Przemo1CK Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Po pierwsze - nie ma dla mnie terminu - źle zrobione odrapania farby, to jest śmieszne, widziałem tak dużo zdjęć, tak wiele kamuflaży zimowych itp. Każde odrapanie się różni od siebie. I taki tekst ale przydało by się więcej pionowych "zcieków"farb jest śmieszny po prostu i nie zrozum mnie źle, bo kłótni czy czegoś podobnego nie mam zamiaru wywoływać. To jest efekt zużycia, warunków pogodowych i tak można by wymieniać, szwabki nie zasiadali przecież wokół pojazdu i zdrapywali farbę mówiąc "Hans, ty zobacz ale mi się tu pięknie zdrapało, jakiż to będzie efekt na zdjęciu..." pierwsza fota z netu, oznaczenie przetarte wokoło, nie obmalowane, ani też nie zamalowanie... Reszty właściwie nie chce mi się tłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 kolejny krok: kalki nałożone, tak jak przypuszczałem ICM'owe nadają się psu w ****, wylądowały w koszu. Teraz obicia, czyli element, którym obiję okolice klamek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Ja jestem jak najbardziej za... podoba mi się praca i to bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Obicia zrobione, czas się zająć wnętrzem i silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Silnik gotowy, elementy w kabinie już pomalowane, pora na łoszyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Zdjęcie ktore wkleiłeś moim zdaniem nie oddaje odrapanego pojazdu a poprostu taki schemat "mazianie pędzlem"(przypatrz się troszke)pisząc o obmalowywaniu,zamalowywaniu oznaczeń nie mialem na myśli konkretnego pojazdu.Farba rzadko schodziła całymi płatami jakby ją opalarką potraktowali po za tym Niemcy używali albo zmywalnej białej farby lub wapna ktore zmieszane z wodą w jakiejkolwiek postaci(co tworzy?-ano głupi prosty zaciek)nie sądzę by żołnierze chodzili po drzwiach bo takie to wrażenie sprawia.O ile drzwi kierowcy są wytarte bo coś tam jest to z drugiej tym bardziej chyba że te (nie wiem jak to nazwac malowane było z jednej strony).Nie odbieraj tego jak jakiegoś ataku tudzież próby wywołania kłótni poprostu widzę dość często jak modelarzy ponosi z zimowym kamo i nie ma to ani ładu ani składu więc się nie gniewaj swoją drogą fajnie wyszły ci te obicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Oznaczenie transportowe było z obu, czasami z jednej. Do tej pory jest używane choćby w marce VW oczywiście z importu zza oceanu. Każdy ma inne gusta, więc każdemu się nie dogodzi, taka moja wizja zimowego kamo. Po pierwszym łoszu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Ładnie. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Tylko uzywasz lakier do wlosow? masz jakies doswiadczenia z Worn Effects z AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Tak, tylko lakier. Mam ten płyn, ale kolega mówił mi, że nic nie warty. To są rozcieńczane olejne, ale w ładnych opakowaniach w ładnej cenie. Osobiście używam dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 a sposób "na lakier" masz jakiś własny? korzystasz z doświadczeń innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Niezbyt często korzystam z doświadczeń innych, bo nie mam bardzo czasu na przegląd stron, lubię sam odkrywać różne cuda naszego rzemiosła. Lakier jak lakier, pryskam na model, maluje farbą pożądaną na danym pojeździe, poczekam, aż podeschnie i zdrapuje mokrym pędzelkiem ( ważne, aby był stary, z twardym włosiem ), pozostałe odrapania robię końcem pęsety. Ok wracam do budowy. Właśnie dokleiłem szybki, jak widać pokryte już mgiełką. Dokleiłem również pokrywy maski silnika. Teraz pora na ładunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Coraz ładniejszy. A co do metody na lakier, to jest jaka jest. Jednym pasuje innym nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Rzut okiem na wnętrze. Dorobiłem mapkę z papieru, fotele już gotowe, pozostał ładunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Bajera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Otóż wpierw malować trzeba na czerń, mat na pewno, po czym aerkiem spryskać wokół, brązem najlepiej, łoszyk na koniec, aby dodać tonu... reszta to dobry humor w trakcie malowania, najlepiej malować patrząc na "narodowy" tonący w wodach oceanu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 mały ładunek właśnie pomalowałem, oto świeża fota: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Super. A czerwona szata jest najładniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 17 Października 2012 Autor Share Napisano 17 Października 2012 dzięki, dzięki, ufff na razie starczy, teraz pięć godzinek spania i wracam do niego. Stan obecny: cargo zrobione, jeszcze dodam jakieś pierdółki, zobaczy się. Do południa trzeba by podstawkę zmajstrować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Kurde Przemku radość dla serducha dajesz twożac takie cuda , czekam na podstawkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 17 Października 2012 Autor Share Napisano 17 Października 2012 A jaką mi to radość sprawia Ok galeria Merca już założona, biorę się za podstawkę, jak zrobię to dokleję fotki do galerii. Jeszcze dodam, że dodałem rdzawe zacieki, oraz troszkę błota gdzieniegdzie, użyłem do tego produktów AK Interactive o numerach AK013 i AK023. Jak widać również trochę "śniegu" się znalazło. Śnieg to soda oczyszczona nanoszona pędzelkiem na wcześniej wysmarowane lakierem miejsca. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=35057 Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi