monopios Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Witam. Po wieloletniej przerwie wróciłem do sklejania, na rozruszanie się poszła Pantera - zobaczymy co z tego wyjdzie. Model będzie z pudła, raczej bez fajerwerków, choć już widzę pewne błędy np: uchwyty do podnoszenia wieży, czy brak uchwytu do otwierania na włazie górnym. Pierwszego nie będę przerabiał a drugie pasowało by dorobić. Praca będzie długa, bo i czasu trochę mało, a i początek drogi powrotu bywa trudny. Z tyłu jeszcze czeka na szpachlę, poza tym nie mam pojęcia w jakie barwy go przystroić. Malowany będzie pędzlem, więc może któryś z forumowiczów podrzuci jakieś barwy pod pędzel. Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Ja mam ten sam model na półce i traktuję go jako polifoniczne doświadczalny pod blachy i zimmerit. Chętnie popatrzę co tu ciekawego wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Malowany będzie pędzlem, więc może któryś z forumowiczów podrzuci jakieś barwy pod pędzel. Jak pędzlem to definitywnie łatwiej będzie zrobić kamo z ostrymi przejściami. Generalnie miałbym obawy przed malowaniem tak dużego modelu pędzlem. Jak już będziesz malować to wiadomo, lepiej więceń cieńkich warstw niż jedna gruba. Poszukaj w otchłani forum, parę lat temu była jedna malowana pędzlem pantera w 35 która wyszła rewelacyjnie! Ale nie pamiętam niestety jej autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Panterka fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 ten model to samo zło ,tylko z nazwy przypomina panterę...podjąłeś dobra decyzję budując go TYLKO z pudła-wszelkie dodatki to raczej strata pieniędzy i czasu potraktuj go faktycznie jako cwiczebnego konika pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Jak pędzlem to definitywnie łatwiej będzie zrobić kamo z ostrymi przejściami. W otchłani już szukałem, a przynajmniej częściowo i ma coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Znalazłem kilkanaście rodzajów malowań "Panther", które najbardziej odpowiada pod pędzel, waszym zdaniem? Oczywiście z małą skalą trudności. 1.SS-PzDiv - Paris, mid-1944 - Stoumont, Dezember 1944 - Stoumont, Dezember 1944 2.SS-PzDiv - Eastern Fron, fall 1943 3.PzDiv - Hungary, March 1945 3.SS-PzDiv - Warsaw, Augsut 1944 4.PzDiv - Eastern Front, September 1944 - Poland, July 1944 5.SS-PzDiv - Poland, April 1944 - Poland, May 1944 - Poland, June 1944 - Poland, mid-1944 9.PzDiv - Arnhem, September 1944 - Ardennes, December 1944 - Bonn, March 1945 9.SS-PzDiv - Ardennes, January 1945 - Ardennes, January 1945 11.PzDiv Germany, April 1945 12.PzDiv - Eastern Front, December 1943 12.SS-PzDiv - Belgium, spring 1944 - Ardennes, December 1944 - Ardennes, December 1944 13.PzDiv - Eastern Front, fall 1943 19.PzDiv - Warsaw, August 1944 - Warsaw, August 1944 - Warsaw, August 1944 - Warsaw, September 1944 116.PzDiv - Ardennes, December 1944 - Germany, March 1945 Panzer-Lehr-Division - Ardennes, December 1944 PzDiv "Feldherrnhalle 2" - Chekoslovakia 1945 PzDiv "Holstein" - Germany, March 1945 PzDiv "Müncheberg" - Berlin, April 1945 PzRgt4 - Italy, May-June 1944 PzRgt14 - Eastern Front, fall 1943 - Eastern Front, fall 1943 PzRgt24 - Normandy, mid-1944 - Aachen, November 1944 25.PzGrenDiv - Ardennes, January 1945 - Ardennes, winter 1944 - Berlin, April 1945 PzGrenDiv "Großdeutschland" - Eastern Front, July 1944 - Eastern Front, September 1944 - Eastern Front, September 1944 Führer-Grenadier-Brigade - Ardennes, December 1944 sPzJgAbt654 - Normandy, August 1944 10.SS-PzDiv Arnhem, September 1944 21.PzDiv - Germany, April 1945 PzBrig106 "Feldherrnhalle" - Luxembourg, September 1944 2.PzDiv - Normandy, June 1944 Unknown - Oderfront 1945 - Eastern Front, mid-1944 - East Prussia, September 1944 - Poland, fall 1944 - Western Front 1944-45 - Western Front, winter 1944 http://www.warandtactics.com/smf/panzer-v-its-variants-panther/panzer-v-panther-camouflage-patterns-earl-grey-collection/ Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Z tym że znaczna większość rysunków to Pantery G. A najłatwiejszy to moim zdaniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Z tym że znaczna większość rysunków to Pantery G.A najłatwiejszy to moim zdaniem: popieram zdanie kolegi robiłem to malowanie pędzlem tyle ze w 1/72 jest stosunkowo proste a wygląda efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Z tym że znaczna większość rysunków to Pantery G.A najłatwiejszy to moim zdaniem: no i musiałbyś nałożyć zimmerit do tego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 A to co kol. pokazują, to nie jest przypadkiem ausf. D2 ? Choć, ja się nie znam. I jeszcze jedno pytanie, jak bym chciał zrobić spawy, widziałem dwie metody: a) na "stopioną" ramkę b) na szpachlówkę i tu pytanie, czym można rozcieńczyć szpachlówkę aby uzyskać odpowiednią masę na spawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Można też wałeczki z green stuff robić - podobnie jak ramki. Potem tylko trzeba wygnieść wzorek spawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Na szpachlówkę to chyba jedynie green stuff albo dwuskładnikowa masa tamki. Ja robię z rozciągniętej ramki zalanej klejem tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 Na szpachlówkę to chyba jedynie green stuff albo dwuskładnikowa masa tamki. Nie, chodzi o coś takiego j.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 To jest skala bodaj 1:24. Ponoć w takiej skali można spawy robić nawet pastą do zębów i metoda jak wyżej ale tak tylko słyszałem. Masta tamki jest bardzo gęsta i najpier robi sie z niej wałki a później wgniata na kształt spawu (schnie długo więc można w tym modelować). Mnie ta metoda słabo wychodzi więc robię jak pisałem wyżej. Próbowałem kiedyś takiej metody jak z filmu wyżej ale mniejszej średnicy igły nie przepuszczały szpachli - może złej używałem - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Faktycznie ta na zdjęciu to późniejsza D, zagapiłem się. Na dobrą sprawę jak nie robisz na podstawie zdjęć, to możesz mu walnąć kamo jakie tylko Ci się podoba. Co do spawów, to ja próbowałem tylko z polistyrenu zalanego klejem i z białego Milliputa, więc na temat metody pokazanej na filmiku się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Spróbowałem zrobić dwa spawy na próbę w środku wanny modelu (część niewidoczna po złożeniu). Pierwszy spaw (górny na fot.) zrobiłem malując klejem nitkę plastiku i dopiero do wanny, a potem ugniatając. A drugi (dolny na fot.) przyłożyłem pręcik do wanny i dopiero klej, w następnej kolejności ugniatanie. Chyba pierwsza wersja jest o wiele lepsza ale powinienem poćwiczyć jeszcze. A tak w ogóle, czy w dobrym kierunku idę z tymi spawami, jeżeli chodzi o technikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Szpachlówka najlepsza, miliput czy inne wynalazki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2013 Oto fotki z moich dotychczasowych zmagań: Tu musiałem dorobić uchwyt górnego włazu i pokrywy silnika, brak w instrukcji. Wanna jeszcze nie została połączona z górą, więc na fotkach mogą być w tym miejscu szpary, całość chyba ok. ale to moja ocena, jeżeli zauważycie jakieś błędy, chętnie wysłucham/przeczytam. Tam gdzie została położona szpachlówka, w rzeczywistości lepiej to wygląda niż na zdjęciach. Odpuściłem spawy, chyba jeszcze za wcześnie na moje umiejętności co do tej materii. Ogólnie to jak pisałem wcześniej model z pudła. dodatkowych gąsek nie zakładałem na pancerz, ze względu na możliwe trudności z malowaniem, dołożę po malowaniu, to samo z kołami jezdnymi, po malowaniu wanny Teraz mam pytanie, o tuż to że zapomniałem/nie mam bladego pojęcia o malowaniu, to chciałbym się dowiedzieć czy i jaki zastosować podkład, pod malowanie pędzlem? Resztę będę się pytał na bieżąco, co i jak? Dziękuje za uwagę i za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 ja używam czegoś takiego http://www.exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-B505-Mr.-Surfacer-1000-w-sprayu/3616 wiem ze nie któży używają sprejów samochodowych ale nie mam z tym doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Malując pędzlem raczej nie ma "obowiązku" dawać podkład jako pierwszą warstwę. W sumie zależy od Twojego widzimisię, pamiętaj jednak, że malując pędzlem i tak masz znacznie grubszą wartwę farby na modelu niż psikając z aero. Nie można przesadzić Jeśli mowa o podkładzie z "puszki" to dużo osób poleca Chaos Black (spray do figurek z bitewniaków). Ja malując swoje koszmarki (ale w 1/72) jako pierwszą warstwę stosuję mieszankę (tak na oko) pół na pół dedykowanego podkładu danego producenta i koloru bazowego. Z reguły każdy producent farbek ma w swoj ofercie coś co się nazywa primer. Oczywiście tą mieszankę dodatkowo rozcieńczam! Następne dwie, trzy, warstwy to już sam rozcieńczony kolor bazowy. Zanim zabierzesz, się do malunków, dobrze oczyść model ze wszystkich paproszków, przemyj wodą z jakimś detergentem. Pozwoli to lepiej trzymać się farbie. Malując pędzlem najważniejsze jest aby utrafić w otpowiednią konsystencje farby. Zdecydowanie lepiej, żeby była za rzadka, niż za gęsta. Gotowej recepty na proporcje raczej nikt Ci nie da, trzeba troche poeksperymentować. Na dnie kadłuba albo jakimś złomie, zabawce itp. Pamiętaj, żeby pierwsza warstwa dobrze wyschła zanim zaczniesz kłaść następną. Efektowna i spektakularna technika "mokre w mokre" raczej nie nadaje się do koloru bazowego. A wybrałeś już wersję malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Malując pędzlem najważniejsze jest aby utrafić w otpowiednią konsystencje farby. Zdecydowanie lepiej, żeby była za rzadka, niż za gęsta. Gotowej recepty na proporcje raczej nikt Ci nie da, trzeba troche poeksperymentować. Na dnie kadłuba albo jakimś złomie, zabawce itp. Właśnie dla tego, nie sklejam na razie wanny z górą abym mógł trochę po testować z pędzlami i farbą. A wybrałeś już wersję malowania? Tak naprawdę to jeszcze się nie, chciałem na razie dowiedzieć się o tym podkładzie. A jak już wspomniałeś o kolorze bazowym, to chciałbym się spytać o co z tym tak naprawdę chodzi? Czy to nie jest przypadkiem pierwsza warstwa farbki/koloru, na który nakłada się kolejne kolory kamuflażu? I jeszcze mam pytanie, które farby najlepsze są do pędzla, akryle czy olejne na początek zmagań? Dzięki za odpowiedzi i informacje Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Właśnie dla tego, nie sklejam na razie wanny z górą abym mógł trochę po testować z pędzlami i farbą. A jak już wspomniałeś o kolorze bazowym, to chciałbym się spytać o co z tym tak naprawdę chodzi?Czy to nie jest przypadkiem pierwsza warstwa farbki/koloru, na który nakłada się kolejne kolory kamuflażu? Dokładnie tak. I jeszcze mam pytanie, które farby najlepsze są do pędzla, akryle czy olejne na początek zmagań? Nie mam zdania na ten temat:) Na początku malowałem Humbrolkami, teraz LifeColor. Zmiana farb nastapiła po pojawieniu się na świecie nowego członka rodziny. Akryle po prostu nie śmierdzą (no i łatwiej doprowadzić pędzle do porządku po malowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monopios Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Trochę ruszyłem temat, zbyt wiele to nie zrobiłem. Wybrałem już malowanie Panther -ki Zastosuje farby Pactra Acrylic Pierw zacząłem malować wieżę, położyłem jak na razie cztery warstwy farby Pactra White Matt A47 i jeszcze są prześwity, chyba bez piątej warstwy nie obędzie się. Pomalowałem boki kadłuba dwie warstwy Pactra A22 "bronz" Są pewne tu niedociągnięcia, które zobaczyłem dopiero na fotach. Używam pędzli dość miękkich. Zrobiłem też nową lufę karabinu z igieł od strzykawek, ta pudełkowa była kiepskiej jakości. Jak oceniacie dotychczasowe prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi