Robcio7904 Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Proszę o pomoc w uzyskaniu kilku podpowiedzi jak zabrać się do budowy budowli obronnych średniowiucza. Przymierzam sie do wykonania makiety zamku biskupiego w Ornecie. Niestety nigdy czegoś takie nie robiłem...nie licząc zabawy w piaskownicy. Szczególnie nurtuje mnie wykonanie murów z cegły i kamieni a także pokrycia dachów w postaci dachówki. Za każdą podpowiedź z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Z czego ma być ta makieta i jak duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Planuję skalę 1/200 lub 1/250 co zajmie około prostokąt około 40x50cm. Oczywiście makieta ma zawierac najbliższe otoczenie. Do dyspozycji mam tekturę, polistyren, styropian jako materiały na szkilet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Mnie przychodzi tylko praca z regipsem. Poszczególne kamienie można by w nim wyrzeźbić . Dachówka super wygląda wykonana z glinki samoutwardzalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Płyta karton gips powinna być ok, dobrze jest ją zabezpieczyć konkretną warstwą sidoluxu, robi się twarda i nie pęka ale dalej można w niej rzeźbić. Wszelkie elementy drewniane balsa, im mniejsze tym twardsza żeby się nie rozdzielała na poszczególne włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Dzięki za podpowiedzi . Jakby sie cos jeszcze znalazło z technik "budowlanych" obiektów średniowiecza to bardzo proszę o info. Moze jakieś linki do gotowych prac. Temat jkest chyba mało popularny to i w sieci mało jest gotowych modeli , a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Wybacz, ale nie do konca jest to prawda - temat jest bardzo popularny. Zvezda robi kilka gotowych modeli fortów i zamków. Figurek i pomysłów na dioramy (oraz gotowych modeli) bez liku znajdziesz np. tutaj: http://www.valdemarminiatures.com/ Modeli papierowych też jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Stronka jest świetna. Bardzo realistyczne figurki. Myśle , że do swojej makiety figurek nie znajdę w potrzebnej skali - ok.1/200. Pokusić się nie chcę na 1/72 bo makieta przerosłaby by moje mozliwości. Na razie zbieram informacje i matewriały, no i słucham rad doświadczonych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. W końcu udało sie zrobić makiete zamku biskupiego w Ornecie. Skala 1/150. Stan oczywiście do dopieszczenia. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problmu: jak wykonać bruk na dziedzińcu zamku? Na razie połozyłem "fototapetę" z zdjęciem tego bruku. Pozdr. http://imageshack.us/photo/my-images/153/mg7221m.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi