Darek_01 Napisano 22 Lipca 2007 Napisano 22 Lipca 2007 witajcie, a oto model dragona w skali 1/72 Cytuj
Maciek92 Napisano 22 Lipca 2007 Napisano 22 Lipca 2007 Kolejny ładnie i czysto zrobiony model w twoim wykonaniu Cytuj
Pafek Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Bardzo ładny, no i ta skala tylko czy koła nie powinny mieć otworów? Cytuj
robmario Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 To jest właśnie podstawowy bląd dragonowskich teciaków - trzeba wiercić sporo otworów ulgowych w kołach. UM i Revell zrobili to już za nas. Cytuj
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Cytuj
wiec4-13 Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane a w zakładzie numer 174 koła pełne. Często widziałem na filmach archiwalnych jak czołgi miały różne koła na tej samej stronie np cztery pełne i jedno żebrowane. Co do modelu to jest bomba ale koniecznie nawierć te koła bo psuje ci cały efekt to jest prosta czynność i można ja zrobić na tym etapie choćby tylko w zewnętrznych kołach. Cytuj
Grzes Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane a w zakładzie numer 174 koła pełne. Często widziałem na filmach archiwalnych jak czołgi miały różne koła na tej samej stronie np cztery pełne i jedno żebrowane. No to mamy problem...... Może ktoś wyśle maila do fabryki 183 z zapytaniem jak to było naprawdę Cytuj
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane No to w takim razie wytłumacz mi co robią koła tłoczone na czołgu z fabryki 183 na poniższym zdjęciu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dfbac992009d4db6.html Czyżby był to czołg po polowym remoncie, gdzie zmieniono koła i dospawano ekrany antykumulacyjne? Jeśli możesz to podaj też dokumentację z jakiej korzystałeś. Ja również zobaczę u siebie jak to było z tymi kołami dokładnie. Poza tym warto porównać różne źródła. Często jest tak, że w różnych monografiach, zwłaszcza o T-34, są podawane zupełnie sprzeczne dane. Cytuj
wiec4-13 Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Ja korzystałem z monografii t-34 ACE Ale przeglądając internet to doszedłem do wniosku że ruski mają taką sieczkę w tych czołgach że różnie to było. Znalazłem nawet zdjęcie modelu 44 z kołami od 69. Ja mam wielka ochotę na zrobienie z mieszanymi kołami. Cytuj
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Napisano 23 Lipca 2007 Ja korzystałem z monografii t-34 ACE Jeśli chodzi o tę pozycję, to jest ona jedną ze słabszych, pod względem rysunków i opisów zmian na czołgach, wprowadzanych w różnych fabrykach. Zgodzę się jednak z Tobą, że produkcja fabryczna swoją drogą, ale nieraz rzeczywiście trudno połapać się o co tak naprawdę chodzi w tym bałaganie z T-34 w roli głównej Cytuj
cruenzo Napisano 25 Lipca 2007 Napisano 25 Lipca 2007 No to mamy problem...... Może ktoś wyśle maila do fabryki 183 z zapytaniem jak to było naprawdę Chłopie!!!!! uważaj co piszesz....zaplułem monitor i mało się piwem nie zakrztusiłem!!! ;-))))))))))))) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi