Skocz do zawartości

MIG-21, Plastyk, pudełkowiec

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

W zasadzie to nie bardzo wiem, jak do tej zabawki politechnicznej podejść i jak ją określić... Bo tak: na "wintydż" z racji wieku chyba raczej się nie nadaje, za to pod względem wyprasek przypomina raczej odmianę "pra" tego lepiaszczego stylu. Ja go poprostu spróbuję zrobić w wersji pudełkowej, najstaranniej, jak tylko potrafię, czym zapewne narażę się ołówkowym purystom, ale... co mi tam...

Pudełko od rzeczonego wyrobu znają wszyscy jak sen jaki zły...

v2012093009583280025004.jpg

I niekompletne kalki też (tylko czemu producent twierdzi, że jest inaczej?)

v2012093009583464149746.jpg

• 7 months later...

Tak się zbierałem, zbierałem... aż wreszcie zebrałem się w sobie i wyciągnąłem ołówek z pudełka. Na niedobry początek popełniłem takie coś:

out.php?i=545316_mig-21-01.jpg

Wieczorem mam już kadłub zamknięty; więc i (na szczęście chyba) twórczości własnej nie bardzo będzie widać...

MIG-owi puryści zapewne już zbierają kamienie; ewentalnie - rwą sobie ostatnie włosy z głowy. Ale przy okazji mam do Nich pytanie: czy jest techniczne wytłumaczenie, dla braku jakichkolwiek zasobników, zbiorników, rakiet... Czyli dla gołego samolotu...

Napisano (edytowane)

Wiem; co gorsza - nie zamierzam przy nim przesadnie szaleć (albo wogóle szaleć, chyba, że sam mnie do tego stanu doprowadzi), choć dobrze byłoby, gdyby przypominał "coś"... Jutro spróbuję mu ten bryknięty statecznik pionowy wyprostować, bo z geometrią ma on niewiele wspólnego, zabrać się za niwelowanie wszelkich rowów mariańskich...

Edytowane przez Gość

Ciężki, ale do wykonania ;)

@drabik - przy dyszy wylotowej będziesz musiał coś pomyśleć. Instrukcja nakazuje wkleić element wyglądający jak stopień turbiny jakieś 3-4 mm od krawędzi wylotu dyszy i jak zrobisz to "pudełkowo" to będzie to wyglądać łagodnie mówiąc źle. W zasadzie poza tą dyszą da się zrobić pudełkowca tak, żeby nie było wstydu.

moim zdaniem najgorszy jest oczywiscie ten hamulec tylny, przypomnający jako obcego :-)

Niczym nie przypomnający niczego oryginalnego ani wyglądem ani wymiarami.

Ot artystyczna wizja technika naprawiającego formę.

Ja na szczęście mam ten element za sobą...

Rozumiem,że kolorek to vallejo blue green? rozjaśniałeś go jakoś bo mój jest nieco ciemniejszy i bardziej niebieskawy? chyba, że to efekt od lampy błyskowej.

@drabik - przy dyszy wylotowej będziesz musiał coś pomyśleć. Instrukcja nakazuje wkleić element wyglądający jak stopień turbiny jakieś 3-4 mm od krawędzi wylotu dyszy i jak zrobisz to "pudełkowo" to będzie to wyglądać łagodnie mówiąc źle. W zasadzie poza tą dyszą da się zrobić pudełkowca tak, żeby nie było wstydu.

No właśnie... Wkleiłem go wprawdzie, ale tak coś mi wyjątkowo płytko to wygląda... Na tym etapie nie będzie przesadnym problemem go rozwiercić i wypiłować - ale co dalej? Przerabiać jaką końcówkę markera i dorabiać stopień turbiny w głębi? Przepraszam, że może głupio pytam...

Rozumiem,że kolorek to vallejo blue green? rozjaśniałeś go jakoś bo mój jest nieco ciemniejszy i bardziej niebieskawy? chyba, że to efekt od lampy błyskowej.

Nie, jeszcze inaczej - takie coś wyszło mi z z przepalenia zdjęcia a kolor to esmeralda... Tak naprawdę pewnie byłbym bliższy rzeczywistości mieszając te dwa kolory (tak mi się może tylko wydaje???) no ale wyszło jak wyszło... Jest nauczka przed kolejnym ołówkiem... A jeszcze jeden, wprawdzie z tej samej serii, tylko w pudełku Mastercrafta sobie leży... O, ten właśnie: http://www.mojehobby.pl/products/Mig-21-MA-Pin-up-Girl.html

Kupiony w zasadzie głównie dla kalek i "gołej baby" które niezmiennie cieszą me oko, również na samolotach. Tak więc i nad czeskim malowaniem dla zlepianego ołówka bardzo pozytywnie się zastanawiam.

No właśnie... Wkleiłem go wprawdzie, ale tak coś mi wyjątkowo płytko to wygląda... Na tym etapie nie będzie przesadnym problemem go rozwiercić i wypiłować - ale co dalej? Przerabiać jaką końcówkę markera i dorabiać stopień turbiny w głębi? Przepraszam, że może głupio pytam...

Z tą końcówką markera to dobry pomysł. Robert u siebie robił bodaj z długopisu, ja kleiłem z jakiejś rurki oklejonej folią aluminiową, żeby imitować pokrycie wewnętrzne dyszy. Da się to zrobić, i jakby nie wyszło i tak będzie lepiej, niż zgodnie z instrukcją

to ja w nocy muszę wkleić mój przyrząd do imitowania blachy falistej....zrobienie blachy zajmuje jakieś 30 sekund...efekt do zobaczenia w moim Mig-31 i Mig-27.

w swoim -21-ym też muszę popracować nad końcówką dyszy i jakimś zgrabnym stabilizatorem płomienia.

co do koloru emerald i blue green to właśnie ten drugi to lepsze zło.Mam obydwa więc spróbuję w wolnej chwili zmieszać ale raczej nic z tego dobrego nie wyjdzie...

PS obiecane zdjęcia

38c652ece873bc77m.jpg 95065d3b517f5980m.jpg

Co do mieszania to okazało się ,że mam Blue green oraz light turquoise zamiast emerald więc odpada.

Na pdf`owym wzorniku barw Vallejo -ten emerald wygląda całkiem nieźle,nawet podobnie do model mastera authentic...

• 1 month later...

Mam pytanie, może głupie do braku podwieszeń. Rozumiem, że nawet jeśli podwieszeń nie było to "belki" były? Stanowiły integralną część skrzydła; czy też były demontowane. Chodzi o to, czy MIG bez "belek" ma rację bytu czy nie?

Brak wyrzutni pod belkami w czasie lotów to w zasadzie normalka . Ale już brak i wyrzutni i belek -to kuriozum. Pułk bojowy to nie grupa akrobacyjna żeby latać bez belek. Zresztą na wypadek ogłoszenia gotowości , kto by to zdążył na czas poprzykręcac ?

• 2 weeks later...

Na tym etapie wygląda bardzo elegancko. Szkoda, że już przykleiłeś stateczniki poziome, łatwiej było by Ci pomalować kadłub i dyszę wylotową i stateczniki osobno i skleić je już po pomalowaniu.

ps. zbiorniki podwieszane masz założone źle. Brzechwy ustateczniające powinny układać się w "X".

Kurka wodna, to jest wredny model jak nic, zawsze jak mam chęć skleić ołówka i otworzę to pudełko to mi ta chęć przechodzi Ale kiedyś będę musiał się z tym zmierzyć, chociaż kiedyś skleiłem za małolata jednego z Techmodu w Irańskich barwach i potem drugiego z AGI z głową orła, ale oba nie dotrwały do dziś. Na magazynku zalegają mi dwa takie i dwa duety no i jeszcze mam oryginała z KP. Cóż, Krzysiu ten twój wygląda bardzo ładnie i czekam na efekt po malowaniu, który zapewne będzie przyjemny dla oka Jakoś nigdy nie przejawiałem zbytniej sympatii do tego samolotu (ot rura z trójkątem ), może temu bo u mnie królowały SU-7 i MIGa-21 szczerze to widziałem na żywo tylko na AIR Show w 1996 jak przyleciał i odleciał, ale faktem jest że ma to coś

eszane masz założone źle. Brzechwy ustateczniające powinny układać się w "X".

Najgorsze, że zdałem sobie z tego sprawę za późno... Przeraża mnie rozdzielanie tego CA i szpachlowanie...

Delikatnie, ostrym nożykiem i odejdzie. "Nic na siłę, większym młotkiem." ;)

Młotkiem, z buta i... poszło:) Udało się nawet uratować zbiorniki i belki - teraz brzechwy już są dobrze ustawione:)