Skocz do zawartości

Panther (Sd.kfz.171) Ausf.A.

monopios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po wieloletniej przerwie wróciłem do sklejania, na rozruszanie się poszła Pantera - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Model będzie z pudła, raczej bez fajerwerków, choć już widzę pewne błędy np: uchwyty do podnoszenia wieży, czy brak uchwytu do otwierania na włazie górnym. Pierwszego nie będę przerabiał a drugie pasowało by dorobić.

Praca będzie długa, bo i czasu trochę mało, a i początek drogi powrotu bywa trudny.

s0zmniejszaczpldscf1174.jpg

s0zmniejszaczpldscf1168.jpg

s0zmniejszaczpldscf1169.jpg

s0zmniejszaczpldscf1170.jpg

s0zmniejszaczpldscf1171.jpg

s0zmniejszaczpldscf1173.jpg

Z tyłu jeszcze czeka na szpachlę, poza tym nie mam pojęcia w jakie barwy go przystroić. Malowany będzie pędzlem, więc może któryś z forumowiczów podrzuci jakieś barwy pod pędzel. Wszelkie uwagi mile widziane.

Malowany będzie pędzlem, więc może któryś z forumowiczów podrzuci jakieś barwy pod pędzel.

Jak pędzlem to definitywnie łatwiej będzie zrobić kamo z ostrymi przejściami. Generalnie miałbym obawy przed malowaniem tak dużego modelu pędzlem.

Jak już będziesz malować to wiadomo, lepiej więceń cieńkich warstw niż jedna gruba.

Poszukaj w otchłani forum, parę lat temu była jedna malowana pędzlem pantera w 35 która wyszła rewelacyjnie! Ale nie pamiętam niestety jej autora.

ten model to samo zło ,tylko z nazwy przypomina panterę...podjąłeś dobra decyzję budując go TYLKO z pudła-wszelkie dodatki to raczej strata pieniędzy i czasu

potraktuj go faktycznie jako cwiczebnego konika

pozdr Sławek

Znalazłem kilkanaście rodzajów malowań "Panther", które najbardziej odpowiada pod pędzel, waszym zdaniem? Oczywiście z małą skalą trudności.

1.SS-PzDiv

panther03.jpg

- Paris, mid-1944

panther04.jpg

- Stoumont, Dezember 1944

panther05.jpg

- Stoumont, Dezember 1944

2.SS-PzDiv

panther06.jpg

- Eastern Fron, fall 1943

3.PzDiv

panther07.jpg

- Hungary, March 1945

3.SS-PzDiv

panther08.jpg

- Warsaw, Augsut 1944

4.PzDiv

panther09.jpg

- Eastern Front, September 1944

panther10.jpg

- Poland, July 1944

5.SS-PzDiv

panther11.jpg

- Poland, April 1944

panther13.jpg

- Poland, May 1944

panther12.jpg

- Poland, June 1944

panther14.jpg

- Poland, mid-1944

9.PzDiv

panther16.jpg

- Arnhem, September 1944

panther15.jpg

- Ardennes, December 1944

pantherI.jpg

- Bonn, March 1945

9.SS-PzDiv

panther51.jpg

- Ardennes, January 1945

panther50.jpg

- Ardennes, January 1945

11.PzDiv

pantherII.jpg

Germany, April 1945

12.PzDiv

pantherIII.jpg

- Eastern Front, December 1943

12.SS-PzDiv

pantherIV.jpg

- Belgium, spring 1944

pantherVI.jpg

pantherV.jpg

13.PzDiv

pantherXXIII.jpg

- Eastern Front, fall 1943

19.PzDiv

pantherVIII.jpg

- Warsaw, August 1944

pantherVII.jpg

- Warsaw, August 1944

panther17.jpg

- Warsaw, August 1944

pantherIX.jpg

- Warsaw, September 1944

116.PzDiv

pantherXIV.jpg

pantherXV.jpg

- Germany, March 1945

Panzer-Lehr-Division

panther02.jpg

PzDiv "Feldherrnhalle 2"

pantherXVI.jpg

- Chekoslovakia 1945

PzDiv "Holstein"

pantherXVII.jpg

- Germany, March 1945

PzDiv "Müncheberg"

pantherXVIII.jpg

- Berlin, April 1945

PzRgt4

pantherXXIV.jpg

- Italy, May-June 1944

PzRgt14

pantherXXV.jpg

pantherXXVI.jpg

PzRgt24

pantherXXVIII.jpg

- Normandy, mid-1944

pantherXXVII.jpg

- Aachen, November 1944

25.PzGrenDiv

pantherXI.jpg

- Ardennes, January 1945

pantherXII.jpg

- Ardennes, winter 1944

pantherXIII.jpg

- Berlin, April 1945

PzGrenDiv "Großdeutschland"

pantherXIX.jpg

- Eastern Front, July 1944

pantherXXI.jpg

pantherXXII.jpg

Führer-Grenadier-Brigade

panther01.jpg

sPzJgAbt654

pantherXXXV.jpg

- Normandy, August 1944

10.SS-PzDiv

pantherXXXV-1.jpg

Arnhem, September 1944

21.PzDiv

pantherXXXVII.jpg

- Germany, April 1945

PzBrig106 "Feldherrnhalle"

panther18.jpg

- Luxembourg, September 1944

2.PzDiv

panther19.jpg

- Normandy, June 1944

Unknown

pantherXXIX.jpg

- Oderfront 1945

pantherXXX.jpg

- Eastern Front, mid-1944

pantherXXXI.jpg

- East Prussia, September 1944

pantherXXXII.jpg

- Poland, fall 1944

pantherXXXIII.jpg

- Western Front 1944-45

pantherXXXIV.jpg

- Western Front, winter 1944

http://www.warandtactics.com/smf/panzer-v-its-variants-panther/panzer-v-panther-camouflage-patterns-earl-grey-collection/

Edytowane przez Gość

Z tym że znaczna większość rysunków to Pantery G.

A najłatwiejszy to moim zdaniem:

popieram zdanie kolegi robiłem to malowanie pędzlem tyle ze w 1/72 jest stosunkowo proste a wygląda efektownie

A to co kol. pokazują, to nie jest przypadkiem ausf. D2 ? Choć, ja się nie znam.

I jeszcze jedno pytanie, jak bym chciał zrobić spawy, widziałem dwie metody:

a) na "stopioną" ramkę

b) na szpachlówkę

i tu pytanie, czym można rozcieńczyć szpachlówkę aby uzyskać odpowiednią masę na spawy?

Na szpachlówkę to chyba jedynie green stuff albo dwuskładnikowa masa tamki. Ja robię z rozciągniętej ramki zalanej klejem tamki.

To jest skala bodaj 1:24. Ponoć w takiej skali można spawy robić nawet pastą do zębów i metoda jak wyżej ale tak tylko słyszałem.

Masta tamki jest bardzo gęsta i najpier robi sie z niej wałki a później wgniata na kształt spawu (schnie długo więc można w tym modelować). Mnie ta metoda słabo wychodzi więc robię jak pisałem wyżej.

Próbowałem kiedyś takiej metody jak z filmu wyżej ale mniejszej średnicy igły nie przepuszczały szpachli - może złej używałem - nie wiem.

Faktycznie ta na zdjęciu to późniejsza D, zagapiłem się. Na dobrą sprawę jak nie robisz na podstawie zdjęć, to możesz mu walnąć kamo jakie tylko Ci się podoba.

Co do spawów, to ja próbowałem tylko z polistyrenu zalanego klejem i z białego Milliputa, więc na temat metody pokazanej na filmiku się nie wypowiem.

Spróbowałem zrobić dwa spawy na próbę w środku wanny modelu (część niewidoczna po złożeniu). Pierwszy spaw (górny na fot.) zrobiłem malując klejem nitkę plastiku i dopiero do wanny, a potem ugniatając. A drugi (dolny na fot.) przyłożyłem pręcik do wanny i dopiero klej, w następnej kolejności ugniatanie. Chyba pierwsza wersja jest o wiele lepsza ale powinienem poćwiczyć jeszcze.

beztytuu2121.png

A tak w ogóle, czy w dobrym kierunku idę z tymi spawami, jeżeli chodzi o technikę?

Oto fotki z moich dotychczasowych zmagań:

s0zmniejszaczpldscf1194.jpg

s0zmniejszaczpldscf1195.jpg

s0zmniejszaczpldscf1196.jpg

s0zmniejszaczpldscf1197.jpg

s0zmniejszaczpldscf1201.jpg

s0zmniejszaczpldscf1202.jpg

s0zmniejszaczpldscf1203.jpg

Tu musiałem dorobić uchwyt górnego włazu i pokrywy silnika, brak w instrukcji.

s0zmniejszaczpldscf1205.jpg

s0zmniejszaczpldscf1207.jpg

Wanna jeszcze nie została połączona z górą, więc na fotkach mogą być w tym miejscu szpary, całość chyba ok. ale to moja ocena, jeżeli zauważycie jakieś błędy, chętnie wysłucham/przeczytam. Tam gdzie została położona szpachlówka, w rzeczywistości lepiej to wygląda niż na zdjęciach. Odpuściłem spawy, chyba jeszcze za wcześnie na moje umiejętności co do tej materii. Ogólnie to jak pisałem wcześniej model z pudła. dodatkowych gąsek nie zakładałem na pancerz, ze względu na możliwe trudności z malowaniem, dołożę po malowaniu, to samo z kołami jezdnymi, po malowaniu wanny

Teraz mam pytanie, o tuż to że zapomniałem/nie mam bladego pojęcia o malowaniu, to chciałbym się dowiedzieć czy i jaki zastosować podkład, pod malowanie pędzlem? Resztę będę się pytał na bieżąco, co i jak?

Dziękuje za uwagę i za odpowiedzi.

Malując pędzlem raczej nie ma "obowiązku" dawać podkład jako pierwszą warstwę.

W sumie zależy od Twojego widzimisię, pamiętaj jednak, że malując pędzlem i tak masz znacznie grubszą wartwę farby na modelu niż psikając z aero. Nie można przesadzić

Jeśli mowa o podkładzie z "puszki" to dużo osób poleca Chaos Black (spray do figurek z bitewniaków).

Ja malując swoje koszmarki (ale w 1/72) jako pierwszą warstwę stosuję mieszankę (tak na oko) pół na pół dedykowanego podkładu danego producenta i koloru bazowego. Z reguły każdy producent farbek ma w swoj ofercie coś co się nazywa primer. Oczywiście tą mieszankę dodatkowo rozcieńczam!

Następne dwie, trzy, warstwy to już sam rozcieńczony kolor bazowy.

Zanim zabierzesz, się do malunków, dobrze oczyść model ze wszystkich paproszków, przemyj wodą z jakimś detergentem. Pozwoli to lepiej trzymać się farbie.

Malując pędzlem najważniejsze jest aby utrafić w otpowiednią konsystencje farby. Zdecydowanie lepiej, żeby była za rzadka, niż za gęsta. Gotowej recepty na proporcje raczej nikt Ci nie da, trzeba troche poeksperymentować.

Na dnie kadłuba albo jakimś złomie, zabawce itp.

Pamiętaj, żeby pierwsza warstwa dobrze wyschła zanim zaczniesz kłaść następną. Efektowna i spektakularna technika "mokre w mokre" raczej nie nadaje się do koloru bazowego.

A wybrałeś już wersję malowania?

Malując pędzlem najważniejsze jest aby utrafić w otpowiednią konsystencje farby. Zdecydowanie lepiej, żeby była za rzadka, niż za gęsta. Gotowej recepty na proporcje raczej nikt Ci nie da, trzeba troche poeksperymentować.

Na dnie kadłuba albo jakimś złomie, zabawce itp.

Właśnie dla tego, nie sklejam na razie wanny z górą abym mógł trochę po testować z pędzlami i farbą.

A wybrałeś już wersję malowania?

Tak naprawdę to jeszcze się nie, chciałem na razie dowiedzieć się o tym podkładzie. A jak już wspomniałeś o kolorze bazowym, to chciałbym się spytać o co z tym tak naprawdę chodzi?

Czy to nie jest przypadkiem pierwsza warstwa farbki/koloru, na który nakłada się kolejne kolory kamuflażu?

I jeszcze mam pytanie, które farby najlepsze są do pędzla, akryle czy olejne na początek zmagań?

Dzięki za odpowiedzi i informacje

Piotr.

Właśnie dla tego, nie sklejam na razie wanny z górą abym mógł trochę po testować z pędzlami i farbą.

A jak już wspomniałeś o kolorze bazowym, to chciałbym się spytać o co z tym tak naprawdę chodzi?

Czy to nie jest przypadkiem pierwsza warstwa farbki/koloru, na który nakłada się kolejne kolory kamuflażu?

Dokładnie tak.

I jeszcze mam pytanie, które farby najlepsze są do pędzla, akryle czy olejne na początek zmagań?

Nie mam zdania na ten temat:)

Na początku malowałem Humbrolkami, teraz LifeColor.

Zmiana farb nastapiła po pojawieniu się na świecie nowego członka rodziny.

Akryle po prostu nie śmierdzą (no i łatwiej doprowadzić pędzle do porządku po malowaniu).

• 3 weeks later...

Trochę ruszyłem temat, zbyt wiele to nie zrobiłem.

Wybrałem już malowanie Panther -ki

pantherIII.jpg

Zastosuje farby Pactra Acrylic

Pierw zacząłem malować wieżę, położyłem jak na razie cztery warstwy farby Pactra White Matt A47 i jeszcze są prześwity, chyba bez piątej warstwy nie obędzie się.

DSCF1220.JPG

DSCF1222.JPG

DSCF1223.JPG

DSCF1224.JPG

DSCF1225.JPG

Pomalowałem boki kadłuba dwie warstwy Pactra A22 "bronz"

DSCF1216.JPG

DSCF1217.JPG

Są pewne tu niedociągnięcia, które zobaczyłem dopiero na fotach.

Używam pędzli dość miękkich.

Zrobiłem też nową lufę karabinu z igieł od strzykawek, ta pudełkowa była kiepskiej jakości.

DSCF1233.JPG

DSCF1234.JPG

DSCF1235.JPG

Jak oceniacie dotychczasowe prace?