MartiniOCP Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Witam w kolejnym warsztacie. Przyszło do mnie trochę gratów zza oceanu a wśród nich to cudeńko: Obok Petków i Freightlinerów WW Star to chyba mało popularny producent samochodów ciężarowych w US. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Sama ciężarówka jest dosyć nudnawa, ale to właśnie ona była gwiazdą filmu Stephena Kinga pt. "Maximum Overdrive."' Osobiście bardzo lubię ten trochę pokręcony obraz i przygodę z klasą ciężarową postanowiłem zacząć niestandardowo:D. Plan jest prosty: zrobić WWS w wersji Green Goblin możliwie najlepiej odwzorowując egzemplarz z filmu. Poszperałem w sieci i, niestety, auto z filmu, po przyjęciu na twarz wystrzału z granatnika, zostało odholowane na złom. Zachowało się jednak kilka egzemplarzy samej pokrywy: Widać, że twarz goblina jest zespolona na stałe z maską. Trochę mnie to martwi bo nie wiem czy uda mi się wykonać gębę, którą będzie godna zamocowania na modelu. Widziałem już kilka prób i, z szacunkiem dla wykonawców za włożoną pracę, ale to nie jest "TO". Postaram się odlać maskę (innymi słowy - muszę odlać maskę), żeby mieć kopię zapasową i na niej ćwiczyć rzeźbę W najgorszym wypadku - auto będzie całe czarne z normalną pokrywą. Nie mam doświadczenia w budowaniu ciężarówek więc mechanika będzie odwzorowana z "ochłapów" jakie udało mi się znaleźć w sieci. Chyba najprzydatniejsze są te: (zakładam, że hamulce w ciężarówkach z lat 70 nie odbiegają od takiego systemu) dosyć dobre video z obejściem ramy też fajna stronka ze złomem ciężarowym. Wpadłem na nią oglądając program "Mythbusters" Można pooglądać bebechy z bliska. http://www.specialtytruck.com/search.php Inne ciekawostki http://www.greengoblinhead.com/index.php pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Truuudny temat. Trzymam kciuki, bo może być niezłe, pokręcone modelarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 wiem że to nie istotne tutaj, ale mi się wydaje ciekawą sprawą w tym filmie że most jest napędzany widlastym silnikiem scanii http://www.youtube.com/watch?v=JP15d7N8lwc powodzenia w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 No no, gratuluję ambicji, zrobienie tej maski to rzeźbiarstwo artystyczne czystej maści więc łatwo nie będzie, ciekawy jestem efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Racja, projekt ambitny i oderwany od Twoich wcześniejszych poczynań, więc wyzwanie podwójne. Co do potworka, to mam taką sugestię: poszukać jakiejś figurki tego stworka w ofercie zabawek/maskotek/gadżetów filmowych - może ktoś w dalekich Chinach tłucze takie rzeczy w zbliżonym rozmiarze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Pierwszy filmik to diamond reo, przyda się, bo chcę go zrobić właśnie w takim stanie. Oryginał to kicz, nie psuj takiej fajnej ciężarówki. No mi, aż szkoda go. Ale trzymam kciuki za modelowanie, zawsze to coś innego. Gotowiec wg. pomysłu Adamussa też mi chodzi po głowie, może warto poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Witam w kolejnym warsztacie.Przyszło do mnie trochę gratów zza oceanu a wśród nich to cudeńko: Pchnięty ciekawością zacząłem grzebać po amerykańskich sklepach w poszukiwaniu AMT ERTL i naprawdę ogromnie mi się niektóre modele podobają, wziąłbym 2-3 sztuki, gdzie kupiłeś ten model? Możesz doradzić jakiś sprawdzony sklep USA albo zachodnioeuropejski z sensownymi kosztami wysyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Oryginał to kicz, nie psuj takiej fajnej ciężarówki. No mi, aż szkoda go. Spokojnie copy;D Jak pisałem, zamierzam zrobić 2 pokrywy - jedna z gębą a druga normalna. Nawet jakby nie wyszło z Goblinem to ciężarówka będzie wciąż realistyczna bo ta użyta w filmie, z tego co czytałem, była ściągnięta i nie zmieniana oprócz przodu. Może się nie podobać brak naklejek, których jest od groma, ale przeżyje. Mam zamiar robić ją w stanie zakurzonym i jeżdżonym - tak jak na filmie. Czerń bardzo mi pasuje do tego ciągnika. Co do potworka, to mam taką sugestię: poszukać jakiejś figurki tego stworka w ofercie zabawek/maskotek/gadżetów filmowych - może ktoś w dalekich Chinach tłucze takie rzeczy w zbliżonym rozmiarze ;) Pomysł dobry, ale obawiam się, że to co jest wystrugane na pokrywie jest tylko i wyłącznie na potrzeby filmu, więc nie znajdę goblina o takiej twarzy, i co ważniejsze, takich proporcjach. Na szczęście, jest sporo ujęć "od przodu" i można sobie na modelu ustalić np. oczy na wysokości świateł, policzki stąd-dotąd:D itd. Chcę, żeby to był dokładnie ten Goblin:D Pchnięty ciekawością zacząłem grzebać po amerykańskich sklepach w poszukiwaniu AMT ERTL i naprawdę ogromnie mi się niektóre modele podobają, wziąłbym 2-3 sztuki, gdzie kupiłeś ten model? Możesz doradzić jakiś sprawdzony sklep USA albo zachodnioeuropejski z sensownymi kosztami wysyłki? Jasne. Już się tłumaczę. Sklepy, z których korzystałem: http://stores.ebay.com/gmscustomsmodelsandmore http://stores.ebay.com/marktwainhobbycenter Jeszcze jestem w ciężkim szoku bo za modele zapłaciłem w dniu 09.10, tego samego dnia zostały wysłane, i pojawiły się u mnie: WWS 15.10, Mercury Custom Coupe '49 17.10. Czekam jeszcze na Kenwortha (być może leży avizo, nie sprawdzałem 2 dni). Nie wspomnę już o błyskawicznej reakcji sklepów na maile z zapytaniami. Nawet doliczając koszty przesyłki nie wychodzi przesadnie drogo, a jak zauważyłeś, można się utopić w ilości proponowanego towaru. Ten pierwszy sklep ma tylko taki problem, że jak jesteś u nich nowy to pozwolą Ci kupić max. 1 model. Dopiero po pozytywnym feedbacku masz zielone światło dla większych zakupów. W 2 sklepie nie miałem takich problemów. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 I oni tak po prostu ślą do Polski po chrześcijańskich cenach za przesyłkę? Bo znalazłem sklep, który mi chciał to wysłać za $75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Tak dobrze to nie ma;(. Mi, w tych sklepach, które podałem, liczyli ok dwudziestu kilku $ za model. Za Mercurego zapłaciłem coś koło 18$ za model i tyle samo za dostawę. Pytałem, czy nie można by załadować do jednego wora, powiedzieli, że i owszem ale po obliczeniu kosztów "3w1" wyszło 10 centów taniej, więc...Nie widziałem w Polsce produktów firmy AMT, ale Kenworth, którego niedawno składał Elefantes jest prześliczny więc 28$ za model+22$ za przesyłkę to jakieś 150zł - cena moim zdaniem do zaakceptowania. Jeszcze lepiej wypada wspomniany Mercury (revell). Model na prawdę obszerny, motor, alternatywne części (2 maski, 3 atrapy wlotu powietrza, 2 zestawy kół, różne rodzaje światel..) Całość - jakieś 120zł. Tak to wygląda w moim przypadku. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 No fajne to jest, tylko co będzie jak już go zrobisz i nagle ni stąd ni zowąd zacznie Ci pralka chodzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 to odłączę od prądu i jak dalej będzie działać, pędzona jakimś czarem, to jestem do przodu za rachunki energetyczne. Trzymać kciuki, żeby kompy, TV i reszt sprzętów brały przykład z pralki:D Dzięki mark. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 20 Października 2012 Share Napisano 20 Października 2012 Temat zacny i na pewno zasiadam w pierwszym rzędzie. Nie mogę doczekać się pierwszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi