Lipstein Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Jako że powoli zbliżam się do ukończenia poprzedniego projektu, w tym temacie relacja z prac nad umieszczeniem modelu niemieckiego schronu bojowego do ognia okrężnego, tzw. Ringstanda 58c na dioramie z fragmentem rowu dobiegowego. Bryła schronu jest już sklejona jakieś 10 lat temu, kiedy jeszcze nie wiedziałem, co tak naprawdę sklejam Jest to model firmy znad morza, nazwy nie pamiętam, w technologii vacu. Schrony tego rodzaju były masowo budowane (a raczej odlewane) w Polsce, od północy po granicę z obecną Słowacją. Najdalej na północ odnaleziony schron tego typu znalazłem nad Dunajcem, na skarpie nad mostem w Gołkowicach (Naszacowice). Co do scenerii - ciągle się zastanawiam, jak go umieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Kilka fotek bryły schronu: a tak wygląda prawdziwy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Świetnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 malowanie bryły oczywiście do wymiany, napis też zniknie. ten schron był docelowo prawie cały zasypywany ziemią i obkładany darnią dla lepszego kamuflażu, więc wiele nie będzie z niego widać: Trochę teorii i historii: Nazwa niemiecka „Ringstand” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „Stanowisko bojowe okrężne”. Obiekt ten określany jest także mianem Bauform 201 lub Tobruk (Amerykanie używali podobno określenia schron indywidualny typu Tobruk, od nazwy twierdzy Tobruk w Libii, gdzie Włosi skonstruowali małe schrony bojowe z otworem na karabin maszynowy w stropie). Chcąc określić jego funkcję należałoby użyć określenia uniwersalny. Mógł służyć za schron bojowy, umożliwiający prowadzenie ognia w zakresie ostrzału 360º: wtedy w okrągłym otworze w stropie, na osadzonej w nim stalowej listwie należało zmontować specjalną obrotową lawetę pod dowolny karabin maszynowy MG 34 lub MG 42 lub sam karabin na dwójnogu; w wersji obserwacyjnej wystarczyło umieścić w otworze stropowym np. lornetę nożycową lub po prostu obserwatora z lornetką; konstrukcja tego rodzaju mogła także służyć za ukrycie dla obsługi lekkiego granatnika (moździerza) kal. 50mm. Schron miał wiele wariantów rozwojowych: Panzerstellung 67 - stanowisko pod wieże czołgowe różnych typów, Ringstand 69 - ukrycie dla obsługi granatnika kal. 81mm czy inne typy, np. stanowisko dla miotacza płomieni. Ciekawą funkcją było wykorzystanie schronu jako stanowiska dla tzw. Lichtsprechgerät - urządzenia do łączności świetlnej (optycznej). Urządzenie to umożliwiało prowadzenie komunikacji głosowej w następujący sposób: ustawiało się dwa urządzenia (z których każde było jednocześnie nadajnikiem i odbiornikiem) naprzeciw siebie i mówiło do mikrofonu, głos był następnie zamieniany na impulsy świetlne, a sygnał był transmitowany poprzez promień świetlny generowany za pomocą żarówki. Schron w podstawowej i najbardziej rozpowszechnionej w Polsce wersji rozwojowej „c” składał się z dwóch pomieszczeń: w dolnym, będącym zarazem przedsionkiem składowano amunicję i miał znajdować się piec grzewczy (otwór na komin umieszczono po prawej stronie wejścia do przedsionka), pomieszczenie górne natomiast było przeznaczone w zależności od funkcji schronu: dla obsługi karabinu maszynowego, obserwatora lub operatora urządzenia do łączności świetlnej, obsługi granatnika. Największymi zaletami tego obiektu były małe wymiary (3,70 x 2,20m, grubość ścian ok. 40cm) oraz niski koszt budowy - do wykonania tego rodzaju obiektu wystarczyło ok. 11m3 betonu i ok. 0,7t stali zbrojeniowej. Poza tym konstrukcja zakładała całkowite maskowanie schronu poprzez jego obsypanie ziemią, łącznie ze stropem, co powodowało, że ponad powierzchnię gruntu nie wystawał żaden z elementów schronu, poza kilkucentymetrowym betonowym kołnierzem otworu strzeleckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Poprawka do pierwszego posta: chodzi oczywiście o najdalej na południe odnaleziony schron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Wnętrze pomalowane na biało, miny zniknęły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Postanowiłem poeksperymentować w końcu ze sztuczną trawką elektrostatyczną czy jak ją tam zwą. Za 3,5 szt. kupiłem taką w kolorze soczystym oraz jesiennym, odpowiednio 5mm i 2,5mm. Podstawkę ze styropianu wymodelowałem ostrym nożykiem Olfa, okleiłem na kleju do styropianu papierowym ręcznikiem, żeby na tym "siadł" wikol. wysuszony papier potraktowałem suchą pastelą brąz van Dycke i czarną, żeby ta nienaturalna szarość papieru nie była zanadto widoczna po nałożeniu poszycia : oklejanie ręcznikiem: poprawka w obrębie stanowiska strzeleckiego: deski z fragmentów drewna, znalezionych w czasie wycieczki na Leskowiec :-) ktoś ściągał drewno tzw. smykiem i troche się ostało na większych kamieniach: szalowanie okopu: i posypka: na razie jest tak; ja jestem zadowolony, ale na pewno dojdzie wyższa trawa, jak tylko dorwę gdzieś trochę: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Bardzo podoba mi sie ta trawa realistyczna: ) przydaloby sie jakies drzewko i krzaki jeszcze bo troszke tu za równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Ten bunkier wygląda tak realistycznie, aż myślałem że to zdjęcie jakiegoś. A diorama mi się podoba a nawet bardzo . Czekamy na kolejne zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Ostatnio mam napad weny twórczej. Po paru sugestiach kolegów z innego forum, poświęconego fortyfikacji, zaszły małe zmiany: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 mam takie pytanie, tylko proszę o wyrozumiałość: czy jest możliwość wstawiania zdjęć do posta przez opcje typu "dodaj załącznik" lub coś podobnego? Teraz mam konto na picassa, za radą kolegi reggy'ego, skąd wklejam linki do albumu w tymże programie. czasem robię porządki i zdjęcia znikają z picassy, i z forum też, stąd może dziwne pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Naprawdę fajnie to zaczyna wyglądać trochę szkoda go tak chować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Tyle roboty i tylko dziurę widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Koledzy, takie były zalecenia co do maskowania i na tym właśnie polegał geniusz niemieckiej fortyfikacji polowej: tanio, szybko i skutecznie. Jeszcze rura kominowa, kratka ściekowa przed wejściem, figurki i MG 42 dla porównania skali obiektu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Super to wygląda, wiem że tak miało być w mojej okolicy gdzieś koło 7 sztuk jest, swego czasu na jednej była wieża czołgowa ale ktoś ją zwinął :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Super to wygląda, wiem że tak miało być w mojej okolicy gdzieś koło 7 sztuk jest, swego czasu na jednej była wieża czołgowa ale ktoś ją zwinął :/ pod wieże czołgowe były specjalne modyfikacje tego schronu, z grubszymi ściankami i stropem i innym kształtem otworu, na którym mocowano wieżyczki, czasem innym układem i liczbą pomieszczeń wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 http://krzara.bikestats.pl/index.php?m=3&y=2012 Tutaj (trochę poniżej) są nasze bunkry i właz odkopany i otwarty przeze mnie i kolegę w wakacje 2 lata temu w środku jest jakby wielki zbiornik, na oko to ze 3 metry głębokości, murowany, kolega mówił że w środku widział jakąś rurę wystającą ze ściany, ja wolałem tam głowy nie wsadzać, zbiorniki były dwa, właściwie to wyglądało to jakby ktoś je tam postawił i zasypał ziemią w prostokątną hałdę. (jakby ktos wiedział do czego to służyło będę wdzięczny za info) Obok stoi Regelbau 701, do którego mamy zamiar odkopać wejście za rok, i Regelbau 688 ale tego rolnik zasypał gruzem i zrównał z ziemią, to samo z jednym Tobrukiem :/ Obok 701 jest w ziemi wielki zbiornik coś jak basen z betonu tak z 5x25m. Podobno jest też OT Stahlunterstand Z ale nie mieliśmy czasu poszukać. Tu są mapki naszej okolicy z bunkrami i trochę zdjęć : http://artnoise.pl/bunkry/index.php?mapy,28 Po otwarciu mapy i kliknięciu w znacznik pojawiają się zdjęcia ( ale nie na wszystkich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 To jesteś w temacie, jak widzę... Nick artnoise kojarzę z forów fortyfikacyjnych. przede mną diorama 668, ale może mnie ubiegniesz... Zbiorniki... może w jednym ze schronów były agregaty diesla do wytwarzania elektryczności, do czego potrzeba paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 To jesteś w temacie, jak widzę... Nick artnoise kojarzę z forów fortyfikacyjnych. przede mną diorama 668, ale może mnie ubiegniesz... Zbiorniki... może w jednym ze schronów były agregaty diesla do wytwarzania elektryczności, do czego potrzeba paliwa? Możliwe ale to były zbiorniki murowane, z wapienia z tego co pamiętam, a od góry zakończone stalowymi rurami które na początku wystawały ze 2 metry nad ziemię ale ktoś je zawinął a w zamian położył te włazy z wyrytą datą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 No i jak tam dalsze prace? Bo nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Niedługo galeria, jak kolega zdjęcia obrobi. schron skończony w zasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 O to fajnie . Nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 archeologia prehistoryczna była gdzieś ostateczna galeria tej świetnej dioramy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 Nie. Nie mam już jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi