Darek_01 Napisano 22 Lipca 2007 Share Napisano 22 Lipca 2007 witajcie, a oto model dragona w skali 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 22 Lipca 2007 Share Napisano 22 Lipca 2007 Kolejny ładnie i czysto zrobiony model w twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Bardzo fajny teciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafek Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Bardzo ładny, no i ta skala tylko czy koła nie powinny mieć otworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 To jest właśnie podstawowy bląd dragonowskich teciaków - trzeba wiercić sporo otworów ulgowych w kołach. UM i Revell zrobili to już za nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane a w zakładzie numer 174 koła pełne. Często widziałem na filmach archiwalnych jak czołgi miały różne koła na tej samej stronie np cztery pełne i jedno żebrowane. Co do modelu to jest bomba ale koniecznie nawierć te koła bo psuje ci cały efekt to jest prosta czynność i można ja zrobić na tym etapie choćby tylko w zewnętrznych kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Tak na marginesie, to akurat ten T-34 nie powinien mieć kół żebrowanych, tylko pełne tłoczone. Model przedstawia czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko pełne koła tłoczone bez żeber. Niestety taki błąd posiada model Dragona nie tylko w skali 1/72, ale również w 1/35. Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane a w zakładzie numer 174 koła pełne. Często widziałem na filmach archiwalnych jak czołgi miały różne koła na tej samej stronie np cztery pełne i jedno żebrowane. No to mamy problem...... Może ktoś wyśle maila do fabryki 183 z zapytaniem jak to było naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Niestety ja przeglądałem swoja dokumentacje i jest dokładnie na odwrót. Właśnie czołg produkcji fabryki nr. 183, a w tej fabryce montowano tylko koła żebrowane No to w takim razie wytłumacz mi co robią koła tłoczone na czołgu z fabryki 183 na poniższym zdjęciu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dfbac992009d4db6.html Czyżby był to czołg po polowym remoncie, gdzie zmieniono koła i dospawano ekrany antykumulacyjne? Jeśli możesz to podaj też dokumentację z jakiej korzystałeś. Ja również zobaczę u siebie jak to było z tymi kołami dokładnie. Poza tym warto porównać różne źródła. Często jest tak, że w różnych monografiach, zwłaszcza o T-34, są podawane zupełnie sprzeczne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Ja korzystałem z monografii t-34 ACE Ale przeglądając internet to doszedłem do wniosku że ruski mają taką sieczkę w tych czołgach że różnie to było. Znalazłem nawet zdjęcie modelu 44 z kołami od 69. Ja mam wielka ochotę na zrobienie z mieszanymi kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Ja korzystałem z monografii t-34 ACE Jeśli chodzi o tę pozycję, to jest ona jedną ze słabszych, pod względem rysunków i opisów zmian na czołgach, wprowadzanych w różnych fabrykach. Zgodzę się jednak z Tobą, że produkcja fabryczna swoją drogą, ale nieraz rzeczywiście trudno połapać się o co tak naprawdę chodzi w tym bałaganie z T-34 w roli głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 No to mamy problem...... Może ktoś wyśle maila do fabryki 183 z zapytaniem jak to było naprawdę Chłopie!!!!! uważaj co piszesz....zaplułem monitor i mało się piwem nie zakrztusiłem!!! ;-))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi