Apache Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Bardzo fajnie Ci to wyszło. Ale czy miałeś już jakieś gotowe maski na te liczby czy sam je zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Te cyferki zrobiłem na podstawie kalek w małej Agencji Reklamowej z dobrym ploterem. Miałem kawałek folii do masek, więc nie musiałem płacić za materiał. Kalki dostałem po wszystkim nienaruszone, więc w razie czego były do wykorzystania.Zapłaciłem 5zł ale chyba się opłaca biorąc pod uwagę mozliwości i to że usługę wycięcia cyferek zrobino na miejscu w 5-6min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Jacku, ja też korzystam z z agencji reklamowej, podsyłam pliki w Corelu i odbieram gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Trochę ostatnio pomalowałem. Głównie to co największe czyli malowanie płatowca ale i oznaczenia oraz wszystko co dało się namalować (nie było za małe). W ten sposób wyeliminowałem prawie w ogóle kalki. A oto efekty moich starań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Jacku Znaki są przekręcone, popatrz na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Skala 1:32 jednak daje pole do popisu. Świetne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 11 Października 2012 Autor Share Napisano 11 Października 2012 „Ptaszek” dostał już ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 12 Października 2012 Autor Share Napisano 12 Października 2012 Teraz najtrudniejszy etap-zużycia powłoki płatowca. Zrobiłem próbę na jednej stronie. Tak to wygląda po drugim etapie z czterech zaplanowanych na tę czynność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 12 Października 2012 Autor Share Napisano 12 Października 2012 Ostatnie dziś podejście. Jutro pozostałe dwa etapy na tej burcie. Sam jestem bardzo ciekaw efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Cześć Jacek, mam kilka kwestii: - czy obszary zdartej farby masz z dokumentacji czy "po uważaniu"? - ciągle mam wątpliwości co do tego czy poprawne jest umieszczanie po sąsiedzku odpadania farby płatami i wytarć sugerujących dobre przyleganie farby; - mało wychowawcze jest pokazywanie kolegom początkującym, że próby wykonuje się na wypieszczonym wcześniej modelu. Co nie zmienia towarzyszącego mi przeczucia, że efekt końcowy będzie bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Mikołaj. Mam sporo fotek z takimi odrapaniami a nawet sporo wiekszymi. Znalazłem fotki gdzie na burtach i górnej części płata w sąsiedztwie kadłuba prawie w ogóle nie było farby.No jesli mam byś szczery to odrobinke jest w tym mojej fantazji ale bardzo delikatnie bo i tak sugerowałem sie zdjęciami i siedziało mi to cały czas w głowie. Co do tej próby na "żywym organiźmie" to wczesniej robiłem takowe na jakimś złomie. Tutaj chodziło mi bardziej o próbę na jednej stronie "zerówki" (mojej zrówki) zanim zabiorę się za drugą. Jeśli coś mi się nie spodoba to zawsze lepiej poprawić tylko jedną stronę niż wszystko . Odnośnie sąsiadujących śladów przetyarć i łuszczenia się farby to sam nie wiem do końca czy jest to całkowicie poprawne. Tak chyba wygląda trochę lepiej, nie tak agresywnie. Z fotek czarno białych trochę trudno to zweryfikować. Bardziej bazowałem w tym przypadku na różnych odrapaniach i obiciach (nie koniecznie historycznych maszyn) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Teraz najtrudniejszy etap-zużycia powłoki płatowca. Zrobiłem próbę na jednej stronie. Tak to wygląda po drugim etapie z czterech zaplanowanych na tę czynność. Mógłbyś przynajmniej z grubsza opisać te etapy? Fajny efekt wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Podasz przepis na zużycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Tak wygląda skrzydło i lewa burta po trzecim etapie „zużywania” powłoki. Może być miejscami bardziej matowa bo była przecierana, po wszystkich zabiegach (pudrowanie, łosz tu i tam, może retusz srebrna kredką i finalnym półmacie wszystko się ładnie wyrówna. Odpryski w części skrzydła dalej od kadłuba zrobiłem już dużo delikatniej (dołożyć zawsze można) głównie na liniach podziału i nitach. Wiem, że fotki trochę słabe ale jutro przy dziennym świetle coś się jeszcze pstryknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Jeszcze dwie fotki po drobnych korektach. Wiem, że samolot będzie wyglądał na „zmęczony” ale może dzięki temu bardziej realistycznie, biorąc pod uwagę co działo się z Zerówkami podczas eksploatacji. Dlatego też decyzja o dość daleko posuniętych „zużyciach” powłoki. Szkoda było naruszać ładną butelkową zieleń ale teraz wygląda jak czysta zabawka a ja mam inne cele. Mam nadzieję że podołam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Konsekwentnie druga strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Gratuluję efektu !!! Wygląda naprawdę bardzo realistycznie ! Zazdroszczę umiejętności położenia takiej powłoki. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych etapach budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Bardzo fajne. Morzesz podać przepis na na to? Jak dla mnie trochę za bardzo utyrany, ale podziwiam za wykonanie i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 No fakt "zmęczony" jest dość mocno. Na poczatku zrobiłem tylko kilka odprysków ale po analizie fotek stwierdziłem, że wygląda nieciekawie i odbiega od zdjęć w znacznym stopniu. Byłem przygotowany na taką ewentualność, więc zacząłem go obijać mocniej (dołozyć zawsze mozna, w drugą stronę raczej nie ). Teraz wygląda w miarę tak jak sobie założyłem choć zdaję sobie sprawę że przez tak mocne obicia dla wielu zrobił się nieciekawy. To dość pracochłonne ale efekt mnie zadowala. Jesli chodzi o przepis to oczywiście nie jest to tajemnica a raczej efekt małego eksperymentu. Podam go zaraz po tym jak przedstawię ostateczne efekty (dla chętnych przygotowałem juz mały fotopokaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Odpryski technicznie wyglądają super, a czy za mocno zmęczony kwestia gustu. Mi się podoba. Japończyki faktycznie na zdjęciach wyglądają na mocno styrane. Czekam na ten fotopokaz . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 dla chętnych przygotowałem juz mały fotopokaz Obiecanki cacanki, a nam gule skaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 No i przyszła pora na małe zabiegi dzięki którym poszczególne panele albo większe części pokrycia zróżnicują się między sobą, jak już męczyć model to na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 To już ostatni etap przed półmatem. Masę czasu to zajmuje, ale jak już zdecydowałem się na „używany” egzemplarz to nie mam odwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Hej Jacek, robota niewątpliwie świetna. Zauważ jednak, iż wielu kolegów (i ja się przyłączam) pyta o opisy technik, bo sam efekt widać. Nie daj się długo prosić, bo założymy akcję składania zapytań i po co Ci 16 stron wpisów o treści "a jak zrobiłeś to a tamto?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi