Skocz do zawartości

Hobby Boss KV-1 1942 1/48 moj pierwszy model

MORDEN

Rekomendowane odpowiedzi

994_rd.jpg

Witam

Właśnie dostałem przesyłkę ze swoim pierwszym modelem

W paczce były tez jakieś kleje, pędzle, farbki i inne rzeczy listę zakupów ułożył mi KUB (wielkie dzięki chłopie )

Musze to jakoś ogarnąć, kupić jeszcze jakiś papier ścierny drobny i parę takich drobiazgów no i do roboty. No i najważniejsze chyba wynegocjować z moja lepsza polową miejsce modelarskiego warsztatu Tak czy siak zaczęło się i niebawem coś już skleję tylko jeszcze jakiś aparat muszę skombinować aby jakieś zdjęcia zrobić i tu wrzucić Mam nadzieje, że z wasza pomoc się jakoś uda

Krzychu na start nie jest taki dobry ,w KW jest problem z gąskami ,lepszy jest ich T34 a najlepiej na początek Tamkę wrzucic na warsztat ,bezstresowe modele

Waśnie w gąsienicach jest coś czego do końca nie rozumie element oznaczony jako JIG (taki profil jakby, forma, prawidło, coś do ukształtowania gąsienic a potem do wyrzucenia, nie wiem jak to inaczej nazwać) nie wiem czy dobrze kombinuje, ale nie mam pojęcia gdzie by to potem przykleić do modelu bo na kolejnym rysunku instrukcji tego już nie widać.

Jak nie wiecie o co chodzi to mogę jutro w robocie zrobić scan tego fragmentu instrukcji i tu wrzucić ale pewnie wiecie

może głupie to moje pytanie się wam wydać:) ale jestem zielony w modelarstwie

dzięki za wyrozumiałość

Waśnie w gąsienicach jest coś czego do końca nie rozumie element oznaczony jako JIG (taki profil jakby, forma, prawidło, coś do ukształtowania gąsienic a potem do wyrzucenia,

do wyrzucenia .

Najciekawsze jest to że to prawidło ni jak sie ma do ukł.jezdnego w modelu albo ja dałem dupy :(

Pewnie chodzi o to "kopyto" na którym układa się kształt gąsienic tak żeby pasowały do koła napędowego. Po ukształtowaniu gąsienic już nie będzie Ci ono do niczego potrzebne.

Powodzenia w budowie

Witam.

Ogólnie to nie jest zły model na początek. Ma kilka niedociągnięć, ale ogólnie jest dobrej jakości. Te formy do gąsienic są w miarę dokładne, ale jak dopasowywałem na końcu wszystkie paski gąsek do siebie to okazało się, że z jednej strony element był źle wygięty ( gąska albo się źle ułożyła w tej formie, albo forma była zła ) i trzeba było go lekko przemodelować rękami. Na szczęście obyło się bez większych problemów.

Super, że wybrałeś KW.

Moim zdaniem jest świetnym modelem na start. Z gąskami rzeczywiście może być trochę gimnastyki ale niema tragedii.

Waśnie w gąsienicach jest coś czego do końca nie rozumie element oznaczony jako JIG (taki profil jakby, forma, prawidło, coś do ukształtowania gąsienic a potem do wyrzucenia,

do wyrzucenia .

Najciekawsze jest to że to prawidło ni jak sie ma do ukł.jezdnego w modelu albo ja dałem dupy :(

Ja nie miałem większych problemów z uformowaniem gąsienic. Trzeba tylko zwrócić uwagę na przednie i tylne kopyto ponieważ średnica koła napinającego i napędowego jest inna i inna ilość ogniw jest potrzebna do uformowania gąsek.

Tak to u mnie wyglądało

DSC01782.JPG

Powadzenia z Klimentem życzę.

Pozdrawiam

Marcin

dzięki za szybką odpowiedz za życzenia powodzenia nie dziękuje co by nie zapeszyć

50ciu baniek wczoraj nie wygrałem to i prawdziwego czołgu nie kupie na razie wiec trzeba się brać za sklejanie hehe

zrobiłem rewizje w garażu i papiery znalazłem (chyba wszelkie grubości jakie są) sklejanie zaczęte i już widzę ze jak bym robił to jeszcze raz to zrobiłbym to lepiej ;/ no cóż na czymś trzeba się nauczyć ładuje baterie do aparatu a w weekend jakieś fotki wrzucę

wiem ze miało być w weekend ale czasu zabrakło ;/ oprócz nowego modelarskiego hobby mam stare muzyczne, a mój zespól postanowił zgłosić się do MUST BE THE MUSIC.

preCASTING jest 24go i do tego czasu próby mamy często (w dzień próby jak wychodzę o 8 rano to wracam kolo 22 wiec na nic nie ma już czasu)

http://www.facebook.com/pages/Nargankel/197954376894950 jak ktoś chce posłuchać to zapraszam ]:->

Na zdjeciach widać co do tej pory zrobiłem. mimo że jestem przy kroku 3-4 dopiero to już pierwsze niezgodności modelu z instrukcja znalazłem (brak otworów i tym podobne ale radze sobie ) nie pasował tez "przewód zasilający reflektora" brak otworu i sam tez jakiś był dziwny wiec zrobię go z drutu albo z kawałka ramki podgrzewając zapalniczka:) widziałem jak podobne konwersje ludzie w rożnych modelach robili to może i mnie się uda. nie wiem jak wyjdzie ale mogę próbować aż wyjdzie, a przynajmniej się czegoś nauczę

to chyba tyle na dziś DOBREJ NOCY

PB140178.JPG

PB140179.JPG

PB140180.JPG

PB140181.JPG