Pakoramirez Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Mam pytanie Czy można czyścić (przedmuchiwać) aerograf benzyną ekstrakcyjną? Będę malował farbami olejnymi Humbrol i Revell Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Ja tak robię, tylko ona dość szybko paruje i chyba niezbyt dokładnie rozpuszcza farbę. Ale niech się lepiej wypowiedzą koledzy starsi stażem i bardziej doświadczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Można, ale benzyna niedokładnie go przeczyści, jest zbyt " łagodna" dla farb olejnych, zrób lepiej tak że wpierw przeczyścisz go rozcieńczalnikiem do farb olejnych np: zwykłym Nitro, a potem na koniec benzynką by pozbyć się dość agresywnego nitro Ja tak robię i aerograf jest jak nowy Benzyna Ekstrakcyjna jest słaba, spróbuj wyczyścić nią pędzelek po malowaniu to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iroquois Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Czy ktoś używa pojemnika z filtrem do czyszczenia aerografu? Chodzi o coś takiego : http://www.mojehobby.pl/products/Pojemnik-do-czyszczenia-aerografow-AD7611.html lub coś w ten deseń bo w sklepach można znaleźć kilka typów tego rodzaju akcesoriów. Daje to coś? Nie ukrywam, że sporym dla mnie problemem, a właściwie dla domowników, jest smród wszelakiej maści produktów związanej z chemią modelarską stąd moje zapytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Czy ktoś używa pojemnika z filtrem do czyszczenia aerografu? Chodzi o coś takiego : http://www.mojehobby.pl/products/Pojemnik-do-czyszczenia-aerografow-AD7611.html lub coś w ten deseń bo w sklepach można znaleźć kilka typów tego rodzaju akcesoriów. Daje to coś? Nie ukrywam, że sporym dla mnie problemem, a właściwie dla domowników, jest smród wszelakiej maści produktów związanej z chemią modelarską stąd moje zapytanie. Nie licz na cud jeśli używasz intensywnie cuchnącej chemii. Przejdź na wodne akryle i będziesz miał spokój, a przynajmniej dużo spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Czy ktoś używa pojemnika z filtrem do czyszczenia aerografu? Chodzi o coś takiego : http://www.mojehobby.pl/products/Pojemnik-do-czyszczenia-aerografow-AD7611.html lub coś w ten deseń bo w sklepach można znaleźć kilka typów tego rodzaju akcesoriów. Daje to coś? Nie ukrywam, że sporym dla mnie problemem, a właściwie dla domowników, jest smród wszelakiej maści produktów związanej z chemią modelarską stąd moje zapytanie. Na cuda nie ma co liczyć, to ustrojstwo w pewnym stopniu redukuje zapaszki ale nigdy całkowicie, wiem bo dokładnie taki mam. Filtrem w tym sloiku jest jakiś raczej cienki kawałek .... nie wiem jak to nazwać ... bibuły ... czegoś podobnego do płatków do demakijażu. Ponieważ jednak zawartość aero psikasz wprost do pojemnika a nie w "otwartą przestrzeń" to opary wolniej zanieczyszczają powietrze w pomieszczeniu. to weź butelkę plastikową i nafaszeruj gąbką Swojego czasu widziałem w ofercie Wamodu specjalne filtry, które chyba właśnie mogły być montowane na butelkach PET po napojach. http://wamod.w.interia.pl/eko.htm Pojemnik, który Kolega Iroquois zalinkował ma jednak pewną cechę - łączy w sobie filtr na nieczystości (maluję z reguły akrylami więc jako tako daje radę) i podstawkę pod aerograf. Ze względu na małą powierzchnię jaką dysponuję to dla mnie akurat zaleta. Edit: Wpadł mi do głowy pewien pomysł. Czy by nie spróbować "pożenić" posiadanego słoiczka z filtrem EKO od Wamodu Jak zdobędę taki fitr to pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 A ja sobie sam zrobiłem "stacje dokująco czyszczącą " ze słoika po kawie Tchibo ,rurki pcv/moze byc strzykawka/,kawałka gąbki i pokrywki od spreya,poxipolu i super glue ,koszt 0 pln ,praktycznie zero smrodu /maluje rozcienczam śmierdziuchem levelingiem Gunze/ i świety spokój wzorowałem sie na tym moje wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Co później robicie z brudnym rozpuszczalnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 dajemy mu drugie "życie"- używamy ponownie (z lenistwa) do czyszczenia, czasami do rozcieńczania, jak się trochę uzbiera i osad opadnie, staramy się aby jak najmniej poszło w "powietrze" ( z sknerstwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 A jeśli nie drugie życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Płyń bo morzach i oceanach, tj. do sedesu. Gorsze rzeczy ludzie wylewają, myślę że i z rozpuszczalnikami oczyszczalnia da sobie radę. Inna, bardziej ekologiczna opcja to zebranie kilku takich porcji świństwa i wywózka na wysypisko śmieci, oni tam fachowo się tym zaopiekują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Inna, bardziej ekologiczna opcja to zebranie kilku takich porcji świństwa i wywózka na wysypisko śmieci, oni tam fachowo się tym zaopiekują i odpowiednia opłatę uiścisz do kibla z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Panowie. Ja znam takich co to wciągają xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 jeśli mieszkasz w bloku w którym piwnice mają drewniane drzwi- to super wchłaniają tego typu "dobra" wszelakie, jeśli natomiast masz dom- to tu można poszaleć- począwszy od pieńków po ściętych drzewach w ogrodzie (rewelacyjnie chłoną) po drewna wszelakie. Im rozpuchol bardziej agresywny tym impregnacja płotów, werand, drabin drewnianych lepsza -nic się nie marnuje- a lanie tego typu specyfików do kibla - no błagam was.....no chyba że lejecie np nitro, ściagacie gacie siadacie w rozkroku i ....odpalacie sobie "fajkę" coby mniej woniało.... depilacja jaja ogniem zapewniona- dwa w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi