templess Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Witam. Walka z moim pierwszym okrętem zakończona. Na pewno będą następne bo spodobał mi się ten rodzaj modelarstwa . W planach U 96 w 1/144. Co do U 552- nawierciłem otwory przelewowe, zrobiłem przy nich wręgi, wykorzystałem zestaw blach Eduarda ,toczone peryskopy i lufę do osiem ósemki. Wygląda to tak; Model docelowo będzie stał na podstawce imitującej suchy dok i popiersiem Ericha Toppa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Mi jako laikowi model się naprawdę podoba. A podstawkę i Toppa pokażesz? Zdjęcia 21 i 22 - różowa bandera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Modelik ładny Bardzo mnie się podobuje. Doczepię się tylko do lin, korzystałeś ze zdjęć, lub instrukcji rozciągając je ? Nie zawijały się na izolatorach i nie wracały na przód kiosku. A propo samych izolatorów, mogłeś chociaż użyć ciężarków wędkarskich, okropnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Po co dajesz zdjęcia na których nic nie widać? Kolory pozostaje tylko się domyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 Łee...nie ma hakenkrojca w banderze. Tez mam w planach pływadło,ino mniejsze i nawodne.Tak na następny Paprykarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Stycznia 2013 Share Napisano 26 Stycznia 2013 jak dla mnie słabizna swoją drogą czym kierowałeś sie mocująć anteny linowe sam zresztą zapodałeś na tej samej stronie zdjęcie poprawnego i prostszego mocowania Ja bym się wstydził spojrzeć w twarz dając komuś taką wydumkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki za wszystkie wypowiedzi i zainteresowanie. Kamil bandera bezsprzecznie ciekawa. Teraz niemcy pod szyldem Revella takie produkują. A poważnie to przesyłka ze sfastykami gdzieś utknęła. Dumapolski- jak dostanę podstawkę to całość razem z figurką i banderą ze sfastyką pokażę. Nie wiem kiedy, bo podstawkę ma dostarczyć gotową zamawiający razem z kalkami na banderę. Plastikk jak masz w planach to zaczynaj robić. Następny paprykarz w październiku. Barlog- byłem pewien, że o okrętach wiesz sporo i stąd moje lekkie zdziwienie. Zdjęcie które wrzuciłeś przedstawia późną wersję U 552. Ja zrobiłem wersję wczesną, którą jak wielokrotnie pisałem w warsztacie dowodzł Topp. Jak będziesz łaskaw zajrzeć na pierwszą stronę mojego warsztatu znzjdziesz tam zdjęcie kiosku wczesnej wersji którą zrobiłem i przy okazji odpowiedź na pytanie czym się kierowałem mocując anteny linowe. Tym zdjęciem i monografią Vii. A różnica jest spora, poczynając właśnie od anten linowych a kończąc na łamaku fal kŧóry był wywinięty do góry. I jeszcze sprawa która staje się chyba ostatnio Twoją obsesją- czyli kwestia wstydu i patrzenia komuś w twarz. Ja bym nie mógł spojrzeć w twarz na przykład komuś u kogo zamawiam modele lub akcesoria modelarskie nie mając na to kasy i nie mogąc się rozliczyć. To bezprzecznie wstydliwa sprawa. Wykonanie modelu jest zawsze kwestią dyskusyjną. Jednym się podoba, drugim nie i zawsze tak będzie. Osobiście jestem zadowolony ztego co zrobiłem z tym ubootem w czasie 3 tygodni. nie oznacza to że wpadam w samozachwyt. Widzę wiele niedoskonałości i rzeczy które bym poprawił w tym modelu. Następną porcję odpowiedzi będę mógł zamieścić dopiero w następną sobotę, jak znowu zjadę z delegacji na weekend. Życzę wszystkim miłego tygodnia i owocnej pracy z modelami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Hej.Tak jak wczesniej napisalem w Twoim warsztacie-chyba-modele uboota z Revella sa jakie sa.Zeby poprawnie wykonac replike nalezaloby spedzic troche zycia nad nim.Jedno co mozna zrobic w tym modelu,oprocz wydaje mi sie obowiazkowych blaszek, to sprobowac pomalowac go w taki sposob aby przyciagnac uwage ogladacza.Tobie sie to udalo.Wykonales model lajby jedyny w swoim rodzaju,w pozytywnym tego slowa znaczeniu.Ma on pewne braki,uproszczenia ale napewno nie ma takiego drugiego.A ze jeszcze byl fan przy tym -super.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Kompletnie nie znam sie na modelarstwie okrętowym ale model mi się podoba, szczególnie malowanie i wykonane zacieki, pozdro Robert i czekam na jakiegoś pancerniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Uwielbiam twoje odpowiedzi jak wszystko masz doskonale Pokaż proszę te zdjęcie według którego się wzorowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Model mnie w ogóle nie przekonuje , zero finezji. Takie sztampowe pomalowanie modelu bez pomysłu :/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Uwielbiam twoje odpowiedzi jak wszystko masz doskonale Pokaż proszę te zdjęcie według którego się wzorowałeś Warsztat 1 post. Ma chłop rację, swoje uwagi wycofuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Warsztat 1 post. Ma chłop rację, swoje uwagi wycofuję. Chłop niema racji bo na tym zdjęciu niema takiego rozwiązania jak pokazał i nie wiem skąd wytrzasnął ten sztywny łącznik anteny linowej ponadto liny naciągu idą przez izolator a nie przez zblocze jak to jest w modelu ale to tylko jedna z porażek autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Sztywny łącznik jest dawany zestawowo, z PSu, ja swój robiłem ręcznie, a i tak izolatory czekają na wymianę i zrobienie z modeliny. Ja nadal pocieszam się że to jest model robiony dla kogoś, więc przymykam oko na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Barlog- byłem pewien, że o okrętach wiesz sporo i stąd moje lekkie zdziwienie. Zdjęcie które wrzuciłeś przedstawia późną wersję U 552. Ja zrobiłem wersję wczesną, którą jak wielokrotnie pisałem w warsztacie dowodzł Topp. Jak będziesz łaskaw zajrzeć na pierwszą stronę mojego warsztatu znzjdziesz tam zdjęcie kiosku wczesnej wersji którą zrobiłem i przy okazji odpowiedź na pytanie czym się kierowałem mocując anteny linowe. Tym zdjęciem i monografią Vii. A różnica jest spora, poczynając właśnie od anten linowych a kończąc na łamaku fal kŧóry był wywinięty do góry. Wiem sporo ale nie uważam się wszechwiedzącym bo jeszcze sporo nauki przedemną !!! Nauki której ty templess nie przyswajasz i wszystko odbierasz jako atak na własna osobę i na twoje jakże doskonałe modele Ja zawsze słucham co sie do mnie mówi, zobacz temat deskowania barki Koledzy zwrócili mi uwagę i mimo iż miałem zakupiony materiał to kupiłem inny co uważam za słuszne i jestem wdzięczny za radę i zawsze oczekuję na więcej Pozatym nie przekręcaj mojego nicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Generalnie szkoda ze zdjecia nie sa lepsze. Niewiele na nich widac . Dodatkowo piszesz ze wykonales wersje u-boota Toppa powinienes w takim razie usunac spychacz sieci z przodu modelu. Ten U-boot nigdy takiego nie mial. Jest to blad Revella . W tym watku tez jest jedno zdjecie pokazujace brak tego elementu dodatkowo potwierdzilem to w kilku innych zrodlach . M.in. Kagero ( U-boot VIIc 3D drawings ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 No nie podoba mi się ten model... Olinowanie do wymiany, otwory przelewowe warto w następnym modelu frezować od wewnątrz, pomalowany tak sobie... Jesteś pewien, że dobrze przykleiłeś elementy na kadłubie po obu stronach działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 A mnie się podoba. Choć siedzę w Panterce, to model fajny. Tak fajny że aż też go sobie kupiłem. na razie leży na szafie i czeka na skończenie innych projektów Dobrze że warsztat zrobiłeś, będzie bardzo pomocny dla mnie. Możesz powiedzieć w jakim sklepie kupiłeś te blachy, lufę, peryskop i chrapy? szukałem szukałem i nie mogę znaleźć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 A mnie się podoba. Choć siedzę w Panterce, to model fajny. Tak fajny że aż też go sobie kupiłem. na razie leży na szafie i czeka na skończenie innych projektów Dobrze że warsztat zrobiłeś, będzie bardzo pomocny dla mnie. Możesz powiedzieć w jakim sklepie kupiłeś te blachy, lufę, peryskop i chrapy? szukałem szukałem i nie mogę znaleźć. Pozdrawiam. Chcesz zobaczyć warsztat z prawdziwego zdarzenia to zapraszam tutaj http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=123846 Na jakimś polskim forum też jest bo Siara to polak No i znalazłem http://pwm.ukw.edu.pl/viewtopic.php?f=31&t=1907&sid=d0b41694ec39331c0f9a78568e99f36e Powodzenia z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Dzięki za linki. Na pewno wykorzystam także tamten warsztat. Prawdziwa dosłownie sztuka, tak działać jak Kolega Siara. Jeszcze raz dzięki za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Dzięki za linki. Na pewno wykorzystam także tamten warsztat. Prawdziwa dosłownie sztuka, tak działać jak Kolega Siara. Jeszcze raz dzięki za link. Siara jest niesamowity zobacz sobie na jego bloga w pierwszym poście relacji jest link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Niesamowity ? Facet stawia sobie konkretne cele i je konsekwentnie realizuje, Dobry jest. Niesamowity to skromnie powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi