wojtek_fajga Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Kolega otrzymał ten model jako nagrodę w konkursie szybowcowym. Zajrzał do pudełka, zbladł jak zobaczył ilość elementów i woził go w bagażniku samochodu kilka tygodni bojąc się otworzyć Wypadło na mnie, że mam go posklejać. To skleję prosto z pudełka starając się nie dorabiać zbyt wielu elementów. Kupka elementów, z której powstanie przedział załogi. Niestety producent "zapomniał" o większości dżwigni i gałek... Pasy usunę i dorobię fototrawione. Na okrągłym siedzisku przymocuję dekielek - tak łatwiej niż ładnie obrobić powierzchnię po usunięciu pasów. Pojedyncze elementy sklejam w większe zespoły i rozpoczynam malowanie. Staram się wszystko co mozliwe maskować i malować aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 A mi koledzy nie dają modeli Oj będzie się działo, podpatruję i w razie czego kopiuję technologie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 mi też możesz in-box dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 No Wojtek, jak to Wojtek. Deklaruje "prosto z pudełka" i mało dorobi a na starcie już szaleje... Jako, że miejsca w pierwszym rzędzie już chyba zajęte przyniosłem sobie składane krzesełko na dostawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 ...przyniosłem sobie składane krzesełko na dostawkę. To posuń się na tym taboreciku, może i ja się zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Se przynieś... Z moim gabarytem się mogem posunąć w leciach jak Hołd Pruski.Ciekawi mnie, co Wojtek jeszcze wymyśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Ma byc z pudełka, a będzie jak z fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Ciemna elementy zostały przetarte suchym pędzlem. Do maskowania detali najchętniej używam taśmy Tamiya posiętej na prostokąty różnej wielkości. Zagłówki foteli załogi zostały wycieniowane artystyczną farba olejną. Drobne kolorowe detale maluję zaostrzoną wykałaczka i lekko podeschniętymi farbami olejnymi. Gałki zostały pomalowane przez zanurzenie w gęstej farbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Kurde - bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 jak zawsze uczta dla oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Przedział załogi pomalowany, zmontowany... ...i wklejony do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 kurcze, słaby jest ten model. jak czteryosiem ze średniej pólki.. Zdaje się, że Zuokei Jakiśtam wypuścił lub ma wypuścić tego Heinkla, więc będzie ciekawszy model za jeszcze ciekawsze pieniądze. No albo byłem na Norymberdze trochę za mocno i widziałem to co chcę widzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 zupę na glutaminianie przedawkowałes? To w zeszłym roku i smalec z psa też był. Przypomnij się kiedyś to Ci sprzedam przepis na "de volaille po wietnamsku". Wracając do modelu to na fotkach wyglądał całkiem obiecująco, ale szczerze powiem, że w rękach wytworów tej firmy nie miałem, więc nie wiem jak to tam z wiernością, składalnością i sensownością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 skladalnosc tej Miury jest podobna do Trampka i Hobby Bossa. Instrukcja przerost formy nad trescia ktory przeszkadza w budowie zmiast pomagac. Masa elementow kompletnie niepotrzebnych , ktore udaja jakies tam wewnetrzne wregi, podluznice itp. Czlowiek sie tym musi zajac bo inaczej nie da sie poskladac do kupy i tylko nad tym czas marnuje. A tak z innej manki. WOJCIECHU!!!! To Ty nie masz czym sie zajac tylko jakiego szkopa bedziesz teraz kleil? Jest tyle pieknych konstrukcji na swiecie godnych Twoich rak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Nie wiem jak to jest z tym konkretnym modelem ale z ogromną przyjemnością popatrzę na kolejny warsztat Wojtka, jest w nich coś magicznego i widzę, że nie tylko dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 .WOJCIECHU!!!! To Ty nie masz czym sie zajac tylko jakiego szkopa bedziesz teraz kleil? Jest tyle pieknych konstrukcji na swiecie godnych Twoich rak. A co masz do tego szkopa ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 To Ty nie masz czym sie zajac tylko jakiego szkopa bedziesz teraz kleil? Jest tyle pieknych konstrukcji na swiecie godnych Twoich rak. E nie gadaj akurat ten szkop jest bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Nie ubyło Czekamy na postepy i foty Wojtka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Oj,oj,,, Wklei, wklei... Ma przerwę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Panowie,przepraszam,że się wtrącę ale każdego dnia sprawdzam posty po przyjsciu z pracy. Lubię popatrzeć i daj boże podlapać wiedzy przy okazji takich warsztatow jak ten. Ale nieco irytujace sa kolejne posty o obdarzaniu się epitetami zamiast wnosić coś do tematu. Wydaje mi się ,że lepiej żeby temat nieco spadł z pierwszych stron niż dopisywać suche wątki. Po prostu czekajmy spokojnie na kolejne zdjęcia i opisy autora...w koncu to modelarstwo...gdzie ta wrodzona cierpliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2012 Tak się zastanawiam, czy tego modelu nie projektowało dwóch różnych ludzi..., albo pracę nad modelem były zaczęte 30 lat temu i teraz je dokończono stosując współczesne techniki. Niektóre elementy pasują prawie idealnie, inne, najczęściej te w bardzo widocznych miejscach, zieją wielkimi dziurami. Dodatkowo wiele linii podziału form zostało tak poprowadzonych jakby projektanci uczestniczyli w konkursie "Utrudnij modelarzowi pracę". Masa płytkich i zanikających linii. Oto kilka przykładów: Tutaj elementy już po poprawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 Tak się zastanawiam, czy tego modelu nie projektowało dwóch różnych ludzi..., Nie narzekaj, wychodzisz - jak zwykle z resztą - w sposób wzorcowy z tych "drobnych" niedogodności Przykładem modeli projektowanych przez zespół "Ich dwoje" niech będzie PZL P 50 Polair, czy Shavrov Sh 2 Amodelu. Pewnie ta lista powiększy się o następne "Białe Gołębie" różnych productcentów, do czego zachęcam, o ile WF nie zgłosi veta, do czego ma pełne prawo. Szczęśliwości w nowym modelarskim roku życzę. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_66 Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Tak się zastanawiam, czy tego modelu nie projektowało dwóch różnych ludzi..., albo pracę nad modelem były zaczęte 30 lat temu i teraz je dokończono stosując współczesne techniki. Niektóre elementy pasują prawie idealnie, inne, najczęściej te w bardzo widocznych miejscach, zieją wielkimi dziurami. Dodatkowo wiele linii podziału form zostało tak poprowadzonych jakby projektanci uczestniczyli w konkursie "Utrudnij modelarzowi pracę". Masa płytkich i zanikających linii. Niestety Revell tak ma. Mieli kilka rewelacyjnych modeli w pewnym okresie - seria w 1/72 (P-47 sobie skleiłem - dopasowany, detale super) i na pewno F-15E w 1/48, podobno Hornet też był niezły z tego okresu. Ale później wrócili do poprzedniego poziomu. Robię teraz Arado 196, też dość nowy wypusk. Problemy podobne, a rozwiązanie oszklenia kokpitu - tak "nowatorskie", że tylko do śmieci się nadaje. Ktoś tłumaczył na niemieckim forum, że oszczędzali koszty, żeby nie naciągać modelarzy. Kiedyś robiłem parę samochodów Revella i praktycznie żaden nie stał na 4 kołach. Najgorszy był Mercedes-Benz W 124, mimo poprawek detali, po sklejeniu w żaden sposób nie przypominał oryginału, z żadnej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_66 Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 mówiać o 'cywiliach' revla koniecznie trzeba rodzielic produkcje revla niemieckiego i revla usa. kompletnie inne podejscie do tematu Fakt, ale samochody Revell USA to praktycznie Monogram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 A ja mam pytanie do autora. czym tak ładnie nacinasz linie? Szczególnie interesuje mnie poprawianie tych łukowatych narożników przy klapkach inspekcyjnych. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi