Skocz do zawartości

MiG-29 UB 1/48 "z odzysku"

moralezz

Rekomendowane odpowiedzi

jak wykulkowana ? bo nie kumam ręcznie to grawerowałeś ???

Kulkowanie to "bombardowanie" powierzchni kuleczkami tzw śrutem i stąd taka fajna "faktura" tej powierzchni. Napisy grawerowane zapewne frezarką CNC.

Daniel to rodzaj piaskowania ? tak ?
Niezupełnie, ale proces wygląda podobnie. Piaskowanie ma stosuje się głównie do "czyszczenia" powierzchni. Kulowanie oprócz oczyszczania powierzchni służy do wywołania naprężeń ściskających na pow. kulowanego elementu. Mówiąc prostymi słowami do jej wzmocnienia. Zapobiega to powstawaniu mikropęknięć, uodparnia element na korozję.

Właściwie wszystko zostało napisane w temacie

szkoda, ze odpuściłes sobie działko i jego żaluzje, bo w wersji dwumiejscowej academy poszlałao..

Fakt -działko jak żywcem wyjęte z dużego MiG-a... Chciałem coś z nim powalczyć, ale sobie darowałem - jakbym miał cały ten panel z działkiem osobno, to pewnie dałbym radę, a tak trochę sie bałem, że więcej szkód narobie niż dobrego.

Wczorajsze prace malarskie:

Beznazwy-003_zps482df9d7.jpg

111111_zps11cfe6d4.jpg

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Robert - będę jeszcze robił wypłowienia, więc trochę go rozjasnie. Ten czech to on z natury taki ciemny . A zdjęcia to inna bajka - dobrych to ja nie potrafię zrobić. Chyba najwyzsza pora zainwestować w namiot bezcieniowy...

Czy ten tygrysi wzór na stateczniku będziesz sam malował ? Bo jeżeli chcesz kalkomania, to chętnie odstąpie Ci swoje z zestawu Eduarda

Dzięki Marcinej, ale na chwilę obecną to model ląduje w koszu - zaliczył glebe i co nieco z niego poodpadało, do tego po zdjęciu maskowania owiewka wygląda fatalnie, a na dodatek wgniotłem delikatnie do środka jeden z górnych wlotów powietrza ku..wa.... Ręce mi opadły i mocno się zniechęciłem do niego... Niech poleży, a ja muszę ochłonąć... Od jutra biorę się za BIS-a... Sorry

Widocznie jakaś plaga nad 29tym wisi, bo mój też upadł kilka dni temu.

Do kosza szkoda wyrzucać, odłóż go i wróć za jakiś czas, bo zapowiadał się super model

Pfffff.... Odsapnąłem... Faktycznie spacer z dzieciakami pomógł - przemyślałem powypadkowe metody naprawcze i jakoś poskładałem wszystko do kupy - dzięki fiedotow Najbardziej jednak martwi mnie owiewka, ale z nią będę walczył później. Tymczasem zabrałem się za malowanie tygrysich akcentów na usterzeniu:

19_zpsfba09dce.jpg

21-1_zps5b9d44bf.jpg

20-1_zps57e9f492.jpg

Dla relaksu zbudowałem sobie też pseudo namiot bezcieniowy i nie powiem - zdjęcia jakby trochę lepsze.

Pomalutku zbliżam się do końca. Zacząłem kłaść kalki - niestety, chyba są baaardzo stare, bo łamią się i drą na potęgę...

P1263021_zpsc23475f8.jpg

P1263026_zpsb0d319a2.jpg

Beznazwy-1_zpsf7173662.jpg

Została drobnica w postaci wszelkich anten, czujników i rurek, oraz KOŁS. Na koniec tradycyjnie lekki wash i właściwie finito.

Poniżej schemat malowania na którym będę się bazował (z instrukcji Eduarda) - nie wiem czy słusznie, bo na zdjęciach wydaje sie dużo ciemnniejszy...

1162-12_zps725d05f9.jpg

Malowałeś farbami podanymi przez Edka? Wygląda to bardzo ładnie

nie za duze te kalki foteli???

Pewnie że za duże (Hi-Decal się nie popisało) - miałem ich w ogóle nie kłaść, ale w związku z tym że nie będzie godła Syrenki to choć trochę "urozmaicą" kadłub.

Malowałeś farbami podanymi przez Edka? Wygląda to bardzo ładnie

Dzieki Cinek. Malowałem Humbrolami dedykowanymi w instrukcji Hi-Decal. Farb dedykowanych przez Eduarda tak szybko bym chyba nie miał, więc malowałem tym czym miałem.

Właściwie ostatnia prosta - dorobione brakujące anteny, rurka Pitota, OCP oraz KOŁS (przy którym myślałem że oci....ieję ). Zostało doprowadzić do jako-takiego wyglądu koszmarną owiewkę kabiny, mocowanie do podstawki i półmat na model. Zastanawiam sie jeszcze czy nie zostawić tylko kalek z szachownicami, numerem bocznym i oznaczeniami foteli, a resztę usunąć, bo niektóre się świecą (nie wiem dla czego - możliwe że to ze starości??) i tylko działają mi na nerwy...

b_zps8fcaf0a8.jpg

a_zps8f99ab1f.jpg

c_zps3468850e.jpg

d_zps8d1bdd7b.jpg

Przy dobrych wiatrach jutro game over i galeria.

Hmmmmm. Bardzo ładne malowanie, ale mam wątpliwości co do koloru osłon anten przy napływach skrzydeł. Według mojej wiedzy ten element nie był malowany żadną farbą (jak to najczęściej osłony elektroniki), a jego kolor to gdzieś w okolicach średnio szarego.

A maszynka prezentuje się zacnie.

Pozdrawiam

AMO_Graphic

Moralezz, czym malowałeś dysze??

Dysze na początek czarnym matem po liniach, póżniej na całość Magnesium MM i delikatnie Burnt Metal MM. Na koniec nieśmiała zabawa z suchymi pastelami.

A kaleczki walnij solem a jak nie zadziala i sie nie boisz to zmywaczem wamodu na bank zadziala

Dzięki za podpowiedź Robert z tym zmywaczem, bo sol nie pomógł. Potraktuje je tak jak piszesz wamodem - gorzej raczej i tak nie będzie

...mam wątpliwości co do koloru osłon anten przy napływach skrzydeł. Według mojej wiedzy ten element nie był malowany żadną farbą (jak to najczęściej osłony elektroniki), a jego kolor to gdzieś w okolicach średnio szarego

Z tymi osłonami to chyba nie jest tak do końca jak piszesz. Z tego co widziałem na zdjęciach to MiG-i maja je w róznych kolorach - nasze po remontach wogóle mają zamalowane w kolor kamo, a ten konkretny egzemplarz miał je takie bladoseledynowe:

tumblr_lrojloxWku1r30nzwo1_1280.jpg

U mnie może są troszeczkę za jaskrawe, ale to tez wina zdjęć bo w rzeczywistości aż tak się nie wyróżniają.

Ok. Kruszył o to kopii nie będę. Fotka wystarczy. Nie ukrywam, ze zaskoczony jestem tym zielonkawym, choć nie przyglądałem się dwumiejscowym. Na ex-czeskich singlach takiego koloru nie widziałem. Nasze miały ciemno-szare. Po remontach to już czarna magia, bo farba jest jakąś mieszaniną epoksydowych zdaje się wynalazków. A to nie przeszkadza ponoć falom radiowym.

Pozdrawiam

AMO_Graphic