kokos85 Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Witam Koledzy Jak w temacie jak docinacie igły lekarskie tak aby była prosto ucięta i co najważniejsze nie zagięta lecz okrągła średnica? Próbuje i nie mogę wpaść na sposób Poradzi ktoś?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos85 Posted July 8, 2012 Author Share Posted July 8, 2012 oki dzięki za dobrą rade małe załamanie myślowe albo leń we mnie wszedł mogę walczyć dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Witam KoledzyJak w temacie jak docinacie igły lekarskie tak aby była prosto ucięta i co najważniejsze nie zagięta lecz okrągła średnica? Próbuje i nie mogę wpaść na sposób Poradzi ktoś?? Pilnikiem, tzw. iglakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Najszybszy sposób wg. mnie to nacięcie rowka w igle zwykłym nożykiem do tapet, (kilka do kilkunastu ruchów zależy od średnicy) po czym łapiemy w pęsetę i zginamy, igła pęka idealnie równo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
no.tips Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisa Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Zawsze robię jak napisał no.tips. Nie ma lepszego sposobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klondike Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Tylko tarcza korundowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Ostrowski Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. dokładnie .Iglak tez dobrze sie sprawuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahamut24 Posted August 6, 2012 Share Posted August 6, 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. Próbowałem z odcinaniem ale skalpelem i nie szło Poczytałem kilka wątków warsztatowych i ten pomysł był ,rzeczywiście daje radę i już nie mam problemów z igłami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakor1 Posted August 12, 2012 Share Posted August 12, 2012 Ja to robię miniwiertarką z tarczą (np. działko M230 z apacza poniżej - tu końcówkę zrobiłem nakładając krótki kawałek grubszej igły na cieńszą). Tarczą na śrenich obrotach obcinam igłę (pilniczkiem trzeba potem obszlifować zadzior), a że do 1/72 ścianki igły są i tak za duże to jeszcze środek nawiercam okrągłym pilniczkiem. Wydatek na wiertarkę poniżej 100 zł, a przy modelach bardzo przydatna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kub Posted August 12, 2012 Share Posted August 12, 2012 Też kiedy potrzeba mi igły to wiertareczką tnę w modelarni, ale jeśli trzeba mi na już to nacinam igłę starym ostrzem skalpela(nowego szkoda bo i tak od razu się tępi) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts