Skocz do zawartości

Czyszczenie aerografu

Pakoramirez

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak robię, tylko ona dość szybko paruje i chyba niezbyt dokładnie rozpuszcza farbę. Ale niech się lepiej wypowiedzą koledzy starsi stażem i bardziej doświadczeni.

Można, ale benzyna niedokładnie go przeczyści, jest zbyt " łagodna" dla farb olejnych, zrób lepiej tak że wpierw przeczyścisz go rozcieńczalnikiem do farb olejnych np: zwykłym Nitro, a potem na koniec benzynką by pozbyć się dość agresywnego nitro Ja tak robię i aerograf jest jak nowy Benzyna Ekstrakcyjna jest słaba, spróbuj wyczyścić nią pędzelek po malowaniu to zobaczysz.

• 1 month later...

Czy ktoś używa pojemnika z filtrem do czyszczenia aerografu? Chodzi o coś takiego :

http://www.mojehobby.pl/products/Pojemnik-do-czyszczenia-aerografow-AD7611.html

lub coś w ten deseń bo w sklepach można znaleźć kilka typów tego rodzaju akcesoriów. Daje to coś?

Nie ukrywam, że sporym dla mnie problemem, a właściwie dla domowników, jest smród wszelakiej maści produktów związanej z chemią modelarską stąd moje zapytanie.

Czy ktoś używa pojemnika z filtrem do czyszczenia aerografu? Chodzi o coś takiego :

lub coś w ten deseń bo w sklepach można znaleźć kilka typów tego rodzaju akcesoriów. Daje to coś?

Nie ukrywam, że sporym dla mnie problemem, a właściwie dla domowników, jest smród wszelakiej maści produktów związanej z chemią modelarską stąd moje zapytanie.

Nie licz na cud jeśli używasz intensywnie cuchnącej chemii. Przejdź na wodne akryle i będziesz miał spokój, a przynajmniej dużo spokojniej.

Na cuda nie ma co liczyć, to ustrojstwo w pewnym stopniu redukuje zapaszki ale nigdy całkowicie, wiem bo dokładnie taki mam.

Filtrem w tym sloiku jest jakiś raczej cienki kawałek .... nie wiem jak to nazwać ... bibuły ... czegoś podobnego do płatków do demakijażu. Ponieważ jednak zawartość aero psikasz wprost do pojemnika a nie w "otwartą przestrzeń" to opary wolniej zanieczyszczają powietrze w pomieszczeniu.

to weź butelkę plastikową i nafaszeruj gąbką

Swojego czasu widziałem w ofercie Wamodu specjalne filtry, które chyba właśnie mogły być montowane na butelkach PET po napojach.

http://wamod.w.interia.pl/eko.htm

Pojemnik, który Kolega Iroquois zalinkował ma jednak pewną cechę - łączy w sobie filtr na nieczystości (maluję z reguły akrylami więc jako tako daje radę) i podstawkę pod aerograf. Ze względu na małą powierzchnię jaką dysponuję to dla mnie akurat zaleta.

Edit:

Wpadł mi do głowy pewien pomysł. Czy by nie spróbować "pożenić" posiadanego słoiczka z filtrem EKO od Wamodu

Jak zdobędę taki fitr to pokombinuję.

A ja sobie sam zrobiłem "stacje dokująco czyszczącą " ze słoika po kawie Tchibo ,rurki pcv/moze byc strzykawka/,kawałka gąbki i pokrywki od spreya,poxipolu i super glue ,koszt 0 pln ,praktycznie zero smrodu /maluje rozcienczam śmierdziuchem levelingiem Gunze/ i świety spokój

wzorowałem sie na tym

cleaningpott.jpg

moje wykonanie

dsc1789n.jpg

dsc1790h.jpg

Płyń bo morzach i oceanach, tj. do sedesu. Gorsze rzeczy ludzie wylewają, myślę że i z rozpuszczalnikami oczyszczalnia da sobie radę. Inna, bardziej ekologiczna opcja to zebranie kilku takich porcji świństwa i wywózka na wysypisko śmieci, oni tam fachowo się tym zaopiekują

jeśli mieszkasz w bloku w którym piwnice mają drewniane drzwi- to super wchłaniają tego typu "dobra" wszelakie, jeśli natomiast masz dom- to tu można poszaleć- począwszy od pieńków po ściętych drzewach w ogrodzie (rewelacyjnie chłoną) po drewna wszelakie. Im rozpuchol bardziej agresywny tym impregnacja płotów, werand, drabin drewnianych lepsza -nic się nie marnuje- a lanie tego typu specyfików do kibla - no błagam was.....no chyba że lejecie np nitro, ściagacie gacie siadacie w rozkroku i ....odpalacie sobie "fajkę" coby mniej woniało.... depilacja jaja ogniem zapewniona- dwa w jednym