FAHR Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Witam 2 fotki mojego aktualnego obiektu zmagań. Model to Tamiya w skali 1/35, która będzie zwaloryzowana Eduardem i własnym sumptem. Zasadniczo kupiłem tą Tamkę żeby odpocząć od "ciachania" i skleić sobie relaksacyjny modelik na półkę. Jak widać miało być łatwo i przyjemnie a wyszło jak zwykle. Docelowo ma to być egzemplarz eksponowany obecnie w Warszawie, stąd jego nr odlewu na wieży. Dodatkowo wymyśliłem sobie, że będzie to wóz w stanie dość dobitym i ubłoconym jak po intensywnch próbach poligonowych. Co wyjdzie, zobaczymy. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 No ciekawy temat Będę tu na pewno zaglądał i trzymał kciuki za budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Model ładny, ale w jakiej skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Też popatrzę. Mam taki sam model, zrobiony w malowaniu wozu, którym śmigał marszałek Rokosowski po defiladach w Warszawie. Zresztą, na Mistrzostwach Polski w Toruniu, które odbyły się czerwcu br. został wyróżniony za najlepszy model w malowaniu Wojska Polskiego. Tak więc zasiadam i kibicuję. Pozdrawiam BUDYŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 będziesz przerabiał górną płytę ? tutaj tamiya s...ła sprawę na całej lini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 Też popatrzę. Mam taki sam model, zrobiony w malowaniu wozu, którym śmigał marszałek Rokosowski po defiladach w Warszawie. Czyli zasadniczo robię ten sam wóz, tylko w nieco innych okolicznościach przyrody. będziesz przerabiał górną płytę ? tutaj tamiya s...ła sprawę na całej lini Napiszesz coś więcej? Może jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 weź pierwsze lepsze zdjęcie IS-a i policz "przegródki" na wlotach tamka zrobiła pięć a powinno być sześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 16 Grudnia 2012 Share Napisano 16 Grudnia 2012 Nie wiem czy wiesz, ale w okresie służby egz. z MWP nosił numer taktyczny 112. Mam orginalne zdjęcie z poligonu z lat 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2012 weź pierwsze lepsze zdjęcie IS-a i policz "przegródki" na wlotach tamka zrobiła pięć a powinno być sześć To mnie teraz dobiłeś lekko, będę się musiał zastanowić jak to rozwiązać logistycznie, ale nie będę walczył z tym za wszelką cenę. Nie wiem czy wiesz, ale w okresie służby egz. z MWP nosił numer taktyczny 112. Mam orginalne zdjęcie z poligonu z lat 50. Podrzucisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 16 Grudnia 2012 Share Napisano 16 Grudnia 2012 Podrzucisz? Ja również dołączam się do tego pytania :-) A budowie kibicuję - sam mam w planach ten model (w dłuższej perspektywie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Zdjęcie to swego czasu zamieściłem na forum Koła Przyjaciół MBP. Tam również znajdziesz zdjęcia 2 egz. z nr. 111 z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Dzięki uprzejmości kolegi Daniela, za co mu jeszcze raz bardzo dziękuję, mogę zamieścić w moim wątku wcześniej wspomniane zdjęcie ISa z numerem na wieży. Fotografia tym bardziej wartościowa, że chyba zupełnie nieznana szerszemu gronu, nie spotkałem się z nią też w żadnej monografii tego czołgu, a kilka ich zgromadziłem przed rozpoczęciem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Numer na wierzy jak numer, ale te kłody dodają mu uroku jeśli można powiedzieć tak o czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Widzę że bez stresowy model zacząłeś łatwy szybki w montażu i bez problemowy Też zawsze tak myślę zaczynając kolejny , masz jeszcze jednego kibica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Widzę że bez stresowy model zacząłeś łatwy szybki w montażu i bez problemowy Też zawsze tak myślę zaczynając kolejny , masz jeszcze jednego kibica . Mirek, ja już chyba nie potrafię inaczej, zawsze muszę coś popsuć. A tu najlepszy dowód. Poprawiona płyta nadsilnikowa. Teraz ilość poprzeczek się zgadza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 I to lubię, kolejny ciekawy projekcik (oryginalny bo polski) z chęcią pooglądam twoje zmagania bo fajnie Ci idzie no i mnie też kiedyś czeka polski IS-3 myślę że należy też podziękować panu Danielowi za arcy cenną fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 myślę że należy też podziękować panu Danielowi za arcy cenną fotkę Żebyś wiedział, nie mogę się na nią napatrzeć. Przy okazji w tym wątku też umieszczę mój apel z giełdy. Poszukuję białych orłów z zestawów kalkomanii z modeli Skif: MT-LB, BTR-152 lub T-55. Może ktoś ma na zbyciu i zechciałby mnie poratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Będziesz poprawiał przód wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Będziesz poprawiał przód wieży? Tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Wieża jest za bardzo okrągła. Widziałem w jakimś warsztacie jak to ktoś poprawiał ale teraz nie mogę tego znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 Hmm, wieżę chyba zostawię, aczkolwiek...pomyślę jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Spróbuj coś pokombinować zwykłą szpachlówką. Nie musi być idealnie ale lepiej będzie wyglądało niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 Po wstępnych oględzinach dochodzę do wniosku,że z wieży trzeba raczej ująć materiału aniżeli naddawać. Tak mi przynajmniej wychodzi z porównań wieżyczki względem charakterystycznych punktów na kadłubie. Tak czy inaczej, najpierw skończe prace nad kadłubem, później będę wchodził wyżej. Gdybyś znalazł link lub przypomniał sobie gdzie mniej wiecej ten ktoś poprawiał tą wieżę przede mną, byłoby mi łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Dalsze postępy. Kadłub przed malowaniem dostanie jeszcze "motylki" na klapy od ZiP-ów i podpórki pod piłę. Kształt wieży też poprawiony, jeszcze kosmetyczne poprawki z fakturą i detalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 faktura taka trochę dziwna, wygląda jak by go gipsem oblepili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi