DeX Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Mam kilka pytań: 1. Korzysta ktoś w ogóle z Was z farb Revella Byłbym wdzięczny gdyby każda odpowiedź była uzasadniona 2. Co to takiego jest twarzówka w farbie 3. Jak długo mogą stać farbki Revella nie używane (tak żeby nie zaschły) EDIT Mam problem Na jednej z moich farbek pojawiła się pływająca "plama", jest ona tego samego koloru co farbka lecz trochę ciemniejsza. Czy mogę dalej korzystać z farbki bez żadnych obaw, czy mam ją jak najszybciej wyrzucić do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Niektóre moje farbki Revella mają ponad 10 lat i są do użytku. Nie wiem czy mamy na myśli tę samą plamę na farbce, ale jak dla mnie, jest to kwestia nie do końca dokładnego wymieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graca87 Napisano 22 Maja 2006 Share Napisano 22 Maja 2006 Ja korzystam rowniez z farb revella nie mam problemu z ich przechowywaniem dopoki sa szczelnie zakryte nie wysychaja, podczas malowania trzeba uwazac, zeby nie nachlapac na krawedz puszki co po poewnym czasie moze doprowadzic do nierownego przylegania dekielka spowodowanego nagromadzeniem sie farby. Nie wiem czym rozcieczasz farby ale ja korzystam z rozcienczalnika WAMOD-u jest uniwersalny pasuje zrowno do humbrola jak i revella a przy tym niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melex Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Czesc.Jestem tu nowy ale to nie znaczy ze laik Przejde do zecz,jestem za granica a ceny sa lepsze niz w kraju.Sa tez rozne farby wszystkie oprocz model master.i tu mam do Was pytanie.Czy revell akryl jest tej samej jakosci co MM.Z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 To Revell też akryle robi, myślałem że tylko emalie (tak na słoiczku pisze ) Ale myślę, że powiny być dobre, bo nie widzę różnicy między emalią Revella, a Humbrolem Spece ci lepiej odpowiedzą Zadbaj o spację za znkami interpunkcyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Katalog akryli Revella można znaleźć tutaj: http://www.themodelcatalogue.com/acatalog/Revell_acrylic_Paint.html Ale jakiej są jakości to nie wiem nie używałem. Pozdrawiam. Krystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melex Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Z ortami to nie moja wina ze nie ma tu polskiej klawiatury i slowa wychodza takie dziwne.Sorry ze nie poinformowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Sobie takie offtopa wtrace - Melex, Macjkowi nie chodzilo o orty (nie tylko Ty nie uzywasz polskich ogonkow), tylko o spacje PO znaku interpunkcyjnym. Lepiej sie wtedy czyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Szybkie pytanko: czym najlepiej rozcieńczać farbki revell'a?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Na przyklad rozcienczalnikiem WAMOD. Poszukaj na forum, bylo o tym duzo pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 opcja szukaj prawdę ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.:AeroKing:. Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Mam następujący problem: nie wiem, czy farby Revell (te w puszeczkach) nadają się do malowania aerografem i jak dlugo mogą być przechowywane. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Nawet 10 letnimi farbkami da się malować aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.:AeroKing:. Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Ale farby Revell nadają się do tego? Bo na lepsze nie mam pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 A dlaczego się mają nie nadawać. Pewnie, że się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Ale farby Revell nadają się do tego? Bo na lepsze nie mam pieniędzy. Farby Revell'a nadają się bardzo dobrze do malowania aerografem. Jak je rozcieńczać jest tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=16360 Zmień "Żeczą" na "Rzeczą" - bo może się to okazać wcale nie takie przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Ale farby Revell nadają się do tego? Bo na lepsze nie mam pieniędzy. W brew pozorom i wypowiedzią innych użytkowników te farby są znakomite ja tylko takimi maluje i jestem zadowolony!!!!!! Dodam jeszcze, że kiedyś tylko takimi farbami się malowało i to też ciężko było dostać. Ale proponuje oryginalny rozcieńczalnik do tych farb, nie twierdze, że nie można niczym innym rozcieńczać, ale ja stosowałem różnego rodzaju rozcieńczalniki i ten najlepiej spełnia swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Mam pytanie odnośnie tych farb, facet w sklepie powiedział że to zamienniki a że kupuje tam od zawsze i sklep polecal mój ojciec ktory w moim wieku robił tam zakupy to mu uwierzylem ale teraz zastanawiam się czy miał racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Ale farby Revell 99 i 56 to są te zamienniki, czy potrzebujesz zamienników tych farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Mam 56 i sie zastanawiałem czy facet dał mi ja bo naprawde jest zamiennikiem 99 czy tylko dlatego aby mi ja wcisnać bo juz raz sprzedał mi farbe w ktorej pigment byl zaschnięty bo 2 lata leżała w sklepie mimo że wiedział o tym. W takim razie dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Mam 56 i sie zastanawiałem czy facet dał mi ja bo naprawde jest zamiennikiem 99 czy tylko dlatego aby mi ja wcisnać bo juz raz sprzedał mi farbe w ktorej pigment byl zaschnięty bo 2 lata leżała w sklepie mimo że wiedział o tym. W takim razie dziękuje za odpowiedź. Ale farba 56 to Blue, a 99 to Aluminium, więc te farbki raczej nie są swoimi zamiennikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Maciek92 robi, ja mam takie do aero chyba z 60 sztuk słoiczków w szufladzie stoi Dałem za nie jakieś 50 zł w sklepie papierniczym. Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Mam pytanie odnośnie tych farb, facet w sklepie powiedział że to zamienniki a że kupuje tam od zawsze i sklep polecal mój ojciec ktory w moim wieku robił tam zakupy to mu uwierzylem ale teraz zastanawiam się czy miał racje Zamiast 99 możesz zastosować 90 toteż aluminium tylko ma drobniejsze ziarno Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna? Jaki rozcieńczalnik używasz?? Prawdopodobnie tu jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Constructor napisał:Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna? Jaki rozcieńczalnik używasz?? Prawdopodobnie tu jest problem Chwytałem się już wszystkiego, Wamod, Nitro, beznyna ekstrakcyjna, spirytus. No eksperymentowałem na wszystkim Te same efekty, ale nie ma reguły, bo raz się uda a raz nie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Constructor napisał:Na marginesie. Mam pytanie co do farb Revella i Humbrola - mam z nimi taki problem, że nawet po dokładnym wymieszaniu, po pomalowaniu kleja się jak guma, czasem schną kilka dni i dalej się kleją. Gdzie może być przyczyna? Jaki rozcieńczalnik używasz?? Prawdopodobnie tu jest problem Chwytałem się już wszystkiego, Wamod, Nitro, beznyna ekstrakcyjna, spirytus. No eksperymentowałem na wszystkim Te same efekty, ale nie ma reguły, bo raz się uda a raz nie :( Z moich obserwacji wynika, że farbki kleiły sie bardzo długo (nawet tygodnie) gdy kładłem farbkę zbyt grubo lub poprzednia warstwa nie była do końca wyschnięta. Szczególnie trzeba uważać przy nakładaniu różnych typów (olej, akryl, nitro) na różne. Nie zależało to od rozcieńczalnika. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi