witek@ Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Po krótkiej przerwie wakacyjnej która upłynęła pod znakiem urlopu i przeprowadzki powoli zacząłem dojrzewać do kolejnego projektu.Ku mojemu zdziwieniu "wzięło" mnie na woła roboczego Kriegsmarine czyli tytułowego Scharnhorsta. Nie będę tutaj przybliżał jego sylwetki ani bogatej historii bo ma to być relacja z budowy modelu.Znawcy tematu i tak okręt znają na wylot a mniej obeznani muszą zasięgnąć języka u wujka Google Tak czy owak zaskoczony jestem sam wyborem tematu bo od dawna raczej mój wzrok na dłużej nie zatrzymywał się na szwabskich łajbach. Model nie będzie modelem z tzw pudła.Postaram się troszkę tu i ówdzie dodać trochę biżuteri. Do wykonania modelu wykorzystam mało znany zestaw waloryzujący z Blue Star Admiral oraz tego producenta pokład drewniany. Samym fundamentem będzie starszy od węgla model Tamiya w jedynej słusznej skali 1/700. Dość gadania czas na wizję : Główny bohater jeszcze w czasach pokoju prezentował się tak Wizjonerzy z Tamiya widzieli to tak : Tu rzut oka na całość aktualnie posiadanych dodatków....oczywiście jeszcze kilka zakupów w tym temacie się szykuje Jako,że to ma być relacja to także dwa zdjęcia z procesu szpachlowania kadłuba Na dziś to mniej więcej wszystko mam nadzieję ,że projekcik zrealizujemy szybko i bezboleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Września 2012 Super Moderator Share Napisano 3 Września 2012 Patrzę, patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Marcin,dla zwolenników królewskiej skali 1/700 jest rezerwacja miejsca w loży VIP-owskiej.Zapraszam do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Marcin,dla zwolenników królewskiej skali 1/700 jest rezerwacja miejsca w loży VIP-owskiej.Zapraszam do oglądania. Rezerwuje !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Patrzę, patrzę Ja również pacze, pacze poproszę o miejsce w środku rzędu I powodzenia życzę, gdyż jest to jeden z moich ulubionych okrętów i przy tym jeden z najpiękniejszych jakie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Ufff zdążyłem na pokaz. Popcorn i napój chłodzący w lodowce czeka:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 O kurde, zaskoczenie pełne w wyborze tematu Już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał w Twoim wykonaniu, zapowiada się piękny model Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 O kurde, zaskoczenie pełne w wyborze tematu Już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał w Twoim wykonaniu, zapowiada się piękny model Pozdrawiam Też jestem zaskoczony wyborem tematu ;-) Dziś nic nie pokażę bo nic spektakularnego nie zrobiłem.Troszkę szlifowałem burty troszkę rozwiercałem bulaje więc i pokazać nie ma co. Wobec tego marnego postępu prac proszę widownie o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Ale piękny temat się zapowiada. Też chciałbym go zbudować ale w 1/350. Na pewno z twojego warsztatu wyjdzie też piękny. Czekam na postępy. Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Września 2012 Autor Share Napisano 6 Września 2012 Jest widownia to i jest dla kogo robić relację.Na razie nudy czyli szpachlowanko na przemian ze szlifowaniem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Ciąg dalszy szlifowania i szpachlowania.Aktualnie zabawa trwa z półkluzami które w modelu są za duże. Niestety prace posuwają się spacerkiem.Ciśnienia nie ma, skończył się podkład a i za farbami do Kriegsmarine także czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Września 2012 Super Moderator Share Napisano 9 Września 2012 Pięknie powstaje - paczę paczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Już dawno nie miałem w rękach tak kiepsko spasowanego modelu.Szpachlowanie i szlifowanie śni mi się już po nocach ;-) Aktualnie zabrałem się za nadbudówkę dziobową którą dodatkowo muszę "okroić" ze zbędnych fragmentów plastykowych które zastąpi blaszana biżuteria. Tu jeszcze zabawa z półkluzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 "Uwielbiam" pisać do siebie pod swoimi postami ale co mi tam..... Trwa zabawa z kadłubem i doposażaniem burt : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Września 2012 Super Moderator Share Napisano 15 Września 2012 "Uwielbiam" pisać do siebie pod swoimi postami ale co mi tamTo nie pisz tylko pokazuj My tu nie przyszli "pitolić" tylko oglądać, podziwiać i kibicować Mówić będziemy jak coś spierdzielisz i będzie ci się należał ochrzandol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 "Uwielbiam" pisać do siebie pod swoimi postami ale co mi tamTo nie pisz tylko pokazuj My tu nie przyszli "pitolić" tylko oglądać, podziwiać i kibicować Mówić będziemy jak coś spierdzielisz i będzie ci się należał ochrzandol W sumie racja...a o spierdzielenia to się nie martwmy na bank coś gdzieś spierdzielę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Ej co jest z tymi burtami ?. Co to za listwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Ej co jest z tymi burtami ?. Co to za listwa ? Chyba bardziej kabel,może demagnetyzujacy....Po ostatniej naprawie-modernizacji na burtach Scharnhorsta takie coś się pojawiło : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 W sumie racja...a o spierdzielenia to się nie martwmy na bank coś gdzieś spierdzielę ;-) Wyjdzie w praniu, idzie Ci dobrze i tego się trzymajmy Patrzę z ciekawością i kibicuję jak zawsze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Chyba bardziej kabel,może demagnetyzujacy... Dokładnie tak Tylko przyjrzyj się uważnie zdjęciom, zauważ, że na dziobie i rufie kabel ten biegnie wyżej niż na wysokości pancerza burtowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 17 Września 2012 Autor Share Napisano 17 Września 2012 Chyba bardziej kabel,może demagnetyzujacy... Dokładnie tak Tylko przyjrzyj się uważnie zdjęciom, zauważ, że na dziobie i rufie kabel ten biegnie wyżej niż na wysokości pancerza burtowego Wiem,że kabel wyżej biegnie wysokości pancerza.W zasadzie w środkowej części leży na tym pancerzu.Tak też go przykleiłem w modelu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 No tak, ale chodzi mi o pewien dość wyraźny uskok, który widać na tym zdjęciu (lewoburtowy rufowy koniec głównego pasa pancernego): Jak widać kabel demagnetyzujący opada mniej więcej o swoją grubość. Niestety nie znalazłem zdjęcia przedstawiającego zakończenie pasa pancernego na dziobie, lecz myślę, że i tam kabel został zamocowany podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 17 Września 2012 Autor Share Napisano 17 Września 2012 No tak, ale chodzi mi o pewien dość wyraźny uskok, który widać na tym zdjęciu (lewoburtowy rufowy koniec głównego pasa pancernego): Jak widać kabel demagnetyzujący opada mniej więcej o swoją grubość. Niestety nie znalazłem zdjęcia przedstawiającego zakończenie pasa pancernego na dziobie, lecz myślę, że i tam kabel został zamocowany podobnie No w mojej dokumentacji nie ma śladu takiego uskoku kabla więc przykleiłem go bez uskoku.Myślę,że w tej skali jest to wybaczalne ;-) Nie mniej jednak dzięki za zdjęcie,nigdy go nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 Chyba przez etap szpachlowania i szlifowania udało się przejść bez dużych urazów na psychice ;-) Teraz kolejny etap malowania kadłuba czyli nie równa walka z aerografem. Tak na marginesie jaki aerograf polecacie ?? Szczerze mówiąc psedoiwat mam już dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 To lecimy dalej.Przykleiłem pokład.Kadłub wyglądać zaczyna tak jak powinien ;-) teraz czas na nadbudówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi