Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dawno, dawno temu kupiłem, polepiłem i pomalowałem pędzlem takie maleństwo jak w temacie. Teraz pora na trening podpatrzonych na tym forum technik modelarskich. Zdjęć z pudełka nie będzie, bo i po co... Mam za to prośbę: ma któryś z kolegów możliwość zeskanowania instrukcji do tego modelu? Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań?

Dawca:

modele%2520022.jpg

Spód wózka:

modele%2520023.jpg

I zoonk: szpachla WAMOD wsysnęła zasobniki z wózka:

modele%2520026.jpg

modele%2520025.jpg

Model psikniety kolorem 86 MATT Humbrolla

modele%2520028.jpg

modele%2520030.jpg

modele%2520032.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No i jasne, z instrukcji wynika, że co do koloru to robię totalne WH SF

Napisano

Zimowe kamo to za jakieś pięć lat pewnie, bo nie znam żadnej techniki jego "wyrobu", a "na lakier do włosow" to chyba nikt mi jeszcze nie opisał w taki sposób, bym pojął

Napisano
Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań?

Opis trochę ogólny, może podrzucisz skan/zdjęcie ?

Napisano

moze niewystarczająco uważnie czytałes lub słuchałes. naprawde cięzko o mniej skomplikowana technikę

no może Kamil, może...

Oznaczenia:

modele%2520038.jpg

Napisano

... a może większość woli robić z pudła, no nie? Ja się nie rzucam na głęboką wodę, bo jeszcze aero nie opanowałem.

Kamil, co do czytania ze zrozumieniem: szperałem po różnych wątkach na tym forum, ale to wszystko zebrane do k... jakoś mnie nie oświeciło i zachwyciło, co oczywiście nie oznacza, że się nie da. mi musi "zaskoczyć", inaczej nic z tego. jakoś nie zaskoczyło i tyle.

mam prośbę o przejście do przysłowiowego ad remu

Napisano

Oznaczenia:

Po kolei:

tarcza - 12 Dywizja Pancerna SS "Hitlerjugend". Szlak bojowy to rok 44: Normandia, Falaise, Ardeny; rok 45: Węgry 1945). Zakończyła wojnę w Austrii

numery rejestracyjne - Wehrmacht, niestety nijak ma się do 12 dywizji SS.

proporczyk - przyznam, że nie wiem. Jeżeli miałby poziomą poprzeczkę dzielącą na połowy - sztab brygady.

Napisano

To oznaczenie sztabu dywizji.

Głowy nie dam sobie uciąć, ale na Tamiyowskim Kfz 222 jest kalka z takim samym oznaczeniem które robiłem.

Z tego co pamiętam oznaczało to pojazd przynależący do sztabu.

Napisano

kurde, to okres lądowania Aliantów w Normandii pasuje... A kolor? Ta zieleń się obroni czy nie?

Napisano
kurde, to okres lądowania Aliantów w Normandii pasuje... A kolor? Ta zieleń się obroni czy nie?

raczej ten okres to truj kolorowe kama na bazie dunkelgelb

Napisano (edytowane)

Miałem dzisiaj w planie pokryć model sidoluxem i jechać z łoszem, a czeka mnie szlifnięcie do gołego plastiku tej zieleni i nakładanie dunkelgelb; a tak BTW czy 94 Humbrola odpowiada wg. Was temu kolorowi? Mam jeszcze nówkę 160 czyli podobno ten jedynie słuszny brązowoczerwony na niemieckie pojazdy - nada się. Jaka zieleń do kompletu - ta 86 może być?

Edytowane przez Gość
Napisano

może zamiast zmywać tą farbę wykorzystaj ją jako podkład pod dunkelgelb(jeśli nie jest to zbyt gruba warstwa) malując jaśniejszą farbą na ciemniejszą uzyskasz coś w rodzaju cieniowania

Napisano

szukam w takim razie pozostałych kolorów w moich zasobach

Napisano

jesli chodzi o Humbrola 94 to chyba nie bardzo ten kolor przynajmniej tak wygląda na zdjęciu (ale prawdą jest ze dunkel gelb miał kilka odcieni ) ten 160 jako kolor kamuflażu wydaje się ok

Napisano

Model dostał bazę z Dunkelgelb w roli którego wystąpił Humbrol 94. będzie jednak trójkolorowe malowanie z H159 i H160, bo takie kolory mam, a na jeden model nie będę szalał.

czy ktoś ma jakieś kalki godeł jednostek i przynależności (WH), które mógłby odstąpić, a które pasują do czerwca 1944 roku w Normandii?

Napisano

Jeśli robisz trojkolorowe radze Ci tylko nakleić jakieś tablice rej.z tego co pamiętam jedynie kompania Mayera miala fajne oznaczenia ale kamo dwu kolorowe. i boodajze to był R12 ale poszukam w domu może coś znajdę,ale to front włoski.

Napisano

dzięki, od jutra jadę z kamuflażem, może do tej pory coś mi się rozjaśni/wyjaśni...

Napisano

Oto efekty.....

Tym maluję

modele%2520035.jpg

BMW%2520%25281%2529.jpg

BMW.jpg

BMW%2520%25283%2529.jpg

BMW%2520%25284%2529.jpg

BMW%2520%25286%2529.jpg

pieprzona kasza z farby....

BMW%2520%25287%2529.jpg

Do tego aero nie mam już nerwów, co chwilę trzeba regulować strumień farby. jutro spróbuję z brązem-sterylna czystość narzędzi, strzykawek i reszty sprzętu - może problemy z szerokością linii to kwestia co chwilę zapychającej się dyszy i syfu w farbie...

Napisano

To nie jest kwestia aero tylko farby. To samo możesz "osiągnąć" przy pomocy H&S Ultra. Zrezygnuj z matowych humbroli. Poszukaj satynowego albo błyszczącego zamiennika danego koloru. Gunziaki będą dobre. Z olejnych może Xtracolor (nie znam palety).