Sandman Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Świetna sprawa, brudzenie to dla mnie największy problem, ale dzięki Twojemu sposobowi rozjaśniło mi się w głowie Mam nadzieję, że na tym nie poprzestaniesz i będziesz zamieszczał kolejne tutoriale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Przemku! Czy mógłbyś przy okazji tego tematu powiedzieć jak robisz takie dobre zdjęcia modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Najprostszy sposób - biały/błękitny brystol (dostępny w sklepach papierniczych), do tego dwie lampki z marketu + żarówki światła stałego zakupione na aukcji. Aparat na statywie z manualnymi ustawieniami. Nie trzeba drogiego sprzętu, ja aktualnie używam mojej pierwszej cyfrówki Sony DSC-H2, wiem, że jakoś niedawno puścili odświeżoną wersję z nowszym wiadomo przetwornikiem i ogólnie parametrami. czasem używam lustrzanki, ale przyzwyczaiłem się do starego Aha jeszcze jedna rzecz, jak robię fotki to zazwyczaj jedną z lampek mam w dłoni i celuję nią bliżej modelu, czasami tak blisko, że żarówka mi w kadr wchodzi. Oczywiście takie zdjęcia w trakcie selekcji odpadają. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Pigment MIG "lepisz" na pancerz czy gąski na preparat z AK Intercośtam lub - ja jak zwykle muszę jeszcze raz dopytać - na White Spirit? po wyschnięciu WSpirita pigment nie odpada, nie kruszy się? w filmie mówisz jeszcze o finalnym użyciu Sido i/lub lakieru matowego, dobrze rozumiem, że one mają za zadanie zabezpieczyć i utrzymać pigment na powierzchni, na amen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Czołem Pigment "mocuje" na bazie płynu AK (obojętnie jaki, ważne aby w brązy wpadał), na to mix pigmentów, po czym w niektórych miejscach mały pędzelkiem dodatkowo płynem AK (brąz) dodaję efektu mokrego błota. Sido używam do rozmycia pigmentu, widać na błotniku. Lakier matowy dajemy zawsze na koniec, bo wszelki zabiegach. JA TEJ REGUŁY NIE STOSUJĘ ZAZWYCZAJ cały bajer w tym, że dając na podkład "mokry" płyn AK nie musimy stosować utrwalacza. Pigment po zdmuchnięciu zostanie na miejscu. A tutaj obrazowo: Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Dotarło, dzięki; niezły z ciebie szołmen, jak widać na filmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Hehe, dzięki. Może nie szołmen, ale lubię to Ok, informuję, iż właśnie opublikowałem nowy film o technice malowania "na lakier do włosów". Info w wątku warsztatowym. Jeżeli moderacja zatwierdzi, będzie tam stały wątek z video tutorialami Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 23 Grudnia 2012 Share Napisano 23 Grudnia 2012 Model świetny. Głębokie ukłony za filmiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Pigment MIG "lepisz" na pancerz czy gąski na preparat z AK Intercośtam lub - ja jak zwykle muszę jeszcze raz dopytać - na White Spirit? po wyschnięciu WSpirita pigment nie odpada, nie kruszy się? w filmie mówisz jeszcze o finalnym użyciu Sido i/lub lakieru matowego, dobrze rozumiem, że one mają za zadanie zabezpieczyć i utrzymać pigment na powierzchni, na amen? Zabezpieczenie pigmentu na "mur beton" to niełatwa sztuka. A jeszcze żeby nie stracił swoich właściwości - to już chyba nie możliwe. Im lepsze zabezpieczenie tym pigment traci swoje delikatnie właściwości. Można zabezpieczyć na WS, Fixer, Sidolux, lakier matowy, itd itp. Tutaj Przemek pokazał zabezpieczenie na płyny olejne firmy AK i to w odwrotnej kolejności. Pewnie te ciemne, utrwalone miejsca trzymają się mocno, ale jaśniejsze na pewno można pościerać. I nie chce się tu mądrzyć, ale z doświadczenia wiem jak jest. Jedyne o można to wady pigmentów zamieni w ich zalety i nie pchać za mocno paluchów na model. Podziękowania za film, widzę, że ten z lakierem do włosów jest już bardziej pro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 Bardzo fajnie, tylko nie zrobiłeś w tym filmiku nic poza tym co robi Mig Jimenez.Sorry, nic odkrywczego, nie przemawia to do mnie. Życzę powodzenia na przyszłość. A do mnie przemawia, bo wreszcie w języku ojczystym mogę wysłuchać co i jak. Model bardzo mi się podoba. Gratulacje i za tematykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi