Skocz do zawartości

IS-3 po polsku

FAHR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 fotki mojego aktualnego obiektu zmagań. Model to Tamiya w skali 1/35, która będzie zwaloryzowana Eduardem i własnym sumptem. Zasadniczo kupiłem tą Tamkę żeby odpocząć od "ciachania" i skleić sobie relaksacyjny modelik na półkę. Jak widać miało być łatwo i przyjemnie a wyszło jak zwykle. Docelowo ma to być egzemplarz eksponowany obecnie w Warszawie, stąd jego nr odlewu na wieży. Dodatkowo wymyśliłem sobie, że będzie to wóz w stanie dość dobitym i ubłoconym jak po intensywnch próbach poligonowych. Co wyjdzie, zobaczymy.

5d520788d6c66f3emed.jpg

cc8f082ac80b3f24med.jpg

Edytowane przez Gość

Też popatrzę. Mam taki sam model, zrobiony w malowaniu wozu, którym śmigał marszałek Rokosowski po defiladach w Warszawie. Zresztą, na Mistrzostwach Polski w Toruniu, które odbyły się czerwcu br. został wyróżniony za najlepszy model w malowaniu Wojska Polskiego.

Tak więc zasiadam i kibicuję.

Pozdrawiam

BUDYŃ

Też popatrzę. Mam taki sam model, zrobiony w malowaniu wozu, którym śmigał marszałek Rokosowski po defiladach w Warszawie.

Czyli zasadniczo robię ten sam wóz, tylko w nieco innych okolicznościach przyrody.

będziesz przerabiał górną płytę ? tutaj tamiya s...ła sprawę na całej lini

Napiszesz coś więcej? Może jakiś link?

weź pierwsze lepsze zdjęcie IS-a i policz "przegródki" na wlotach

tamka zrobiła pięć a powinno być sześć

To mnie teraz dobiłeś lekko, będę się musiał zastanowić jak to rozwiązać logistycznie, ale nie będę walczył z tym za wszelką cenę.

Nie wiem czy wiesz, ale w okresie służby egz. z MWP nosił numer taktyczny 112. Mam orginalne zdjęcie z poligonu z lat 50.

Podrzucisz?

Dzięki uprzejmości kolegi Daniela, za co mu jeszcze raz bardzo dziękuję, mogę zamieścić w moim wątku wcześniej wspomniane zdjęcie ISa z numerem na wieży. Fotografia tym bardziej wartościowa, że chyba zupełnie nieznana szerszemu gronu, nie spotkałem się z nią też w żadnej monografii tego czołgu, a kilka ich zgromadziłem przed rozpoczęciem budowy.

1eceb92e5f0bf0efmed.jpg

Widzę że bez stresowy model zacząłeś łatwy szybki w montażu i bez problemowy

Też zawsze tak myślę zaczynając kolejny , masz jeszcze jednego kibica .

Widzę że bez stresowy model zacząłeś łatwy szybki w montażu i bez problemowy

Też zawsze tak myślę zaczynając kolejny , masz jeszcze jednego kibica .

Mirek, ja już chyba nie potrafię inaczej, zawsze muszę coś popsuć.

A tu najlepszy dowód. Poprawiona płyta nadsilnikowa. Teraz ilość poprzeczek się zgadza:)

63ee0cccedbc47aamed.jpg

I to lubię, kolejny ciekawy projekcik (oryginalny bo polski)

z chęcią pooglądam twoje zmagania bo fajnie Ci idzie no i mnie też kiedyś czeka polski IS-3

myślę że należy też podziękować panu Danielowi za arcy cenną fotkę

myślę że należy też podziękować panu Danielowi za arcy cenną fotkę

Żebyś wiedział, nie mogę się na nią napatrzeć.

Przy okazji w tym wątku też umieszczę mój apel z giełdy. Poszukuję białych orłów z zestawów kalkomanii z modeli Skif: MT-LB, BTR-152 lub T-55. Może ktoś ma na zbyciu i zechciałby mnie poratować.

Po wstępnych oględzinach dochodzę do wniosku,że z wieży trzeba raczej ująć materiału aniżeli naddawać. Tak mi przynajmniej wychodzi z porównań wieżyczki względem charakterystycznych punktów na kadłubie. Tak czy inaczej, najpierw skończe prace nad kadłubem, później będę wchodził wyżej.

Gdybyś znalazł link lub przypomniał sobie gdzie mniej wiecej ten ktoś poprawiał tą wieżę przede mną, byłoby mi łatwiej.

Dalsze postępy.

Kadłub przed malowaniem dostanie jeszcze "motylki" na klapy od ZiP-ów i podpórki pod piłę.

Kształt wieży też poprawiony, jeszcze kosmetyczne poprawki z fakturą i detalizacja.

64af2f409f9115c7med.jpg552ae8fec79ba6e0med.jpgaebdd3214508a5aemed.jpg

8eba5a5ccf6a3dc6med.jpg