neptun1939 Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Witam. Tym razem na warsztat trafia figura żywiczna Podhalańczyka. Jest to jakaś hybryda: Mundur jakby współczesny, Podhalanaka powojenna (Szarotka zamiast swastyki na jodełce) Na kapeluszu orzeł, który przypomina wz.43 Kuricę, buty Opinacze. Postaram się tego jegomościa przerobić na podoficera 3 PSP, tak bliskiego memu sercu (pradziadek służył w nim i przeszed szlak bojowy we IX od Bielska aż do Tomaszowa Lubelskiego, gdzie pułk skapitulował.). Dodatkowo w warsztacie będę próbował ulepic od podstaw kilka figur z 3PSP z wrześniowych działań. Uploaded with ImageShack.us Podhalanka z szarotką: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Opinacze, lornetka i łapa: Uploaded with ImageShack.us Mordka: Uploaded with ImageShack.us A więc do boju Pora przestudiować odpowiednią literaturę. Bywojcie do nastepnej aktualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 mój ojciec służył natomiast w Karpackiej Brygadzie WOP w Nowym Sączu (lata 70-te i 80-te), kultywującej tradycje 1 PSP. Powodzenia w budowie, bo łatwo pewnie nie będzie. Z czego "orle" piórko? Broń będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Cześć. Broni nie przewiduję, chyba że koalicyjka do Visa. Orle pióro albo z blaszki, albo z folii alum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Popełniłem dość bezmyślnie tą figukę jakiś czas temu. Nie jestem specjalistą od piechoty górskiej, ale od razu nie podobało mi się połączenie „opinaczy”, z karabinem mauser M98. Gdyby Mausera zamienić na mutację kałasznikowa karabin sks np. z tego zestawu: i pozostawić brązowe ‘opinacze’ był by piękny żołnierzy z 5 pułku strzelców podhalańskich z Krakowa z lat 70-tych XXw. Ewentualnie wykonać buty z owijaczami pod kolana i pozostawić Mausera… W Twoim przypadku radzę faktycznie zrezygnowac z broni długiej, greenstuffem przerobić buty na oficerki, dodać Visa, a do prawej ręki (nie okrytej peleryną) dać ciupagę. Rękę trzeba będzie przeciąć w łokciu, uzupłęnić braki po jej opuszczeniu i odwrócić dłoń do dołu. Jeśli chodzi o szarotkę na kołnierzu nie przejmowałbym się nią za bardzo. Usuń jedynie łodygę i pomaluj na złoto. W skali 1:35 na dobrą sprawę to jest nie do zauważenia czy to jest korpusówka ze swastyką czy nie. Skoro już jesteśmy przy podhalańczykach warto abyś wiedział o istnieniu dość trudnego do zdobycia obecnie zestawu nieistniejącej warszawskiej firmy Tomcat która popełniła coś takiego: Skoro u Ciebie wiąże się to z pewnymi tradycjami może warto wiedzieć, a nuż u któregoś z kolegów w szafie leży…? Swoją kupiłem go w 2006r i tak od czasu do czasu do niego zaglądam i coś dłubnę. Figurka też nie jest wolna od błędów, za to w skali (1:16) tj.120mm, ale o tym jak będziesz chciał następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adweb87 Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Kto jest producentem tej figurki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Niestety nie wiem. Kupiłem ją od użytkownika elwira-x na allegro. Dalsza część relacji. Przerabiana obecnie książeczka (ciężko było dostać) plus podhalańczyk: Pocieniowana twarz. Paprochy do do wywalenia (kartka papieru powinna rozwiązać sprawę): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Malujesz olejami? Jak dla mojej skromnej osoby to ten pyszczek jest do ponownego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 i do szlifowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 To może byż po prostu kopia i jej jakość już jest nieco sałba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Zapadła decyzja w sprawie podhalańczyka. Będzie to sierżant z pocztu sztandarowego podczas ostatniej defilady 3-ciego, która miała miejsce 3 maja 1939r w Bielsku. Podczas tej defilady Podhalańczycy ubrani w mundury polowe z pełnym wyposażeniem i "salamandrami" maszerowali z replikami chorągwi krzyżackich zdobytych pod Grunwaldem, które zrzucano pod stopami trybuny, na której stał gen. bryg. Józef Kustroń, dowódca 21 DPG. Całość będzie się prezentowała, podobnie jak ta figura ofiarowana dowódcy 4PSP: (foto - zbiory własne) Na I ogień poszedł mundur figury - był to galowy mundur z lat 80. XXw. Należało go przerobić na wz.36 w tym celu trzeba było usunąć klapy marynarki, zaszpachlować powstałą dziurę, usunąć guziki ( za mało i zły rozstaw), dokleić pasek plastiku by stworzyć linię guzików, usunąć dolną kieszeń ( za bardzo wysunięta do tyłu, za mała, nieprawidłowy kształt) wkleić na jej miejsce prawidłową, dorobioną z płytki 0.2 mm, dorobieniu koalicyjki. Pozostało mi dorobić kołnierzyk munduru z patkami i podhalankami. Kolejną rzeczą do poprawy była peleryna podhalańska, również z lat 80. By była peleryną podhalańską wz.36 trzeba było zaszpachlować "szwy" oraz nadać jej właściwy kształt. Moś: "Peleryna podhalańska wzór 1936 [...] wykonana była z dwóch płatów sukna zszytych przez środek pleców, jej szerokość w obwodzie wynosiła połowę koła, zaś jej dolna krawędź, w pozycji stojącej noszącego, była z przodu na 45 cm, a z tyłu na 40 cm nad powierzchnią ziemi. Peleryna miała być obszerna w ramionach [...] W przodach peleryny przecięte były pionoiwe otwory na ręce, z naszytymi na wierzchu, wzdłuż całej długości otworów, paskami w kształcie listewek przyciętych na obu krańcach w kąt. Pośrodku każdej z listewek była pionowo obszyta dziurka zapinana na płaszczowy guzik. Peleryna podhalańska zapinana była na 6 guzików płaszczowych. [...] zapinka. W pelerynach [...] wykonana była z dwóch podwójnie splatanych sznurów jedwabnych, trzyskrętowych, barwy ochronnej złożonych na połowę i połączonych trzema przyszytymi na stałe przesuwkamia. Sznur lewy zakończony miał być pętelką, a prawy baryłką." Pozostało mi poprawienie "listewek" dorobienie sznurków łączących. Kapelusz podhalański przed obróbką dobrze widoczna szarotka i haftowany orzeł przypinany na agrafkę: Docelowy wygląd: ( foto Moś: Strzelcy...) Stan na dziś: usunięte późniejsze emblematy,dodane zakończenie paska filcowego biegnącego w około kapelusza, brak "dziewiętnastki", sierżanta, puchu i orlego pióra oraz podhalanki: Wyfrezowałem od dołu podhalańczyka. Nadmiar żywicy, a zarazem pierwotny kształt dna figury, zaznaczony kolorem czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Kibicuję, dobra robota. ta peleryna z lat 80-tych nadal u ojca w szafie wisi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 (...) peleryna z lat 80-tych nadal u ojca w szafie wisi... ... a mole o tym wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Powoli powstają oficerki. Zastanawiam się tylko który ma lepsze proporcje, ale skłaniam się ku temu złamanemu (tylko muszę odchudzić podbicie). Główka dostała kołnierzyk z patkami, teraz tylko zrobić na nich wężyk i "niespodziany krzyżyk": Oraz ogólny plan podstawki: I tyle jak na razie. Teraz tępo prac spadnie bardziej, gdyż od 1X zaczynam studiować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Nogi powoli nabierają kształtu ostatecznego. W końcu udało mi się zrobić dobrą bazę do dalszego wyprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Sierżant został poskładany w całość ( bez nóg - w trakcie realizacji ). Teraz muszę poszpachlować dziury, dorobić guziki, zaczep peleryny, detale kapelusza, wężyki na patki oraz podhalanki na płaszcz, kapelusz i patki. Wymieniona ręka pochodzi z zestawu Winter granadiers Dragona. Troszkę muszę nad nią jeszcze popracować by pasowała kształtem do drzewca sztandaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi