MartiniOCP Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Okej, miał być ciężarowy, ale...primo - chcę chwilę odpocząć od grubszego rzeźbienia (goblin truck), primo uno, sporo tych Kenworthów ostatnio, więc poczekam ze swoim. Poza tym, nie będę ukrywał, że jak tylko udało mi się skombinować "składowe" modelu to nie mogłem usiedzieć, żeby się za to wziąć. To auto w wydaniu filmowym jest po prostu przepiękne. Jednocześnie wygląda jak wozidło z piekła rodem, szczególnie przód z tym wlotem na masce, jakby pomarszczony, szczerzący kły ryj jakiegoś, nieprzyjaźnie nastawionego stwora:D Kilka faktów i ciekawostek odnośnie samego auta. Karoseria jest standardowa, nie wymaga zmian. Problemy zaczynają się pod maską bo na potrzeby filmu (zbudowano 4 auta), wsadzono tam silnik chevy 350 smallblock z kompresorem WEIAND'a. Jest i NOS. Szukałem odlewów silnika chevroletta, ale były drogie i marnej jakości. W końcu (16$ później) nabyłem Nove z kompletnym i ładnym motorkiem jakiego potrzebuję. Oczywiście, Nova - fajny sprzęt, więc motor z tego zestawu wykorzystam do odlewu żywicznego a Chevroletta złoże w przyszłości. Do tego motoru pozostaje dorobić sprężarkę i instalację NOS, no i całość wcisnąć do przepastnej komory silnikowej Buicka. Poza tym, wykonania od podstaw wymagają felgi i kapsle w stylu "moonshine" Auto: Hollywood...... Trochę detali wnętrza Bardzo sportowy pedał gazu... Mam mało zdjęć podwozia, ale z tego co widać na zdjęciu poniżej, nie zostało ono mocno stuningowane. Modele, z których będę korzystał Revell daje sporo części tuningowych, np. 2 maski, 2 zestawy kół, 2 zderzaki, różne tylne reflektory, filtry powietrza, itp. Model ma być w miarę zadbany. W końcu był zbudowany na potrzeby filmu od A-Z, więc nie ma za dużo miejsca na rdzę. pzdr. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Też mi chodził po głowie ten model, bo mam do tego filmu sentyment. Pierwszy film na video jaki obejrzałem. Tak kiedyś było ciężko o sprzęt, który był drogi, a Atari nie chciało divx pociągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2012 Dla mnie filmowe lata 80 i 90 to jeden wielki sentyment:D Divx....pamiętam, że nawet P200mmx z voodoo nie bardzo dawało sobie radę:( Chyba, że filmy były mocno "zdekompresowane", np. na dwóch CD. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 dosiadam się, szczególnie, że niedługo chcę zacząć Mustanga z filmu Bullit :-) na razie idzie Ferrari bo do świąt jeszcze trochę zostało ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Chętnie popatrzę na poczynania kolegi, miałem zamiar popełnic to samo z Mercury Sedan 1949 AMT. Niestety brak czasu spowodował, że model wylądował w poczekalni. Będę kibicował-powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkaluza Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Widzę, że zacząłeś kultowe auto mej młodości .... Sam chciałem go kiedyś skleić , czekam niecierpliwie na twe prace... ciekawi mnie jak wyjdzie ci ten metalik (Bedzie z mieszalni czy z hiroboya) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2012 Cieszę się, że temat Was interesuję. Kolor...hmmm, sam jeszcze nie wiem. Zobaczę jak się sprawdzi tamka w sprayu+ bezbarwny 2k na 300zx. Jak będę zadowolony z wielkości płatków na nissanie to poszukam czegoś z palety tamiyi. Mam jakąś bazę od merca, jakiś taki jak na Twoich gulwingach,tyle, że ciemniejszy. Myślę, że też byłby dobry, choć ostatnio strasznie mnie kompatybilność tamiyi z innymi, typowo modelarskimi wyrobami typu 2K, rozpuściła. To przyjemne nie martwić się o to co z czym się pożre, co się zetnie, itd. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkaluza Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 U mnie w zaprzyjaźnionej mieszalni mogą mi dorobić kazdy metalik z takim ziarnem jak na mrercach 300 SLR. Wiec myśle że u ciebie w mieście też się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Oj jak ja nie lubię customów Ale bardzo lubię dobre modelarstwo w twoim wykonaniu i na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 Też nie przepadam, ale to jest wyjątek od reguły. Ingerencja w nadwozie jest nieduża, jedynie wlot na masce. Myślę, że felgi i grube opony (i większy silnik) pasują do niego idealnie. Swoją drogą, ciekawe jak ta krowa hamuje. Nie sądzę, żeby powietrze miało łatwy dostęp do chłodzenia tarcz/ bębnów. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Też nie przepadam, ale to jest wyjątek od reguły. Ingerencja w nadwozie jest nieduża, jedynie wlot na masce. Myślę, że felgi i grube opony (i większy silnik) pasują do niego idealnie. Swoją drogą, ciekawe jak ta krowa hamuje. Nie sądzę, żeby powietrze miało łatwy dostęp do chłodzenia tarcz/ bębnów. pzdr. A może wiesz gdzie można takiego kupić i za ile w 1:1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 Oj, zabiłeś mnie tym pytaniem. Wiem, że Sylvester:D jakiś czas temu odzyskał egzemplarz filmowy, który mu ukradli z garażu zaraz po zakończeniu zdjęć. Nicolas Cage też ma takiego (ponoć jeden z 4 wykorzystanych w filmie COBRA), ale przerobił go na jakieś płomienie, chromy, i takie tam. Można go zobaczyć w filmie "60 Sekund." Możesz wykręcić do gwiazd i zapytać za ile puszczą:D Tak trochę poważniej, to musiałbyś namierzyć egzemplarz do przeróbki. Coś na zasadzie GT500 Eleanor z "60 Sekund" - sporo warsztatów ma body kity i przerabiają na to co w filmie. O podobnej usłudze czytałem w przypadku Buick'a. Koszty - strzelam, że dziesiątki tysięcy zielonych:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 http://www.oldride.com/classic_cars/654541.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 http://www.oldride.com/classic_cars/654541.html Nie drogo tylko 123.234.00 zeta, tylko trochę daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Warszawa jest dość podobna, ale to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Też nie przepadam, ale to jest wyjątek od reguły. Ingerencja w nadwozie jest nieduża, jedynie wlot na masce. Myślę, że felgi i grube opony (i większy silnik) pasują do niego idealnie. Swoją drogą, ciekawe jak ta krowa hamuje. Nie sądzę, żeby powietrze miało łatwy dostęp do chłodzenia tarcz/ bębnów. pzdr. Hehehe wątpię czy ktokolwiek się tym przejmował. Ciekawy temat. Widziałem kiedyś na allegro podobną sztukę na sprzedaż tylko w stanie raczej do remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Warszawa jest dość podobna, ale to nie to. Ale śmieszne Poza tym Warszawa jest nieudolną sowiecką kopią jakiejś brytyjskiej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Warszawa jest dość podobna, ale to nie to. Ale śmieszne Poza tym Warszawa jest nieudolną sowiecką kopią jakiejś brytyjskiej maszyny. Pisac bzdury potrafimy, ale sprawdzic informacji już nie? Warszawa była wersją licencyjną samochodu GAZ-M20 Pobieda, a na czym się ruscy wzorowali tego nie wie nikt. Skleili po trochę z każdego i była Pabieda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Warszawa jest dość podobna, ale to nie to. Ale śmieszne Poza tym Warszawa jest nieudolną sowiecką kopią jakiejś brytyjskiej maszyny. Pisac bzdury potrafimy, ale sprawdzic informacji już nie? Warszawa była wersją licencyjną samochodu GAZ-M20 Pobieda, a na czym się ruscy wzorowali tego nie wie nikt. Skleili po trochę z każdego i była Pabieda A to nie to samo ? Ruscy odwalili plagiat, dali nam licencję a my robiliśmy licencyjny plagiat , itp,itd. Ameryki nie odkryłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Ooo, ciekawy projekt. Na pewno masz we mnie kibica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkaluza Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Panowie a ja z Warszawy chętnie bym zrobił takiego Customa... Lubię naszą motoryzacje PRLu ... tylko szkoda że nikt nie robi warszawy w 1/24 ... Garbata Warszawa M20 z dzieloną przednią szybą obniżona, z "podciętym dachem" i silnikiem V8.... To mógłby być piękny model.... ale rozmarzyłem się . ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Modelik robi Warszawę M-20 w 1:25 ale jest to model kartonowy. Mi też sie podobają nasze rodzime pojazdy i właśnie dlatego zakupiłem jakis czas temu tą Warszawkę choć na kartonach nie znam sie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Hejka. Dużo tego nie ma, ale zawsze coś. Wziąłem się za szlifowanie karoserii, dorabianie motoru od chevroleta do buick'a (bardzo podobny wielkością i wyglądem). Dodatkowo zacząłem grzebać przy wlocie powietrza na masce. To tylko 1 podejście - wymaga zaokrąglenia krawędzi i odpowiedniego wypoziomowania (delikatnie zadarty). Koła (szerokość 255) są lekko za duże - nie wchodzą między ramę a tylne, zasłonięte, błotniki. Jednak wysokość opony i średnica wydają mi się ok. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Bardzo fajnie wygląda to autko. Mam do niego sentyment. Wygląda jakby się uśmiechało . Tak jak tutaj http://www.mazdapedia.org/wp-content/uploads/2008/11/mazda3-11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 No w końcu coś się ruszyło czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi