karambolis8 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Witam. Tym razem coś poza moimi głównymi zainteresowaniami. Mam jeszcze parę rozgrzebanych modeli, ale rozpoczynam nowy, bo chcę odpocząć od mozolnego dłubania. Wiele razy, odkąd kupiłem ten zestaw, wycinałem części z ramek i składałem na sucho. Lepiej niż klocki Lego. Po dokładnych oględzinach i licznych próbach składania, znalazłem dosłownie jedno miejsce podlegające szpachlowaniu. Liczę na to, że warsztat będzie łatwy, szybki i przyjemny. Mam też nadzieję na waszą pomoc ;) To zdjęcie z Air Show 2011 w Radomiu zainspirowało mnie do zbudowania modelu Oczywiście na tym zdjęciu nie będę się wzorował. Interesuje mnie natomiast kwestia, która pośrednio dotyczy tego zdjęcia. Pewien element konstrukcji na tym zdjęciu jest (a przecież to maszyna udająca Vb), a w instrukcji każą odciąć. Chodzi o takie wzmocnienia: Co powinienem zrobić? Mam dwa fajne walkaroundy odrestaurowanego kokpitu Vb BL628. Jeśli coś tam jest istotnie różne od EN951 to bardzo proszę o wskazanie. Ale to już w trakcie prac. Plan przeróbek jest taki: * mocowanie celownika * szybka celownika * kompas * fotel od podstaw (spróbuję chociaż ;) ) * dużo przewodów w kabinie * podłoga w kabinie od podstaw albo przerobić zestawową * przewody hamulcowe * wysokie lusterko Z dodatków mam takie rzeczy: * lufy Mastera * koła CMK * wydechy QB * maski do oznaczeń Montex * kalki Techmod Kupiłem też malowane blaszki Eduarda do kokpitu, ale w paczce był zmywacz Wamodu, który się wylał... Bardzo proszę o wskazanie czerwonego i granatowego odpowiednich do rondli, bo będą malowane od masek. Kamuflaż będę robił dedykowanymi olejnymi Model Masterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Niech żyje silna wola, co? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Model grzecznie leży w pudełku do końca tygodnia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Jakoś nie mogę sobie przypomnieć żeby kiedykolwiek, tym bardziej rok temu latał Spit na Air Show w Radomiu w barwach Zumbacha. P-38 w barwach Red bulla to i owszem, ale Spitfire MkVb....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Nie byłem, więc nie powiem, że tego spita tam widziałem. Sugerowałem się tylko informacjami ze strony: http://www.airshow.sp.mil.pl/pl/witamy/167-battle-of-britain-memorial-flight-na-air-show-2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Po pierwsze książka "Spitfire Zumbacha". Po drugie nie ma wzmocnień na nadkolach. Pamiętaj o lusterku z "podwyższeniem" ... piszę z pamięci... Wiatrochron z zewnętrzną szybą pancerną - limyzyny nie pomnę. Tyle na szybko po powrocie z gór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Owszem, samolot był zapowiadany. Jednak na zapowiedziach się skończyło. Co niestety mnie bardzo zmartwiło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Cześć, tak sobie przeglądałem warsztaty lotnicze-ja siedzę w pancerce i przypomniało mi się, że mam cały artykuł-poradnik ze składania i malowania tej o to repliki Jana Zumbacha. Jeśli byś chciał, to mogę podrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Szukam po necie i nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia. Czy mógłby ktoś pokazać mocowanie fotela do płyty pancernej? Znalazłem, że granatowy FS 35044 będzie dobry do malowania rondli. Czy może ktoś wskazać sprawdzoną farbkę na czerwony? Obecnie obrabiam części do malowania, więc nie ma co pokazywać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.Y.Czart Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Zaznaczyłem trójkątami. Lewy dolny jest identyczny z prawym. Chyba, że chcesz rysunki, ale te ważą i tylko na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Podziałałem trochę przy modelu. Maluję sobie to i owo. We wnętrzu muszę dorobić jeszcze trochę drobnicy. Pracuję też przy fotelu i jego zawieszeniu na wrędze. Wytoczyłem sobie z ramki wtryskowej butlę widoczną na tych zdjęciach: Wyszła mi trochę za długa, ale niestety nie miałem możliwości technicznych wytoczyć krótszej. Może następnym razem spróbuję z jakiegoś drewienka nasączonego CA. I rzut oka na całość. Dziękuję wszystkim, którzy wspomogli mnie dokumentacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Pomalowałem tablicę przyrządów. Obok fabrycznie malowana fototrawionka Eduarda. Chyba zostawię swoją. Zapuszczę tylko lakier na zegary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 no ciekawe zmagania ...może zamaskuj zegary i pryśnij na czarno tego edka tablice...szkoda tych zegarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Witam. Wrzucam zaległe fotki z ostatnich dwóch lat. Jak widać poniżej kupiłem blaszki Parta i próbuję nitowania. Obecnie czasu zero, remontuję i urządzam mieszkanie ;) Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Nożyce na goleniach podwozia do usunięcia, Mk.V ich nie miały. Na prawej połówce kadłuba pod wiatrochronem masz taką "skrzyneczkę" ze wzmocnieniem "X" w tym miejscu powinien być raczej "wieszak" na zapasowe żarówki do celownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Hej. Czy ma ktoś plany nitowania skrzydła Vb? Mam monografie AJ Press, ale tam jest tylko II i Vc. Cośtam próbuję się domyślić, ale gubię się w okolicach uzbrojenia i wnęki podwozia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Sprawdź @ Ruszyłeś z kopyta z modelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Dzisiaj nie mam dostępu do malarni to sobie ponitowałem w kuchni ;) Fajna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi