Jump to content

Jak-1b Eduard 1/48 1plm ''Warszawa''

Leszek.Sz.
 Share

Recommended Posts

Witam, pierwsza 48-ósemka zrobiona, czas na kolejną. Jak-1b(lub jak kto woli Jak-1M ) z zestawu Eduarda. W pudełku wygląda to bardzo przyzwoicie, barwione blaszki do kokpitu + siatki do chłodnic, dodatkowo blaszka Part ( klapy). Kalki zestawowe oferują kilka atrakcyjnych malowań ale ja zrobię białą 4 Chromego. Przez lata nasze Jaki-1b kojarzyły mi się z zielono-brązowym kamo, ale po konsultacji z Mikołaj75 stanęło na tym że nasze były szaro-szare. Mniej więcej w takim schemacie jak poniżej:

29_4-1.jpg

Zawartość zestawu:

IMG_2276.jpg

IMG_2277.jpg

IMG_2278.jpg

IMG_2279.jpg

IMG_2280.jpg

IMG_2281.jpg

IMG_2282.jpg

Mało jest zdjęć naszych jak-1b wiec jakby ktoś miał wiarygodne informację odnośnie malowania to proszę pisać.

Pamiętam, że jakieś zdjęcia miałem we wkładce w którymś z późniejszych wydań Chromego - "Szachownice nad Berlinem". Niestety książka zaginęła mi gdzieś w odmętach historii, ale można ją kupić w antykwariatach czy na allegro za kilka złotych.

Robert - galeria będzie jakoś w tygodniu.

Grześ- 1/48 jest ok. Cenowo prawie zbliżona do 72, zwłaszcza profipaki Eduarda a efekt dużo lepszy niż 1/72 + blaszki i żywice. Za często już musiałem używać lupy dlatego przeszedłem na większą skalę.

Jacko - zakupiłem na allegro Lotnictwo Polski Ludowej 1944-1947 Koliński, może coś tam wyczytam istotnego w temacie.

Mało jest zdjęć naszych jak-1b wiec jakby ktoś miał wiarygodne informację odnośnie malowania to proszę pisać.

Królikiewicz w wydanej już w 1981 roku książce "Polski samolot i barwa" po raz pierwszy chyba zamieścił planszę z malowaniem w kamuflażu z dwóch odcieni szarego. Ten problem jest rozwiązany na 100%.

To na pewno znasz:

http://www.polishairforce.pl/1plmzdj.html

http://www.polishairforce.pl/ludowego.html

http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/115-lotnictwo_wojskowe_do_ii_wojny_swiatowej_wlacznie/48913-1_1_mysliwski_pulk_warszawa_w_radzieckiej_fotografii.html

Warto przyjrzeć się szczegółom malowania podwozia, umiejscowienia oznaczeń, granicom kolorów i typowym miejscom powstawania przetarć i uszkodzeń lakieru.

Warto przyjrzeć się szczegółom malowania podwozia, umiejscowienia oznaczeń, granicom kolorów i typowym miejscom powstawania przetarć i uszkodzeń lakieru.

Tak, ale to już na fotkach innych Jaków. Nie mam żadnego zdjęcia białej 4 Chromego. Kamo szaro-szare to już mam ustalone. Dzięki za linki, część już przeglądałem wcześniej.

Pozdr

Wstępne pasowanie elementów, z kadłubem nie będzie problemów jest dobrze spasowany:

IMG_2358.jpg

W kołpaku nawierciłem wylot działka:

IMG_2359.jpg

Skrzydła, tu jest gorzej słabo spasowane góra-dół. Ale to pikuś. Klapy wg. planów stykają się z lotkami, w modelu niekoniecznie:

IMG_2361.jpg

Reflektor do lądowania, nie ma go w planach - na modelu jest. Światła pozycyjne chyba trochę za wielki na wypraskach.

IMG_2360.jpg

Usunąłem pokrywy wnęki kółka ogonowego - były odlane razem z kadłubem. Zrobię je z kawałka blaszki. Wyczytałem że w jak-1b usuwano mechanizm wciągania koła ogonowego i blokowano je na stałe. W takim przypadku usunąłbym również pokrywy. Zbędny opór powietrza. Ale na wielu jakach te pokrywy są, więc je zostawię. Kratownica kadłuba była zrobiona z rur, w modelu(kabina) mają przekrój kwadratowy( trza to wymienić)

Potrzebuję informacji odnośnie reflektora na lewym skrzydle( był-nie był) i świateł pozycyjnych na końcach skrzydeł.

Pozdrawiam

Cześć Leszek, zarówna ML jak i opracowanie Z. Luranca przewidują niewielki odstęp pomiędzy lotkami i klapami (ok. 1 mm) Plany z airwar.ru też - choć nieco mniejszy, ale jest. Reflektora w lewym skrzydle nie stwierdziłem (rzuć okiem nie tylko na plany, ale choćby na słynne zdjęcie "12" z Bydgoszczy). Światła w postaci małych "żarówek" na końcówkach płatów. Tu należy uważać, bo w innych wersjach były na zasadzie "wpuszczonych" w obrys płata. Także tu pomocne będzie zdjęcie "12".

Pozdrawiam - Mikołaj

• 2 weeks later...
a będzie kiedyś IŁ 2?

pewnie kiedyś tak, chwilowo Jak daje w kość - zwichrowane skrzydła, szpary we wnękach podwozia, po wstępnym pasowaniu chłodnic w kadłubie kolejne niedopasowanie. Muszę podklejać rożne pręciki i płytki plastikowe i pasować elementy. Na razie nie mam co pokazywać bo walka z pilnikiem trwa. Zamówiłem klapy z Airesa żywiczne bo montaż wnęk z blaszek Parta kompletnie zawiódł. Wykorzystam wnęki klap z Airesa a same klapy zrobię z Parta. Po luzackim Me-109 Eduarda, tu przeciwnik daje w kość.

• 2 weeks later...

Powoli będę zamykał kadłub. Kokpit wymaga jeszcze trochę poprawek( drążek), przetarty suchym pędzlem.

IMG_2466_zps3ca4bd7b.jpg

IMG_2463_zpsb0bd427c.jpg

IMG_2451_zps90282a92.jpg

Zaszpachlowałem reflektor na skrzydle, pitot z igły strzykawkowej.

IMG_2470_zpsc7e4edac.jpg

Zgubiłem wlot powietrza na lewym skrzydle, trzeba będzie dorobić.

ale drążek powinieneś zmienić na ten z "owalną" rączką. Pozdrawiam

Myślałem chwilę nad tym, ale w monografi wyczytałem że jak-1b dostał drążek który był kopią z Bf-109, wcześniej był problem z otwarciem ognia z obu luf, pilot musiał zdjąc lewą rękę z manetki gazu i obsługiwać obiema rękoma drążek.

Pozdr

Leszku, zrobisz jak uważasz, chociaż obstaję przy "owalnym". Tak pokazują wszystkie rysunki 1b oraz fotki wnętrza kabiny z monografii Z. Luranca. Co więcej, także np. 9-tki miały ten owalny drążek. Zauważyłem przy tym, że zestaw zawiera kombinację szczegółow wnętrza kabiny z obu wersji tj 1 i 1b, stąd być może jest jakaś niekonsekwencja producenta. Zwróć tez uwagę, iż w 1b był tylko jeden km a nie dwa jak w 1 i tam były takie retro rękojeści do karabinów, co być może wymusiło zmiany w drążku.

Powyższe nie zmienia faktu, że detale w Twoim wykonaniu wyglądają ładnie, choć na obecnym etapie kabina zawiera nieprawidłowe merytorycznie pomieszanie drobiazgów z obu wersji - np. potrójne wskaźniki na prawej burcie.

Pozdrawiam - Mikołaj

Drążek zmienię, i tak miałem go przemalować, dorobię ten uchwyt ala Spitfire. Odnośnie goleni kół głównych - w zestawie są imitacje gumowych osłon na amortyzatory( podobne do tych z wuesek), usunę to i wstawię normalne amory z igieł strzykawkowych, na fotkach róznych jaków nie widać tych osłon.

Przerobiłem drążek:

IMG_2477_zps2bf01513.jpg

Próbuję zamknąć kadłub, jest problem z wlotem do chłodnicy wody, są spore szpary i trzeba je jakoś zniwelować. Jak dojdą do mnie żywiczne wnęki klap to myślę że pójdzie z górki.

Góra ładnie sie spasowała z kokpitem

IMG_2478_zpsf5514da4.jpg

Szpary w kanale chłodnicy, trzeba będzie coś porobić w tym temacie:

IMG_2480_zps6e2c12a8.jpg

• 4 weeks later...

Zobaczę jak to będzie wyglądać całościowo z kadłubem, ostatecznie mogę jeszcze raz prysnąć łopaty i spróbować delikatniej powycierać. W przypadku jaka można sobie trochę pofantazjować, brak dobrych zdjęć naszych jaków. Ciekawostka, kołpak nówka, a łopaty obdarte na maxa.

i16kopia_zps10bac648.jpg

Też mam wrażenie, że za mocno. W ogóle ze śmigłem następujące kwestie:

- uważam, że nie powinno być żółtych końcówek;

- otarcia łopat na większości zdjęć są znikome, widać raczej coś w rodzaju spolerowania matowej farby. Jedyne znane mi zdjęcie Jaka z mocnymi otarciami (mówię o 1 z 1 Pułku) jest na str. 27 monografii pułkowej cz.1, przy czym prezentują się mocno odmiennie.

W tej sytuacji zachęcam do przemalowania (kołpaka chyba też)...