Robert C Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Witam Od dłuższego czasu przyglądałem się pracom na forum oraz sam coś sklejałem ale nie chciałem lub nie chciało mi się tego publikować. Aż do dzisiaj Jest to zestaw Miniartu http://www.mojehobby.pl/products/BUDAPEST-1945.html , cóż można powiedzieć, szału nie ma d*** nie urywa . Ale za to figurki z zestawu są naprawdę niezłe pod względem detalu. Z góry przepraszam za zdjęcia ale mam kiepski aparat : Canon Power Shot S2 IS , oraz nie znam się na fotografii . Ogólnie cały zestaw nie będzie miał jakiejkolwiek waloryzacji oprócz mojej własnej inwencji. mam zamiar wykonać podłogę na piętrze z balsy i część podbitki pod dachówkę. oto zdjęcia : Figurki Su 76 Segmentowe gąski ogólnie są jak dla mnie całkiem niezłe : oraz poglądowo podstawka : Aktualnie będęł miał przerwę w klejeniu z powodu lewej dłoni w gipsie ale co poradzić ... z góry mówię że jestem niezaawansowanym modelarzem i są to moje pierwsze posty na tym forum wiec nie bijcie Liczę na Waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Fatalne zdjęcia, popraw je proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Zdjęcia bardzo słabe... A co to jest na łączeniu płyt pancerza- bo wygląda na profanację spawów... Przepraszam, za taki komentarz, ale może wypadałoby zostawić je bez takiej "waloryzacji"... Bynajmniej nie chodzi tu o "bicie"- bo nie mam tego w zwyczaju... Spawy to dość trudny element waloryzacji i trzeba je ćwiczyć najlepiej na pozostałościach jakichś modeli a nie na "koncertowym" zestawie. No- nie łam się- następny będzie lepszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 18 Listopada 2012 Autor Share Napisano 18 Listopada 2012 Spawy usunę ale jak sądzę płyty będą się łączyć na gładko. A co do zdjęć to poszperałem na forum i znalazłem wątek o ustawieniach aparatu. Poćwiczę robienie zdjęć i może będzie lepiej... podłogę do budynku, oraz cześć podbitki pod dach (bo tak to się chyba nazywa) zrobiłem z balsy. Foty może wkleję w następnym tygodniu. Jak by nie było dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Witam Doszło do paru postępów w pracy na makietką , zrobiłem podłogę z balsy , podbitkę ,ściany oraz skleiłem wszystko do kupy . Popracowałem również nad zdjęciami. Więc tak to wygląda : Kamienica Mam pytanie co do latarni , pasuje ona tutaj czy nie , a może wstawić dwie ? Oraz fota na odzwierciedlenie wielkości kamienicy Oraz usunołem spawy To to by było na tyle... mam jednak pytanie co do zdjęć jak próbuje zrobić zbliżenie to mi się obraz kompletnie rozmazuję i nie łapie ostrości. A jak po prostu przybliżam sam aparat i robię zdjęcie z lampo to wtedy zawsze jest cień ? To rozmycie to wina tego że nie mam statywu ? A i jeszcze jedno opłaca się kupić namiot bezcieniowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Co do zdjęć - spróbuj użyć trybu makro (symbol kwiatka). Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Co do trybu makro to wiem , i jest włączony. ale zdjęcia są robione bez jakiejkolwiek stabilizacji w postaci statywu\trójnogu więc się rozmazuję i myślę że to tego wina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Hej no foty lepsze popraw tylko te niby framugi,obramowania okien bo wygląda to kiepsko.... i koniecznie użyj cieńszej balsy bo ta jest za gruba nawet na podbitkę pozdr SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 popraw tylko te niby framugi,obramowania okien bo wygląda to kiepsko.... i koniecznie użyj cieńszej balsy bo ta jest za gruba nawet na podbitkę Kolega ma racje,popraw framugi.Balsa jest bardzo przyjemna w obróbce więc wystarczy ja przeszlifować na papierze ściernym na czymś płaskim,szybko uzyskasz daną grubość.Ogólnie bardzo fajna kamienica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Przepraszam, ale tyle lat ile miałem okazję spędzić podczas prac w starym budownictwie, nigdy jeszcze nie widziałem takiej konstrukcji więźby dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Niestety nic nie poradzę na budownictwie się nie znam .... Dioramy nie ruszę przez najbliższy czas z powodu braku wystarczających umiejętności i wiedzy na temat tego działu modelarstwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Niestety nic nie poradzę na budownictwie się nie znam .... https://www.google.pl/search?q=wi%C4%99%C5%BAba+dachowa&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=-ur8UKmBKtDMtAaixIGwDQ&biw=1280&bih=828&sei=_Or8ULW3NsXdtAat6oDQDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert C Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 dzięki za link ,jak będę trochę więcej umiał i pokuszę się o zrobienie jakiegoś domu z balsy i gipsu skorzystam ... ale teraz nie będę przerabiał całej konstrukcji jaką zaproponował Miniart z powodu braku umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Przepraszam, ale tyle lat ile miałem okazję spędzić podczas prac w starym budownictwie, nigdy jeszcze nie widziałem takiej konstrukcji więźby dachu... To samo miałem napisać, lecz kolega mnie ubiegł Odnośnie konstrukcji - nigdy w życiu nie przejdzie całkowite deskowanie, pod ceramikę ;). Jako podbitka owszem ale nie więżba dachowa. Proponuję dach zdemontować, przeanalizować wszechobecnie dostępne zdjęcia w sieci i ponownie postawić dach. Szkoda by było zeszpecić taka fajną dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi