciągle najważniejsze jest ładnie go rozlać i kropka. Trzeba ćwiczyć. Z efektu jestem średnio zadowolony, na plus - powłoka nie jest przesadnie gruba. Aha, wbrew wcześniejszym zapowiedziom samochód nie do końca jest czerwony:D Popatrzyłem się na te swoje modele i stwierdziłem, że czerwień trzeba czymś delikatnie zrównoważyć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Haha mój powolny, mułowaty internet dopełnił efektu słów " nie jest do końca czerwony " bo przeczytałem to zanim załadowały się zdjęcia, czekam, czekam i myślę " o co mu chodzi, albo czerwony, albo nie... " a tutaj! No proszę Zapuszczasz "łosza" w te żebra na masce? oczywiście lakierek cudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Dzięki maciol. Wloty na masce będą jeszcze zapuszczone czarnym washem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Yes! Yes! Yes! Żółty! żółty! żółty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Tak jest. Ostatecznie znalazłem w sieci wersje, która wszystkim "pasuje" do tej żółtej koncepcji - kolor, felgi, wnętrze, kierunki - można śmiało odtwarzać. http://www.collectioncar.com/detailed.php?ad=100&category_id=1&lang=en Jedna rzecz, którą trzeba dołożyć to spoiler na tylnej pokrywie. Tak się składa, że 364 miał identyczny, a że rozpuściłem w rozcieńczalniku karoserie od 364, to mam trochę extra części - w tym wspomniany spoiler. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 bajka :-) jak i czym polerujesz karoserie? niedługo zabieram się za Ferrari 360 i chciałbym uzyskać idealny efekt metalicznego lakieru. Druga rzecz to jeśli nie korzystasz z farb z puszki to skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Zabierasz się za 360? No to jest nas dwóch:D Karoserię poleruję papierem 2500, potem pastą 3M (maszynka), potem pastami tamiya (course, fine, finish). Po zmianie lakieru na zero paints, pasta 3M jest chyba niepotrzebna, w zasadzie zostawia mikro-ryski, choć przywraca dosyć łatwo połysk. Potem, na tym połysku, jadę ręcznie produktami tamiyi aż efekt jest zadowalający. Lepiej od razu przeznacz sobie ze 2-3 dniówki na polerkę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 a malujesz zero paints? czy revellopodobnymi farbami? jakiej maszynki do polerowania używasz? Moje 360 będzie na 95% czerwone, jakoś nie wyobrażam sobie innego koloru Ferrari ale fajna sprawa kupiłem na promocji w Berlinie za niecałe 10 euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Bazę daję różną, choć najczęściej są to farby samochodowe z mieszalni. Czasem coś z palety vallejo air. W tym linku znajdziesz informacje o moich dotychczasowych nawykach modelarskich:D viewtopic.php?f=104&t=33047&p=520188#p520188 10 "ojro" to rzeczywiście niezła cena. To tamiya, tak? Ja swoją wyrwałem za 80zł, ale widzę, że można ja mieć i za 178zł Niesamowite. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 nie, Revell :-) czasem w KaDeWe (taki dupny dom towarowy) stoją różne rzeczy na promocji, a że nie nażarłem się Titanicem 1:1200 to sobie dorzuciłem 360 z promocji. Następnym razem znowu coś wyhaczę, chociaż poluje na konkretny model Forda Mustanga 1967 Fastback, który znalazłem tylko i wyłącznie na amerykańskim eBay :/ trochę mnie to martwi bo to wydatek rzędu co najmniej 20$ i do tego koszty przesyłki, chyba że się zaangażuje rodzinę :P ale grunt to dobry plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Ja w Niemczech widziałem Porsche Revell za 20 euro (normalna cena, coprawda bez promocji) ale po prostym przeliczniku wychodzi 80PLN przy czym w Polsce stoi ono po ok. 100-130 PLN więc i bez promocji jest taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Maciol więc nadal mamy po co jeździć do Reichu :-D mogę przyjąć parę zleceń, w grudniu tam będę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi