Sofa Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Witam Albowiem wash na Pattonie schnie, a pudełko kusiło mnie od dawna zabieram się za nowy model Amerykańskiego działa samobieżnego M40. Model będzie przedstawiał pojazd z czasu walk w wojnie koreańskiej, szczerze wolałbym okres II WŚ ale tamten kamuflaż wymaga użycia aerografu a takowego nie posiadam. Jak na AFV przystało dołączone została mała blaszka fototrawiona a nawet metalowa gwintowana lufa. Przedstawiam poglądowy In-Box (mówie poglądowy:)): jak ktoś pragnie bardziej dokładnego zapraszam: Dokładny In-Box. Ramek jest sporo to fakt, gąsienice są gumowe ale od razu widac że wykonane są lepiej niż pattońskie italeri... Prosiłbym również o rady dotyczące sposobu montażu i malowania metalowej lufy gdyż pierwszy raz mam z takimi styczność. Przedstawione poniżej: Gwint: Oraz takie pytania: Czy CA utwierdzi to na miejscu? Czy mozna to malować bez podkładu? a jeżeli nie to co użyć za podkład? ...oraz inne cenne rady (dotyczące sposobu fotografowanie również mile widziane ) . Od razu uprzedzam że warsztat może być prowadzony chałupicznie a za tydzień nastąpi przerwa ze względu na wyjazd wakacyjny, ale najbardziej cenie sobie wasze wsparcie I chciałbym żeby ten warsztat doczekał się końca... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 W tym modelu tego samego producenta metalową lufę pokryłem podkładem z olejnego humbrola (+rozcieńczalnik) i zdało to egzamin, zręsztą cały model też nim pokryłem dla leprzej przyczepności farb akrylowych. Model stoi na chonorowym miejscu jako pierwsza zabawka po 20 latach. A najlepszy jest surfacer 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Witaj. Jeśli o metalowe części i ich malowanie, to wszystko zależy od tego czym malujesz. Emalia siądzie bez problemu. Farba akrylowa nie siądzie wogóle, albo bardzo słabo. Co do klejenia, to na CA utrzyma się spokojnie kilka lat. Pytanie, czy potem klej nie odparuje i lufka nie odleci. Polecam kupienie kleju dwuskładnikowego. Chwyci tak samo dobrze, tylko nie odparuje. Jedyna wada jest taka, że nie złapie w dwie sekundy. Choć z drugiej strony modelarstwo nie jest przecież hobby "na czas". Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Obserwuję, mam poprzednika M12 od Academy, już gotowego, może coś podpatrzę i zmodyfikuję swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 Tak więc ciąg dalszy.... Nie mialem za wiele czasu ale co mogłem to zrobiłem. Skleiłem i obrobiłem 3 elementy działa. Sama armata (wygląda na porysowaną ale podkład to pokryje) jest ruchoma czyli można ustawic moment strzału ale też i pozycje przy odrzucie po wystrzale. Zamek komory jest ruchomy można go zamknąć i otworzyc jednak dźwignia jest w pozycji otwartej gdyż model będzie w pozycji ostrzału podczas przeładowania, (zdjęcie z porównaniem do grosika obrazuje że nie jest to mała armatka ) Lufe przykleiłem 2 składnikowym poxipolem, było sporo problemów przy nastawianiu, gdyż otwór mocujący był odrobinę za szeroki przez co lufa się przekrzywiała jednak po 10 minutach nastawiania udalo się. (przepraszam za zbyt rozświetlone zdjęcia ale w picassie inaczej wyglądały ) Połączone 3 elementy działa: Zamek komory nabojowej ( jeśli mozna to tak nazwać ) jak wspomniałem jest ruchomy i tu zadam pytanie bo sam tego nie wiem. Czy początkowy odcinek lufy był również gwintowany ? Bo ewentualnie można się pobawić gwintownikiem i coś urozmaicić. Oraz taki dodatek oraz pytanie i prośba : Czy na polskim rynku jest dostępna amunicja 155mm lub obsługa amerykańskiego działa w skali 1:35 ? A jeśli jest to prosiłbym o link na strone... Bo sam wyrób amunicji średnio wychodzi: nabój zrobiony z ramki modelu a po prawej nabój 9mm w skali 1:1 znaleziony na strychu w domu dziadka i babci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam Sklejałem ten model. Jest to rzadkość na forach modelarskich i odmiana od shermanów , tygrysów i panther . W moim zestawie był jeden mankament, mianowicie popękana kalkomania. Nakładając ją na model rwała się na wiele kawałków. Ale to jedna z niewielu wad zestawu. czekam na dalszy ciąg prac i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Oglądam ten warsztat bo mam w planie budowę M110A2 konstrukcji podobnej tylko kaliber 8". Pytasz o amunicję i obsługę jedno i drugie można dostać na Alledrogo, odpowiednio w dziale modelarstwo figurki, i pojazdy wojskowe. "Komora nabojowa" w przedniej części nie była gwintowana gdyż tam było miejsce na ładunek miotający zaszyty w jedwabnych workach.Co do zamka to proponuję obejrzeć na Youtube filmiki np. M110 firing tam bardzo dobrze widać samą konstrukcję i działanie zamka typu Wellin w jaki były i są wyposażane działa prod.amerykańskiej dużego kalibru. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Jak słusznie zauważył Sleepwalker zamki typu Wellin ryglowane były przez obrót zamka na Youtube widać to wyraźnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Ponownie witam... Aktualizacja 1.3 Co do modelu to działo jest w całości sklejone połączone ze statywem na stałe. Co do gwintu to sobie odpuściłem bo na moich zdjęciach i tak tego nie widać, a i tak zrobienie takiego gęstego gwintu byłoby nie lada wyzwaniem. Wracając do modelu, a dokładnie statywuNie było za wielkich kłopotów z jego montażem: problemy zaczęły się przy mocowaniu działa. Otóż AFV chciało dał mozliwość swopodnego podnoszenia i opuszczania armaty, ale zrobił to w sposób, szczerze powiedziawszy idiotyczny, tłumacze: ...Primo,tłok wchodzący w cylinder ( niebieski ) był dopasowany ponad styk co uniemożliwiło jego swobodny ruch. ... Pręt ( nie wiem jak to nazwać fachowo to ten o czerwonych końcach) należało go nie przylejać, tylko jak kołeczki na które wchodził nie miały zaślepek więc jak to miało się w myśli konstruktora trzymać nie wiem, lecz większym kłopotem że jeden z nich nie był ruchomy i niemożliwością było dociągnięcie pręta do kołka ( zielony )w pozycji ogniowej działa. Także działo jest w stałej pozycji ogniowej, może to i lepiej gdyż metalowa lufa przeciąża całość i działo by opadało... Działo nie należy też do takich małych i ma możliwość obrotu w lewo i prawo o jakieś 15 stopni : te pokrętło z prawej wyprostowałem, ciągle są z nim kłopoty... ... Witam Sklejałem ten model. Jest to rzadkość na forach modelarskich i odmiana od shermanów , tygrysów i panther . W moim zestawie był jeden mankament, mianowicie popękana kalkomania. Nakładając ją na model rwała się na wiele kawałków. Ale to jedna z niewielu wad zestawu. czekam na dalszy ciąg prac i powodzenia ..nie miałem jeszcze kontaktu z kalkomaniami, natomiast uzżywam sporo szpachli bo coś sporo szczelin model posiada. Co do rzadkości modelu to ja oglądam warsztat z jakiś amerykańskich forum, relacje nie są zbyt szczegółowe. Pytasz o amunicję i obsługę jedno i drugie można dostać na Alledrogo, odpowiednio w dziale modelarstwo figurki, i pojazdy wojskowe. ...amunicje znalazłem później na mojehobby.pl ale niedostępną i trochę drogą. Co do figurek to jeszcze pomysle, bo nie przepadam za Allegro, a jak zobaczyłem cenę tych AFVowych artylerzystów w amerykańskim sklepie to cena do najniższych nie należała ( jeśli dobrze pamiętam 18.99$ za 4 figurki ) Następnym etapem będzie podwozie, ale to najwcześniej za dwa tygodnie, bo w sobotę wyjeżdżam... ale wątek będe śledził ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi