Skocz do zawartości

Schneider CA.1 1/72

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

We włazie będzie figurka, resztę zrobi ciemniejsza farba. A może bliźnaiki jak w Szermim

schneider20ca12001420as7.jpg

schneider20ca120045.jpg

Co do ostatniego zdjęcia z beczkami to chyba pierwszy przypadek by na fotce wyglądało to lepiej niż w realu - beczki krzywe w trzy d...

Pies jeszcze przed chrurgią - modyfikacja uszu, odchudzanie, a,putacja głowy itd.

Co do malowania to też mi się podoba - układ plam z przodu jest raczej domniemany.

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przez ostatnie dwa dni mordowałem się z załogantami.

Wybór padł na trzech ludków:

figsy-1.jpg

Dawcy. 1 - Presiser kierowca lub załogant Hanomaga - dwórzędowa kurtka, 2 Presiser żandarm faszystowski w roli kurtki (podobno nieregulaninowej), 3 CMK załoga U-boota (wdzięczny zestaw do przeróbek):

figsy2-1.jpg

I gotowe twory. Niestety lampa zabiła szczegóły bereta (wersja 5,0) i inne. Jutro postawam się zrobić lepsze foty. Jest i przerobiony (dość znacznie) pies. Nie załapał się na fotkę bo nie dało się go położyć:

figsy1-1.jpg

Jak robiłeś guziki?

Zaznaczam miejsce okrągłym rylcem, wiercę otwór, wklejam drucik (tutaj 0,2 i 0,3mm). Łatwo się to szlifuje - trzeba tylko mieć się na baczności by nie zjechać do zera. Podobnie robiłem nity zanim dorobiłem się naklejek.

Jak robiłeś guziki?

Zaznaczam miejsce okrągłym rylcem, wiercę otwór, wklejam drucik (tutaj 0,2 i 0,3mm). Łatwo się to szlifuje - trzeba tylko mieć się na baczności by nie zjechać do zera. Podobnie robiłem nity zanim dorobiłem się naklejek.

Tak przypuszczałem, ale chciałem się upewnić. Dziękuję

Scenka. Dziś jeszcze wymieniłem panu w owijaczach dłoń bo ta z CMK godna była Conana Barbarzyńcy:

scenka.jpg

scenka5.jpg

scenka4.jpg

scenka3.jpg

scenka2.jpg

scenka1.jpg

Jak widać wszystko kręci się wokół czworonoga. Czołguś jest przy tym widoczny ze wszystkich stron.

A widziałeś może tę relację przypadkiem? Skala może i nie taka, ale można pewnikiem cuś podejrzeć ... Leci od końca jak cuś..

Andrzej

http://rc-panzer.xooit.com/t3674-CHAR-SCHNEIDER-WW1.htm?start=300

Dzięki wielkie Bigtank Oglądałem z otwartą gębą. Widać, ze kolo buszował w Samur. Wątek bardzo pomocny w/s różnych dupereli. Potwierdził też kilka moich założeń.

Postępy są lecz nie tak szybkie jakbym chciał. Pierwej podstawka. Nie ustrzegłem się błędu ortograficznego (no niby literówka):

podkd2.jpg

Francja pobłogosławiła wersje poprawioną. Pozostało ją przykleić:

podkd8.jpg

W trakcie przegladania zdjęc czołgów natrafiłem na tajemniczy płaskownik:

blacha1.jpg

blacha.jpg

Wykoncypowałem, że ogranicza on właz kierowcy w pozycji otwartej i przykleiłem to na włazie:

podkd1.jpg

Była to ostatnia część to dostał podkład:

podkd6.jpg

Potem okazało się, że wyglada to odrobinę inaczej:

podkd7.jpg

Poprawki po podkładzie. Z tyłu pełno otworków po powietrzu. Odlecaiała blaszka z podstawki lampy. Dodałem 10 nowych nitów - pojedyńczo (na mały element) jest to upierdliwe. Korki wlewów wygladały tragicznie - jak skorowowane. Większość napraw to płynny Green Stuff. Marcinie No i poprawiłem blaszkę - przesówając ją na dach:

podkd16.jpg

podkd14.jpg

podkd13.jpg

podkd.jpg

miodzio. co to jest płynny green stuff?

Gotowa masa od Games Workshop w płynie. Normalny Green Stuff jest w dwóch paskach (żółty i zielony) które ugniatasz ze sobą. Gdy jest dobrze wymieszany staje się zielony (Green Stuff). Używany do wypełniania szczelin i rzeźbienia figurek.

Ten płynny jest w słoiczku, gotowy do nakładania, naddatek zmywalny wodą.

... na bokach maszyny kamuflaż... hmm.. pikselowy Ci Francuzi to jednak mają...

... czym jest owalny element z tyłu maszyny, po prawej od haka? Reflektor?

Co do kamo. Po pierwszych akcjach na wiosnę 1917 Francuzi doszli do wniosku, że przeciwnik stara się ostrzeliwywać szczeliny obserwacyjne. Wymyślili sobie nanoszenie plam z kratkowego wzoru by zamaskować owe szczeliny (tak przynajmniej stoi w Ospreyu).

Poniżej wersja extremalna:

schneider20ca12061188200120aspirant20geoffroy20camp20de20champlieu.jpg

I odpowiadż na to co znajduje się na płozie. Lampa jak widzisz jest znacznie wyżej:

Schneider-CA1-35-1.jpg

Wczoraj zrobiłem sobie wolne po rwaniu 8ki. W godzinach popołudiowo-wieczornych zabrałem się za malowanie. Farby Tamki: Dark Yellow 50% z bielą (lub nawet więcej), Nato Green, Light Grey + Medium Blue, Flat Earth + Hull Red.

Maskowanie przy pomocy austarlijskiego Tack'a:

P1160118.jpg

Ostatni kolor:

P1160124.jpg

Dysza już na ostatnich nogach, ale się udało:

P1160133.jpg

P1160129.jpg

Miałem duże problemy z oderwaniem maskowania. Po początkowej panice wpadłem na pomysł ściągania go taśmą Tamiya

Jak widać krawędzie wyszły nieco płynne.

Zabrałem się za pedzel i poprawiłem krawędzie:

P1160139.jpg

moja ulubiona łatka - wzorowałem sięna modelu Patrick'a

P1160137.jpg

P1160135.jpg

P1160134.jpg

Podczas zdejmowania maskowania odleciały telne płozy, hak holowniczy, złamałem tylną łopatę. Obecnie wszystko odbudowane. Nowa łopada dostała drut 0,3mm (stalowy) - teraz się nie połamie

• 2 weeks later...