Skocz do zawartości

H-21"Flying banana" Special Hobby 1:48

Apache

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj zacząłem dłubanie przy tym modelu.Po jakiejś godzinie i walce z wycinaniem z tego twardego plastiku zegarów doszedłem do wniąsku, że te 150 zł płaci się tylko za to, że model jest jedyny w swojej skali i za wielkość, w żadnym stopniu nie za jakość.Części jest bardzo mało, ale ich obróbka zajmuje 2x więcej czasu.W tym tygodniu pojawi się coś w rodzaju in boxa i zdjęcia z pierwszych prac.Zdjęcia na razie będę robił pożyczonym aparatem więc nie będą pojawiać się dzień w dzień.Dzisiaj z powodu mojej choroby nie moge iść po ten aparat i wrzucić 1-szych zdjęć.Niestety do zestawu nie ma żadnych blach Edka więc będę musiał się meczyć z zestawowym kokpitem.

Byłbym wdzięczny za wszelkie zdjęcia szczegółów, kokpitu itp.

Model będzie w pudełkowym malowaniu.

Link do modelu na MH http://www.mojehobby.pl/products/H-21-Shawnee-Flying-Banana-over-Vietnam.html

Model póki co będę robił jako"drugorzędny" kiedy będę miał jakąmśwolną chwilę, bo przede wszystkim robie teraz HMMWV Trynka.

pozdrawiam

Blaszki Edka phi po co sobie ulatwiać życie ;)

A na serio, fajnie że wziąłeś tego wiatraka na warsztat. Jest to jedna z tych maszyn które były ważnym elementem tworzenia koncepcji szybkiego przerzutu wojsk na pole bitwy drogą powietrzną. Także siedzę i podpatruję.

Tu masz małego Walk Arounda

Jest to jedna z tych maszyn które były ważnym elementem tworzenia koncepcji szybkiego przerzutu wojsk na pole bitwy drogą powietrzną. Także siedzę i podpatruję.

I zdaje się, że to właśnie banany w Wietnamie tubylcy na początkach ich działania z łuków ostrzeliwali ;)

Przykro słyszeć że lipny materiał, bo tak ze zdjęć wygląda na całkiem przyzwoity multimedialny (plastik + żywica + blachy + biały metal - i za to tyle płacisz) zestaw.

Miałem wstawić dziś zdjęcia, ale szczegóły okazały się być zbyt małe, że aparat nie uchwycił.

Trochę pobieżnie wystawiłęm "opinie" o modeli, plastiki faktycznie są jakie są, ale blaszka

jest bardzo dokładna i coś tam jest do waloryzacji kokpitu.

Ogólnie prace idą wolno z powodu małej ilości czasu na modelarstwo.

pozdrawiam

Ano trochę za jasny, raczej winien być taki jak na ściance

witam

Taki jak na ściance na pewno nie jest.

Ścianka jest zielona a zdjęcia wyraźnie pokazują, że podłoga taka nie jest.

W kabinie pilotów jest chyba dobry kolor tej podłogi, ale nie jestem pewien do przedziału transportowego, tam chyba podłoga ma ten kolor+czarny mat.

pozdrawiam

• 1 month later...

Witam

W warsztacie od długiego czasu nic się nie działo, było spowodowane to tym, że zrobiłem sobie przerwę od modelarstwa i wylądowałem w szpitalu.

Ostatnio zabrałem się do pracy, dalej pracowałem nad wnętrzem.

Na zdjęciach nie widać wszystkiego co zrobiłem.Oprócz tego pomalowałem wymieszanym prze ze mnie Humbrolem z aero ścianki we wnętrzu.

Skleiłem fotele pilotów których zdjęcia wrzucę dzisiaj wieczorem.

Powycinałem większość plastikowych elementów z ramek.

Plan jest taki, żeby zrobić go dosyć styranego, jakieś pudła pod ławkami itp.

Aha, jest straszny problem ze spasowaniem tego do kadłuba, troche wczoraj wieczorem szlifowałem i dlatego wszystko jest takie zakużóne.

Póki co kilka zdjęć.

sam0315m.jpg

sam0314g.jpg

sam0313m.jpg

sam0312am.jpg

3333we.jpg

111xsp.jpg

Witam

Czy ja te posty w tym temacie pisze sam dla siebie??

Podsumowywując słownie dzisiejsze prace, to zabrałem się za brudzenie ładowni i robienie szczegółów.

Okazało się jednak, że niepotrzebnie bo musiałem cały przód przerobić tak aby jakoś się wpasował w kadłub, potem jeszcze będę musiał to co szlifowałem pomalować ehh

Witam

Wczoraj trochę popracowałem.

Myślałem, że wszystko już będzie łatwo spasowywać, zabierałem się już za brudzing, ustawianie kartonów itp

okazało się, że muszę coś jeszcze poprawić przy ściance za pilotami.

chodzi dokładnie o kąt i wysokość przyklejenia podłogi z przedziału transportowego do podłogi u pilotów.

Musiałem pościągać te pudła i przekleić to jeszcze raz.Cała ścianka za pilotami i podłoga w tym miejscu do pomalowania.Na niektórych zdjęciach zaznaczyłem o który element chodzi.Zrobiłem jeszcze zdjęcia, lekko jak by zamałych foteli pilotów i kilku innych wyciętych i wstępnie sklejonych elemntów.Zdjęcia nie są poukładane w kolejności.Aha, na niektórych widać prace nad brudzingiem, które zresztą i tak będe musiał powtórzyć.

sam0370z.jpg

sam0369b.jpg

sam0368v.jpg

sam0356sl.jpg

sam0355gu.jpg

sam0354xt.jpg

sam0353k.jpg

sam0344k.jpg

sam0346k.jpg

sam0347e.jpg

sam0348p.jpg

sam0350c.jpg

sam0351sn.jpg

sam0352d.jpg

sam0342j.jpg

sam0343a.jpg

sam0341i.jpg

sam0340u.jpg

sam0339u.jpg

sam0338ox.jpg

sam0337o.jpg

kopiasam0347.jpg

kopiasam0350.jpg

sam0336j.jpg

Ponieważ zgubiłem gdzieś ładowarkę od aparatu krótki raport słowny

Ogólnie wszystko już ładnie ponaprawiałem, ale nie ma tego light greya pactry na podłogę.

Coś niby próbowałem mieszać ale wyszło stanowczo za ciemne.

Potem jeszcze będę musiał namalować czarny pasek i te błyszczące listwy, oraz brudzing.

Witam

Nie wie ktoś czy h-21 w malowaniu takim jak na pudełku http://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/1/0/1313_rd.jpg

występowały gdzieś?

Bo nie widziałem żadnego zdjęcia takiego rzeczywistego h21.Były nad wietnamem ale jednolite oliwkowe.

Bo z tego co widzę to na tym pudełku jest jakiś podpis, tak jak byłby to obraz.I teraz czy to kamo z pudełka jest fikcyjne?

Teraz nieźle się zastanwiam czy dobre kolory wybrałem we wnętrzu, bo niby wzorowałem się na zdjęciach takiego h21 jak był w wietnamie, ale on był cały zielony.

No nie wiem, póki co robię dalej tak jak zakładałem a potem zobaczę czy będzie trójbarwny kamo, czy cały oliwkowy.

pozdrawiam

Nie wie ktoś czy h-21 w malowaniu takim jak na pudełku http://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/1/0/1313_rd.jpg

występowały gdzieś?

Występowały. Weź sobie instrukcję do ręki i otwórz tam gdzie są kolorowe obrazki. Jest tam schemat malowania i opis gdzie służył ten konkretny śmigłowiec, oraz jakich farb użyć do malowania i które kalkomanie nakleić.

A tu jeszcze foto z znalezione na szybko w necie:

banana1_zpsdf5744cc.jpg

Witam

Schemat w instrukcji widziałem, zaopatrzyłem się we właściwe farbki, ale na tylko na schematach widziałem to malowanie, bo na zdjęciach całe zielone.

Postaram się coś wrzucić z tego jak odmalowałem wnętrze, jak zdążę, bo już tydzień i mam mniej czasu.

Witam

Aby coś się działo w warsztacie wrzucam 2 zdjęcie zrobione na szybko.

Stan- po naprawie tego co zniszczyłem

Farba jest zupełnie inna niż ta stara i będe musiał jechać po nową do sklepu i pomalować właściwym kolorem 2 warstwę.Zdjęcia przekłamują, w rzeczywistości są to zupełnie inne odcienie.Widoczne resztki kleju wyrównam przed 2 warstwą, choć raczej tego i tak nie będzie widać, ale jlepiej zrobić porządnie.

smiglowiech21pisecki.jpg

Uploaded with ImageShack.us