Apache Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Witam Dzisiaj zacząłem dłubanie przy tym modelu.Po jakiejś godzinie i walce z wycinaniem z tego twardego plastiku zegarów doszedłem do wniąsku, że te 150 zł płaci się tylko za to, że model jest jedyny w swojej skali i za wielkość, w żadnym stopniu nie za jakość.Części jest bardzo mało, ale ich obróbka zajmuje 2x więcej czasu.W tym tygodniu pojawi się coś w rodzaju in boxa i zdjęcia z pierwszych prac.Zdjęcia na razie będę robił pożyczonym aparatem więc nie będą pojawiać się dzień w dzień.Dzisiaj z powodu mojej choroby nie moge iść po ten aparat i wrzucić 1-szych zdjęć.Niestety do zestawu nie ma żadnych blach Edka więc będę musiał się meczyć z zestawowym kokpitem. Byłbym wdzięczny za wszelkie zdjęcia szczegółów, kokpitu itp. Model będzie w pudełkowym malowaniu. Link do modelu na MH http://www.mojehobby.pl/products/H-21-Shawnee-Flying-Banana-over-Vietnam.html Model póki co będę robił jako"drugorzędny" kiedy będę miał jakąmśwolną chwilę, bo przede wszystkim robie teraz HMMWV Trynka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Blaszki Edka phi po co sobie ulatwiać życie ;) A na serio, fajnie że wziąłeś tego wiatraka na warsztat. Jest to jedna z tych maszyn które były ważnym elementem tworzenia koncepcji szybkiego przerzutu wojsk na pole bitwy drogą powietrzną. Także siedzę i podpatruję. Tu masz małego Walk Arounda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Zrobiłem go w 72-ce z italeri. Zasiadam i lookam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 racja jest w zestawie mala blaszka i mdtalowe oraz zywiczne elementy wirnika ale nie ma nic do waloryzacji wnp.kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Jest to jedna z tych maszyn które były ważnym elementem tworzenia koncepcji szybkiego przerzutu wojsk na pole bitwy drogą powietrzną. Także siedzę i podpatruję. I zdaje się, że to właśnie banany w Wietnamie tubylcy na początkach ich działania z łuków ostrzeliwali ;) Przykro słyszeć że lipny materiał, bo tak ze zdjęć wygląda na całkiem przyzwoity multimedialny (plastik + żywica + blachy + biały metal - i za to tyle płacisz) zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Miałem wstawić dziś zdjęcia, ale szczegóły okazały się być zbyt małe, że aparat nie uchwycił. Trochę pobieżnie wystawiłęm "opinie" o modeli, plastiki faktycznie są jakie są, ale blaszka jest bardzo dokładna i coś tam jest do waloryzacji kokpitu. Ogólnie prace idą wolno z powodu małej ilości czasu na modelarstwo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Pierwsze zdjęcia.(innym aparatem)Oczywiście jest to dopiero początek, całe te zegary zostaną jeszcze podszlifowane itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 powoli do przodu, ostatni mało czasu poświęcam na modelarstwo więc tylko pomalowana podłoga.Coś ten kolor mi nie pasuje ale jak coś to jeszcze mogę przyciemnić. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Ano trochę za jasny, raczej winien być taki jak na ściance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 witam Taki jak na ściance na pewno nie jest. Ścianka jest zielona a zdjęcia wyraźnie pokazują, że podłoga taka nie jest. W kabinie pilotów jest chyba dobry kolor tej podłogi, ale nie jestem pewien do przedziału transportowego, tam chyba podłoga ma ten kolor+czarny mat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 Witam Po oglądaniu różnych zdjęć doszedłem do wniąsku, że ścianki w "zielonych wersjach" są ciemnozielone, siedzenia też a podłoga ciut inna. Póki co popracowałem nad podłogą, moja jest z tej wersji "zielonej". Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Witam W warsztacie od długiego czasu nic się nie działo, było spowodowane to tym, że zrobiłem sobie przerwę od modelarstwa i wylądowałem w szpitalu. Ostatnio zabrałem się do pracy, dalej pracowałem nad wnętrzem. Na zdjęciach nie widać wszystkiego co zrobiłem.Oprócz tego pomalowałem wymieszanym prze ze mnie Humbrolem z aero ścianki we wnętrzu. Skleiłem fotele pilotów których zdjęcia wrzucę dzisiaj wieczorem. Powycinałem większość plastikowych elementów z ramek. Plan jest taki, żeby zrobić go dosyć styranego, jakieś pudła pod ławkami itp. Aha, jest straszny problem ze spasowaniem tego do kadłuba, troche wczoraj wieczorem szlifowałem i dlatego wszystko jest takie zakużóne. Póki co kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Witam Czy ja te posty w tym temacie pisze sam dla siebie?? Podsumowywując słownie dzisiejsze prace, to zabrałem się za brudzenie ładowni i robienie szczegółów. Okazało się jednak, że niepotrzebnie bo musiałem cały przód przerobić tak aby jakoś się wpasował w kadłub, potem jeszcze będę musiał to co szlifowałem pomalować ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Czy ja te posty w tym temacie pisze sam dla siebie?? na to wychodzi.. Kamil żartował. Jak napisał, to znaczy, że on czyta. I ja też czytam Dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 No, bez spinki. Jedziesz z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 Witam Wczoraj trochę popracowałem. Myślałem, że wszystko już będzie łatwo spasowywać, zabierałem się już za brudzing, ustawianie kartonów itp okazało się, że muszę coś jeszcze poprawić przy ściance za pilotami. chodzi dokładnie o kąt i wysokość przyklejenia podłogi z przedziału transportowego do podłogi u pilotów. Musiałem pościągać te pudła i przekleić to jeszcze raz.Cała ścianka za pilotami i podłoga w tym miejscu do pomalowania.Na niektórych zdjęciach zaznaczyłem o który element chodzi.Zrobiłem jeszcze zdjęcia, lekko jak by zamałych foteli pilotów i kilku innych wyciętych i wstępnie sklejonych elemntów.Zdjęcia nie są poukładane w kolejności.Aha, na niektórych widać prace nad brudzingiem, które zresztą i tak będe musiał powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Mocniej doświetlaj zdjęcia, bo są zacienione i dużo szczegółów nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 Robiłem je na stanowisku wieczorem podczas prac.Zrobiłem coś i robiłem zdjęcie. Dzisiaj postaram się o :sesje; w prawidłowym doświetleniu i na białym ładnym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 Witam No nareszcie jako tako to pasuje do reszty kadłuba. Zostało pomalować jeszcze raz i dokleić to co popsułem podczas dopasowywania. Lepiej doświetlone zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Ponieważ zgubiłem gdzieś ładowarkę od aparatu krótki raport słowny Ogólnie wszystko już ładnie ponaprawiałem, ale nie ma tego light greya pactry na podłogę. Coś niby próbowałem mieszać ale wyszło stanowczo za ciemne. Potem jeszcze będę musiał namalować czarny pasek i te błyszczące listwy, oraz brudzing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Witam Nie wie ktoś czy h-21 w malowaniu takim jak na pudełku http://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/1/0/1313_rd.jpg występowały gdzieś? Bo nie widziałem żadnego zdjęcia takiego rzeczywistego h21.Były nad wietnamem ale jednolite oliwkowe. Bo z tego co widzę to na tym pudełku jest jakiś podpis, tak jak byłby to obraz.I teraz czy to kamo z pudełka jest fikcyjne? Teraz nieźle się zastanwiam czy dobre kolory wybrałem we wnętrzu, bo niby wzorowałem się na zdjęciach takiego h21 jak był w wietnamie, ale on był cały zielony. No nie wiem, póki co robię dalej tak jak zakładałem a potem zobaczę czy będzie trójbarwny kamo, czy cały oliwkowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Nie wie ktoś czy h-21 w malowaniu takim jak na pudełku http://www.mojehobby.pl/zdjecia/2/1/0/1313_rd.jpg występowały gdzieś? Występowały. Weź sobie instrukcję do ręki i otwórz tam gdzie są kolorowe obrazki. Jest tam schemat malowania i opis gdzie służył ten konkretny śmigłowiec, oraz jakich farb użyć do malowania i które kalkomanie nakleić. A tu jeszcze foto z znalezione na szybko w necie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 http://wp.scn.ru/en/ww3/v/886/3/0 Ze dwa schematy na tej stronie są takie same, jak w instrukcji do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Witam Schemat w instrukcji widziałem, zaopatrzyłem się we właściwe farbki, ale na tylko na schematach widziałem to malowanie, bo na zdjęciach całe zielone. Postaram się coś wrzucić z tego jak odmalowałem wnętrze, jak zdążę, bo już tydzień i mam mniej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Witam Aby coś się działo w warsztacie wrzucam 2 zdjęcie zrobione na szybko. Stan- po naprawie tego co zniszczyłem Farba jest zupełnie inna niż ta stara i będe musiał jechać po nową do sklepu i pomalować właściwym kolorem 2 warstwę.Zdjęcia przekłamują, w rzeczywistości są to zupełnie inne odcienie.Widoczne resztki kleju wyrównam przed 2 warstwą, choć raczej tego i tak nie będzie widać, ale jlepiej zrobić porządnie. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi