Mark666 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 Paweł dziś rozmawiałem z panią ze sklepu z lakierami samochodowymi i poradziła mi aby nie kupować dupli w marketach. Ale już jest o.k. Mam adekwatne lakiery i zaczynam od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Paweł dziś rozmawiałem z panią ze sklepu z lakierami samochodowymi i poradziła mi aby nie kupować dupli w marketach. Ale już jest o.k. Mam adekwatne lakiery i zaczynam od nowa. No wlasnie, zapomnialem Ci tego napisac. Sam kiedys kupilem Dupli w hipermarkecie "Nazi" Real (jakies 12 lat temu) i to byly moje ostatnie zakupy w tego typu placowkach zbiorowej glupoty i wzajemnego deptania sie. Generalnie mysle, ze to sa po prostu podrobki, robione gdzies w Polsce (bo taniej). Dobre farby samochodowe sa tylko w sklepach motoryzacyjnych, wzglednie sklepach z farbami samochodowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 O.k. A co byście powiedzieli na taki układ barw w tym modelu: Kabina biała Maska ciemnowiśniowy z czarnymi błotnikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Cześć! Nie za bardzo rozumiem, jak miałby przebiegać podział kolorów pomiędzy maską a kabiną - trzeba uważać, żeby maska nie wyglądała jak przełożona od innego wozu - chyba, że właśnie tak ma wyglądać. Ja bym proponował jakieś podłużne pasy - jest to najczęściej występujący motyw na tych wozach. W kabinach najczęściej spotyka się dach malowany na biało, żeby w środku było chłodniej. To powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Mi się wiśnia bardzo podoba, tylko, że w kombinacji z białym i raczej jako jakiś wzór na masce (a'la zdjęcie powyżej). Tak jak pmroczko, boję się, że może wyglądać trochę "łaciato" w tych wszystkich kolorkach. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Mała aktualizacja. Maska po 2 malowaniu. W kabinie pojawiły się szyby i kompletny środek. Zostały drobiazgi. Zastanawiam się nad przednim zderzakiem w kolorze glosy black --- mała wizualizacja z atrapą na razie bez maski , nie mogę jeszcze usunąć z niej trzymadła ,.będzie potrzebne do położenia 1 warstwy clear-u Kominy aluminiowe, a tłumiki już w Krecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Łał wygląda super ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Na tą przymiarkę czekałem. Łał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 wygląda jak rasowa amerykańska ciężarówka. Takie lubię najbardziej. Jak nazywa się ten przyrząd na przedostatnim zdjęciu? To jest imadełko takie? przydało by mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Świetnie się prezentuję! Kabina w tej krótszej wersji jest(moim zdaniem) znacznie ładniejsza niż z prostym klocem za plecami. Mam tylko pytanie o tylne koła (od strony pasażera) - stoją w prostej linii? Może to zdjęcie przekłamuje. Tak czy inaczej, ślicznotka. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki panowie. Grubyjg--- można to tak nazwać. To jeszcze z czasów ZSRR , kiedyś w jednym ze sklepów modelarskich w Lublinie poniewierało się tego od groma po podłodze. Jedno przygarnąłem. Martini OCP -- oś stoi równo, być może jak podnosiłem ramę to może się zsunęła opona z felgi A co ze zderzakiem ? Zostawić chrom, czy dać czarny błyszczący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Zderzak (moim zdaniem) fajnie wyglądałby czarny i lekko zakurzony/obity. Chrom też pewnie będzie atrakcyjny, ale chyba trudniej o brudzenie na takiej powierzchni. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Narzędzia z czasów ZSRR są najlepsze. Osobiście wolę poszukać po działce starych narzędzi niż iść kupić za 30 zł szajs który po 6 miesiącach przestanie spełniać swoją funkcje. No ale niestety dzisiaj wszystko to jednorazówki, niestety. Czekam na dalsze efekty, bo jest na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Przymiarka II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Cześć! Wygląda dobrze! Sprawdź jeszcze tylko styk maska - kabina, to musi pasować dość luźno, inaczej zawsze będziesz miał tam "schodek", to trochę psuje efekt. Trochę mnie też dziwi, że pociągnąłeś ten czarny tak daleko do tyłu - zwykle ten kolor kończył się razem z błotnikami. Będziesz jeszcze malował czarne elementy na kabinie? Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Cześć! Wygląda dobrze! Sprawdź jeszcze tylko styk maska - kabina, to musi pasować dość luźno, inaczej zawsze będziesz miał tam "schodek", to trochę psuje efekt. Trochę mnie też dziwi, że pociągnąłeś ten czarny tak daleko do tyłu - zwykle ten kolor kończył się razem z błotnikami. Będziesz jeszcze malował czarne elementy na kabinie? Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam Paweł Przed malowaniem wszystko grało. Wiem że popełniłem błąd--- chyba czeka mnie kolejny raz DOT i malowanie. Co masz na myśli mówiąc o czarnych elementach ? Miałem nadzieję że koniec bliski --- ale jeszcze nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Pewnie chodzi o to czy ten czarny pasek który się ciągnie dalej za nadkolami, czy będziesz go dalej ciągnął po kabinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Szakal85 - właśnie to miałem na myśli! Mark666 - ta maska jest taka trikowa - sprawdź czy się nie zwichrowała, warstwa lakieru mogła to spowodować, lekarstwem na to mogło by być wklejenie do środka jakiegoś usztywnienia, albo próba prostowania na gorąco. Można też spróbować przeszlifować krawędź maski od wewnątrz, tam nawet jest takie specjalne miejsce do tego i może uda się ten lakier zostawić, szkoda by było pracy lakierować to jeszcze raz. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Dzięki za porady. Zaraz zaczynam szczegółwe4 badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 III podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 ładny Mack, sam robię podobnego , a co to jest na dachu te czarne kółko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 ładny Mack, sam robię podobnego , a co to jest na dachu te czarne kółko ? Dzięki. Wentylator klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Mam nadzieje, ze sie nie poddasz i dokonczysz model, bo wyglada swietnie jak dotychczas. Czemu po prostu nie zostawisz maski bialej i najwyzej moglbys dac takie cienkie paseczki na krawedziach cos na styl Australijski? Taka tylko sugestia Mark666 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Mam nadzieje, ze sie nie poddasz i dokonczysz model, bo wyglada swietnie jak dotychczas. Czemu po prostu nie zostawisz maski bialej i najwyzej moglbys dac takie cienkie paseczki na krawedziach cos na styl Australijski? Taka tylko sugestia Mark666 . Z ostatnim lakierem nie było żle. Problem polegał na tym że maska była jednak zwichrowana, trzeba było ją jednak uformować. Kolejny problem wynikł przy klejeniu grilla ----- kiedyś robiłem ten sam model tylko pod nazwą Rainbow Truck wydany przez Revella. Tam wszystko grało. Wszystko dopełniła znowu ta zła biała ---- zwyczajnie pomyliłem puszki i kiedy robiłem poprawki wewnątrz maski akryl odszedł całymi płatami. Już ją wywaliłem do śmieci. Teraz grill jest klejony wcześniej, zamaskowany taśmą , są nowe szablony na malowanie koloru błotników--- będą miały ten spadek tuż za błotnikiem. Nastąpi zmiana koloru---- z czarnego na ciemną wiśnię . Już położyłem 2 warstwy białej, schnie, a ja kończę kabinę. A jak i teraz coś nie wyjdzie to pójdę na pobliską łąkę, ukopię gliny, rozrobię w wiaderku na rzadko i wykąpię w tym całość. Wycieraczkami przetrę przednią szybę i będzie jak po rally-crosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Share Napisano 8 Lutego 2013 Cześć. Podwozie wraz z kabiną skończone. Jutro kolejne malowanie. To będzie zwyczajny biały Mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi