kokos85 Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam Koledzy Jak w temacie jak docinacie igły lekarskie tak aby była prosto ucięta i co najważniejsze nie zagięta lecz okrągła średnica? Próbuje i nie mogę wpaść na sposób Poradzi ktoś?? Cytuj
kokos85 Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 oki dzięki za dobrą rade małe załamanie myślowe albo leń we mnie wszedł mogę walczyć dalej Cytuj
Woit Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam KoledzyJak w temacie jak docinacie igły lekarskie tak aby była prosto ucięta i co najważniejsze nie zagięta lecz okrągła średnica? Próbuje i nie mogę wpaść na sposób Poradzi ktoś?? Pilnikiem, tzw. iglakiem. Cytuj
Czesio Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Najszybszy sposób wg. mnie to nacięcie rowka w igle zwykłym nożykiem do tapet, (kilka do kilkunastu ruchów zależy od średnicy) po czym łapiemy w pęsetę i zginamy, igła pęka idealnie równo. Cytuj
no.tips Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. Cytuj
wisa Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Zawsze robię jak napisał no.tips. Nie ma lepszego sposobu. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. dokładnie .Iglak tez dobrze sie sprawuje Cytuj
bahamut24 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Najprościej jest spalić plastikową część. Ten koniec igły, który jest zatopiony w plastiku jest idealnie równo ucięty. Próbowałem z odcinaniem ale skalpelem i nie szło Poczytałem kilka wątków warsztatowych i ten pomysł był ,rzeczywiście daje radę i już nie mam problemów z igłami Cytuj
stakor1 Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Ja to robię miniwiertarką z tarczą (np. działko M230 z apacza poniżej - tu końcówkę zrobiłem nakładając krótki kawałek grubszej igły na cieńszą). Tarczą na śrenich obrotach obcinam igłę (pilniczkiem trzeba potem obszlifować zadzior), a że do 1/72 ścianki igły są i tak za duże to jeszcze środek nawiercam okrągłym pilniczkiem. Wydatek na wiertarkę poniżej 100 zł, a przy modelach bardzo przydatna. Cytuj
kub Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Też kiedy potrzeba mi igły to wiertareczką tnę w modelarni, ale jeśli trzeba mi na już to nacinam igłę starym ostrzem skalpela(nowego szkoda bo i tak od razu się tępi) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi