Lipstein Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Koledzy, czy działając na podstawce przy użyciu tzw. trawki elektrostatycznej/flock/modelarskiej jakoś ją elektryzujecie czy po prostu maleńkimi kępkami na Wikol i tak do "obsiania" całości pożądanej powierzchni?. chodzi o "wstawanie" drobinek trawki posypywanej na klej z pewnej wysokości. moja nie wstaje, muszę nakładać pęsetą po kilka ździebełek, a to trochę trwa... Ma któryś z kolegów jakiś własny sposób na to coś i zechce się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=12090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=12090Mam, polecam, działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2012 O japier....! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Ja tylko parę razy siałem trawę ale troszeczkę już wiem o co biega. Najlepiej sprawdzał mi się wikol zabarwiony ta teren ziemi oraz rozcieńczony do konsystencji gęstej pasty. Taką mieszankę należy położyć na już pomalowaną wstępnie podstawkę dość grubą warstwę i posypać w miarę szybko trawką. Trawy nie żałować bo późniejsze dosadzenie na już posadzonej trawce praktycznie niemożliwe. Po okraszeniu sowicie trawą podstawki odczekać 4-5minuty i odwrócić miniaturowy świat do góry nogami i pukając od spodu pozwolić nadmiarowi trawki odpaść a ta co zostanie ustawi się pionowo ot i cała filozofia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Kamil, każdym unigruntem czy ma on zawierać jakiś konkretny składnik? Wiesz, pod płytki gresowe jest inny, pod farbę lateksową może być jeszcze inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 dzięki za podpowiedź. przy iluś tam remontach w życiu zauważyłem, że po wyschnięciu unigruntu powierzchnia jest bardziej chropowata, bardziej spoista, twardsza itd., bo takie jest zakładane działanie tego preparatu, ale nie sadziłem, że da się to wykorzystać w modelarstwie. rozumiem, że połyskliwość powierzchni znika całkowicie po posypaniu trawą/imitacją gruntu? Kamil, a z czego robisz zeschłe liście? gotowe, zbierasz/mielisz/suszysz, coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 nie sadziłem, że da się to wykorzystać w modelarstwieMyślę, że wszystko, lub prawie wszystko da się wykorzystać w modelarstwie Kamil, a z czego robisz zeschłe liście? gotowe, zbierasz/mielisz/suszysz, coś innego?Wprawdzie nie do mnie, ale wtrącę 3 grosze... zrobiłem sobie zestaw z prawdziwych zeschłych liści różnych kolorów, tylko odpowiednio do skali pokruszonych. Sprawdzają się też niektóre przyprawy liściaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 a próbowałeś nakładać unigrunt z aero? jeśli tak, to jak to po kolei wyglądało? chodzi mi teraz o tą cudowną właściwość nadawania większej spoistości i utrwalenie na makiecie jak największej ilości już wcześniej nałożonej na wikol trawy i innych posypek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Wielkie dzięki, pomogłeś . z moim OTZ będzie już łatwiej, mam nadzieję. trawkę tego rodzaju sadziłem pierwszy raz w życiu, wcześniej ortodoksyjnie była "tylko natura", ale efekt był marny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Października 2012 Autor Share Napisano 2 Października 2012 Zrobiłem jak na instrukcji... coś zaczęło dymić przy ładowaniu ustrojstwa i pewnie znowu pęseta pójdzie w ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Może i dymi przy ładowaniu, ale działa! Dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Witam. Dodam film który znalazłem na youtube, jak zrobić elektrosadzarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2020 Wiem, odgrzewam kotleta, ale ja mam elektrosadzarkę z zasilaniem sieciowym i po latach zaczęła bardzo szybko się rozładowywać. Dlaczego? Jestem kompletnym laikiem w temacie elektroniki, indukcji i fizyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia 1. Na ile podczas elektrosadzenia trawy faktycznie trzeba minus "twardo" podłączać do podstawki (za pośrednictwem popularnego gwoździa) ? Na niektórych filmikach w Internecie widziałem (np. na tym teście elektrosadzarek https://youtu.be/dM7O1X1eftk?si=QrYQz5JnYoijxZYC&t=542) że modelarze przykładają tylko przewód w okolice sadzonego miejsca. Podczas moich skromnych testów także nie zauważyłem różnicy z minusem na gwoździu, a minusem w powietrzu, ale nie wykluczam, że jako elektro-trawo-laik mogłem nie wiedzieć na co zwracać uwagę Dlatego chętnie poznam wasze zdanie. Nie ukrywam, że wbijanie ten podłącznony do gwoździka przewód troche przeszkadza 2. Czy posadzoną trawkę można jeszcze czymś zabezpieczyć przed wypadaniem, ale tak by jej, powiedzmy, nie pogrubić? Są jakieś lakiery które się do tego nadają? Trochę obawiam się, że po polakierowaniu np. Tamiyą FX-86 trawa pod ciężarem lakieru opadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) Ja tam przykładałem do mokrego podłoża minus jak na tym filmiku i było git bez wbijania, bo właśnie przeszkadzało. Edytowane 9 Stycznia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Stycznia Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia Oglądałem na yoytube film, w którym prowadzący relację z sadzenia trawy mówił, że ta z łapki na muchy się nie nadaje, bo jest za słaba czy coś tam i jak sadzarkę to tylko tą co on posiada. Napiszę z mojego doświadczenia. Jakieś kilka lat temu, wykonałem sobie taką elektroszadzarkę z łapki na muchy. Porównując zasianą trawę moją elektroszadzarką z tą zasianą na jego filmie, nie widzę żadnej różnicy. Moja jak i jego trawa "sterczy" pionowo jak trawa na trawniku. Tak że nie wiem o co tyle hałasu. 1) Sadząc trawę, używałem kleju wikol i gwoźdź trzymałem w jednym miejscu zamoczony w kleju. Co jakiś czas zmieniałem miejsce styku gwoździa jak najbliżej sadzenia. 2) Posadzoną trawę na wikol, zostawiłem, aż klej podsechł. Następnie otrzepałem, by to co się nie przykleiło spadło na kartkę i bym mógł tego znowu użyć w kolejnym sadzeniu. Niczym nie zabezpieczałem trawy i trzyma się ona do dnia dzisiejszego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi