moralezz Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 Parę zdjęć jest w Aeroplanie. Bez syrenki. Pewnie coś znajdą koledzy posiadający monografię wydawnictwa Stratus. Dzięki za trop - i od razu uśmiecham się do tych, którzy są w posiadaniu owych monografii Polish Wings 11 i 12 - jakby ktoś mógłby zeskanować fotki tego konkretnego egzemplarza, to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Wątek godeł kościuszkowskich proponuję rozwijać w temacie MiG-29. Nie róbmy off-top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Poprawiłem figurki - z dedykacją dla tych co marudzili, że kombinezony nie takie, a to hełm z innej bajki (sorry, ale szerokich kołnierzy w kombinezonach już nie miałem cierpliwości dorobić - wykończyły mnie filtry przeciwsłoneczne...). Czy jest lepiej - oceńcie sami. PS: tak na marginesie - to miał być "szybki numerek", a ja jeszcze z kokpitu nie wylazłem . Ale spoko - już dopracowałem technikę malowania zegarów w sklejonej kabinie, więc dzisiaj powinienem zakończyć zabawę... Dalej już powinno być z górki - chyba, że znowu będziecie się czepiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 Kokpit skończony: jak to mówią - d..py nie urywa, ale już chyba z niego więcej nie wyciągnę. Zresztą, pewnie pod owiewką i tak za wiele nie będzie widać. Panowie piloci dosyć znośnie się w całość wpasowali, osłona "domyka się", więc dzisiaj zamykam całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Z materiałów jakie przejrzałem, to 28 pod kabiną miał tylko żółte trójkąty ostrzegające o fotelach wystrzeliwanych. Ale dla pewności przejrzę jeszcze kilka źródełek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 No własnie - dlatego też nie wiem, na ile prawdziwy jest ten schemat HI-DECAL (kalki mają Syrenke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Mały update: smoker złożony do kupy więc można malować. Preshadng: Spód kolorem bazowym po raz pierwszy... ... i po poprawkach (próbowałem zrobić wypłowienia wg. wskazówek Kolegi Arkady-72 - jeszcze trochę prób i myślę, że będzie dobrze): Jutro zaczynam walczyć z kamo na górze - cztery odcienie, więc zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 wygląda fajnie ale może jeszcze troche w samych srodkach paneli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 No właśnie tak zrobiłem, ale chyba za mało rozjaśniłem farbę, bo kontrast jakiś taki mizerny jest. Zrobię jeszcze jedno podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Mocny preshading, ale mi się podoba, dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Potraktuj całość na trzecią warstwę kolorem szarym, bo teraz odcień nie jest prawidłowy. Czeskie 29te miały spod w niebiesko-szarym kolorze, czy czym bliżej mu było do szarości niż niebieskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Potraktuj całość na trzecią warstwę kolorem szarym, bo teraz odcień nie jest prawidłowy. To lepiej Moralezz podaj nr farby jaka malowałeś bo mam wrażenie zwalonego balansu bieli na Twoich fotkach /zreszta sam tak mam na zdjeciach warsztatowych co innego na focie a co innego na modelu / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Tak czułem, że ten odcień wzbudzi trochę kontrowersji - jak dla mnie jest bardziej niebieski niż szary, zresztą podobnie jest w schemacie Eduarda, który wrzuciłem wcześniej: Fotki na pewno przekłamują, bo aż tak niebiesko nie jest Kolor mieszałem sam - Humbrol 147 + 89 Może trafiały się różne odcienie na poszczególnych egzemplarzach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 zalezy jakie foto ,zobaczcie na róznice nie tylko spodu ale i zieleni i brazu na obu fotkach zupełnie różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 I bądź tu człowieku mądry Z Humbroli Zestaw 147+89 jest ok, sam go często używałem do naszego lotnictwa. Może wystarczy na kolejną warstwę nieco zmienić proporce. Pytanie tylko, co kto wtedy zobaczy na własnym monitorze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 I bądź tu człowieku mądry Z Humbroli Zestaw 147+89 jest ok, sam go często używałem do naszego lotnictwa. Może wystarczy na kolejną warstwę nieco zmienić proporce. Pytanie tylko, co kto wtedy zobaczy na własnym monitorze ;) Spróbuję spód jeszcze bardziej rozjaśnić. A zdjęcia też na pewno przekłamują - przy tej budowie najwięcej korzystam ze schematów malowania Eduarda (wydają mi się najbliższe prawdy): http://www.eduard.com/store/out/media/1162.pdf http://www.eduard.com/store/out/media/1157.pdf Zauważyłem też, że ex-czeskie egzemplarze w wersji jednomiejscowej, były nieco jaśniejsze niż dwumiejscowa ze względu na "większe połacie" piaskowych plam PS: odnośnie Syrenki nic się nie wyjaśniło? Może Toyo coś wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 PS: odnośnie Syrenki nic się nie wyjaśniło? Może Toyo coś wie... W Stratusie jest bez syrenki jak tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Niestety, ale nie przypomnę sobie kiedy pojawiła się Syrenka na "28" i czy w ogóle była na czeskim malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Żeby nie marnować czasu zacząłem w pracy bawić się z podstawką pod model: Zastanawiam się jeszcze nad "wysięgnikiem" - czy robić go z pręta pleksi, płaskiej płyty pleksi czy z pręta aluminiowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 chyba pręt pleksi bedzie najlepszy Jak te literki robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Podstawka jest z aluminium ("wykulkowana" kulkami szklanymi), a literki grawerowane frezem kulistym o średnicy 1mm. Litery są delikatnie za głęboko, bo zachodzą na siebie ale na żywo efekt jest fajny - niestety nie potrafię na zdjęciach oddać efektu delikatnego połysku (podobnie jak na elementach malowanych metalizerami). Jutro postaram się dorobić aluminiowy wysięgnik i zobaczę, jak to będzie wyglądało. PS: niedawno skończyłem malować MiG-a - efekt 3 godzin wdychania rozpuszczalnika jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Podstawka jest z aluminium ("wykulkowana" kulkami szklanymi), a literki grawerowane frezem kulistym o średnicy 1mm. jak wykulkowana ? bo nie kumam ręcznie to grawerowałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 jak wykulkowana ? bo nie kumam ręcznie to grawerowałeś ??? Kulkowanie to "bombardowanie" powierzchni kuleczkami tzw śrutem i stąd taka fajna "faktura" tej powierzchni. Napisy grawerowane zapewne frezarką CNC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Daniel to rodzaj piaskowania ? tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Niezupełnie, ale proces wygląda podobnie. Piaskowanie ma stosuje się głównie do "czyszczenia" powierzchni. Kulowanie oprócz oczyszczania powierzchni służy do wywołania naprężeń ściskających na pow. kulowanego elementu. Mówiąc prostymi słowami do jej wzmocnienia. Zapobiega to powstawaniu mikropęknięć, uodparnia element na korozję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi