Skocz do zawartości

Farby Revell

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań:

1. Korzysta ktoś w ogóle z Was z farb Revella Byłbym wdzięczny gdyby każda odpowiedź była uzasadniona

2. Co to takiego jest twarzówka w farbie

3. Jak długo mogą stać farbki Revella nie używane (tak żeby nie zaschły)

EDIT

Mam problem Na jednej z moich farbek pojawiła się pływająca "plama", jest ona tego samego koloru co farbka lecz trochę ciemniejsza. Czy mogę dalej korzystać z farbki bez żadnych obaw, czy mam ją jak najszybciej wyrzucić do kosza

Niektóre moje farbki Revella mają ponad 10 lat i są do użytku.

Nie wiem czy mamy na myśli tę samą plamę na farbce, ale jak dla mnie, jest to kwestia nie do końca dokładnego wymieszania.

• 1 month later...

Ja korzystam rowniez z farb revella nie mam problemu z ich przechowywaniem dopoki sa szczelnie zakryte nie wysychaja, podczas malowania trzeba uwazac, zeby nie nachlapac na krawedz puszki co po poewnym czasie moze doprowadzic do nierownego przylegania dekielka spowodowanego nagromadzeniem sie farby. Nie wiem czym rozcieczasz farby ale ja korzystam z rozcienczalnika WAMOD-u jest uniwersalny pasuje zrowno do humbrola jak i revella a przy tym niedrogi.

• 1 year later...

Czesc.Jestem tu nowy ale to nie znaczy ze laik Przejde do zecz,jestem za granica a ceny sa lepsze niz w kraju.Sa tez rozne farby wszystkie oprocz model master.i tu mam do Was pytanie.Czy revell akryl jest tej samej jakosci co MM.Z gory dzieki za odpowiedz.

To Revell też akryle robi, myślałem że tylko emalie (tak na słoiczku pisze )

Ale myślę, że powiny być dobre, bo nie widzę różnicy między emalią Revella, a Humbrolem

Spece ci lepiej odpowiedzą

Zadbaj o spację za znkami interpunkcyjnymi

Sobie takie offtopa wtrace - Melex, Macjkowi nie chodzilo o orty (nie tylko Ty nie uzywasz polskich ogonkow), tylko o spacje PO znaku interpunkcyjnym. Lepiej sie wtedy czyta...

• 7 months later...
  • 1 year later...
Ale farby Revell nadają się do tego? Bo na lepsze nie mam pieniędzy.

W brew pozorom i wypowiedzią innych użytkowników te farby są znakomite ja tylko takimi maluje i jestem zadowolony!!!!!!

Dodam jeszcze, że kiedyś tylko takimi farbami się malowało i to też ciężko było dostać.

Ale proponuje oryginalny rozcieńczalnik do tych farb, nie twierdze, że nie można niczym innym rozcieńczać, ale ja stosowałem różnego rodzaju rozcieńczalniki i ten najlepiej spełnia swoje zadanie.

• 4 weeks later...

Mam pytanie odnośnie tych farb, facet w sklepie powiedział że to zamienniki a że kupuje tam od zawsze i sklep polecal mój ojciec ktory w moim wieku robił tam zakupy to mu uwierzylem ale teraz zastanawiam się czy miał racje

Mam 56 i sie zastanawiałem czy facet dał mi ja bo naprawde jest zamiennikiem 99 czy tylko dlatego aby mi ja wcisnać bo juz raz sprzedał mi farbe w ktorej pigment byl zaschnięty bo 2 lata leżała w sklepie mimo że wiedział o tym. W takim razie dziękuje za odpowiedź.

Mam 56 i sie zastanawiałem czy facet dał mi ja bo naprawde jest zamiennikiem 99 czy tylko dlatego aby mi ja wcisnać bo juz raz sprzedał mi farbe w ktorej pigment byl zaschnięty bo 2 lata leżała w sklepie mimo że wiedział o tym. W takim razie dziękuje za odpowiedź.

Ale farba 56 to Blue, a 99 to Aluminium, więc te farbki raczej nie są swoimi zamiennikami

Maciek92 robi, ja mam takie do aero chyba z 60 sztuk słoiczków w szufladzie stoi Dałem za nie jakieś 50 zł w sklepie papierniczym.

Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna?

Mam pytanie odnośnie tych farb, facet w sklepie powiedział że to zamienniki a że kupuje tam od zawsze i sklep polecal mój ojciec ktory w moim wieku robił tam zakupy to mu uwierzylem ale teraz zastanawiam się czy miał racje

Zamiast 99 możesz zastosować 90 toteż aluminium tylko ma drobniejsze ziarno

Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna?

Jaki rozcieńczalnik używasz?? Prawdopodobnie tu jest problem

Constructor napisał:

Chwytałem się już wszystkiego, Wamod, Nitro, beznyna ekstrakcyjna, spirytus. No eksperymentowałem na wszystkim Te same efekty, ale nie ma reguły, bo raz się uda a raz nie :(

Constructor napisał:

Chwytałem się już wszystkiego, Wamod, Nitro, beznyna ekstrakcyjna, spirytus. No eksperymentowałem na wszystkim Te same efekty, ale nie ma reguły, bo raz się uda a raz nie :(

Z moich obserwacji wynika, że farbki kleiły sie bardzo długo (nawet tygodnie) gdy kładłem farbkę zbyt grubo lub poprzednia warstwa nie była do końca wyschnięta. Szczególnie trzeba uważać przy nakładaniu różnych typów (olej, akryl, nitro) na różne. Nie zależało to od rozcieńczalnika.

Edytowane przez Gość