Skocz do zawartości

Pzkpfw IV Ausf. IV H 1:35

tu_es

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy w galerii

To mój pierwszy model robiony z synem. Młody sklejał duże elementy, ja resztę.

Model Academy czyli średniak - bez żadnej waloryzacji.

Stan na dzisiaj.

- pomalowany farbami aerografem

- rdza, wytarcia, kurz robiony suchym pędzlem

- błotka na razie nie będzie - będzie stał na ulicy

- szukam materiału na antenkę - i nie mogę znaleźć :(

Planowane:

- sidolux

- kalkomania

- Pactra A48 matowy lakier

Miał być zakurzony a jak wyszło to proszę o ocenę i oczywiście o porady

sam0835a.jpg

sam0829a.jpg

sam0823a.jpg

sam0822a.jpg

sam0818a.jpg

W sumie fakt, jak nakleję kalki to przykryję ślady kurzu na wieżyczce. Chyba, że nie będę kładł sidoluxu tylko nałożę kalki i wtedy pomaluję lakierem matowym pactry (czytałem, że też tak można). Człowiek uczy się na błędach.

Pytanie: W jakiej scenerii ten czołg postawić? Diorama a'la Polska/Wschód w okresie wiosennym/letnim?

sam0848a.jpg

Edytowane przez Gość

Już wiem.

3 Panzerna Dywizja SS Totenkopf

Z Wikipedii

W roku 1943 została przekształcona w dywizję pancerną. W przededniu bitwy pod Kurskiem dywizja liczyła 139 czołgów, a więc znacznie więcej od analogicznych formacji pancernych Wehrmachtu (np. 3 Dywizja Pancerna posiadała wtedy 90 czołgów, a 9 Dywizja Pancerna 83 czołgi). W sierpniu 1944 roku w wielkiej bitwie pancernej w rejonie Wołomina koło Warszawy dywizja "Totenkopf" walcząc razem z Dywizją Pancerną Hermann Göring i 5 Dywizją Pancerną SS "Wiking" praktycznie unicestwiła sowiecki 3 Korpus Pancerny.

672px-SS_Totenkopf_Fahne.svg.png

Dodam tylko trochę boję się to robić. Jestem bardzo początkujący ale to bardzo :(

Mam zakupione pastele olejne Pentela do starcia na pył. Będę próbował.

Jaki kolor pasteli użyć na tym modelu do rozprowadzania pędzlem? Czarny, brąz czy inny?

Witam, skąd (oprócz sklepów oczywiście) ściągnąć mapy w 1:35? Pytam, bo chcę wykorzystać taką mapkę rozłożoną na czołgu jako jeden z elementów wyposażenia czołgisty.

Plakaty propagandowe znalazłem, ale mapek to już nie. Nie uśmiecha mi się kupować całego arkusza (+ wysyłka) po to, aby z tego arkusza użyć jedną max dwie mapki. Znalazłem w jednym sklepie taki arkusz, no ale kosztował nie mało :(

Ja wziąłem jakąkolwiek mapę znalezioną w Google, pomniejszyłem do interesującego mnie rozmiaru w Microsoft Word i wydrukowałem.

Ale temat to chyba powinien być jeszcze w warsztacie a nie w galerii?

Jakimi farbami (firma) go malowałeś.

Co do łosza to się nie ma co bać nikt nie zrobił od razu modelu idealnego. To właśnie jest najlepsze w modelarstwie że zawsze można coś poprawić.

Więc czytaj, pytaj i testuj(najlepiej w tej kolejności).

Tu masz łosz http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=6669

Poza tym polecam cały dział Tajniki modelarstwa http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104

oraz wersje multimedialną by Reggy

Można go jeszcze dopieścić(model)

Miłego modelowania

Edytowane przez Gość

Tylko i wyłącznie Pactrą aerografem

A96 Sandgelb + A14 Brown + A33 Medium Green (nie dotarła do mnie farbka w innym odcieniu).

Dzięki

Edytowane przez Gość

Ja na antenki używam plastykowe druciki (żyłki), którymi doczepia się metki, np do ubrań. Antena jest giętka, łatwo wyprofilować, nie łamie się i nie odkleja.

Ja na antenki używam plastykowe druciki (żyłki), którymi doczepia się metki, np do ubrań. Antena jest giętka, łatwo wyprofilować, nie łamie się i nie odkleja.

Hah no to idę szukać czegoś takiego lub trzeba będzie kupić nowy ciuch

A może użyć czegoś takiego z najmniejszego wycioru do aerografu? Pleciona antena? Ewentualnie pociągnąłbym klejem, żeby zniwelować ten efekt plecionki

sam0866b.jpg

Kalki masz tak jak zauważył jeden z kolegów pierwsza to dywizja SS Tottenkopf, druga ( biały hauer) to Dywizja Grossdeutschland którą z powodzeniem możesz umiejscowić m.in. pod Kurskiem w 1943r.

Dzięki za pomoc.

Przeszukaliśmy z synem wujka google pod kątem tej czachy. Lecz nie zwróciliśmy uwagi na tego białego hauera. Chyba za bardzo ta czacha wpadła nam w oko Czyli prawdopodobnie będzie Dywizja Grossdeutschland.

Gdzie w tej wersji czołgu umieszczona była lina holownicza?

Już znalazłem

15799865.jpg lub 80712038.jpg

Co byście doradzili w kwestii washa? Kolor siena palona czy kolor czarny? Obawiam się, że siena palona na tym malowaniu może być za słaba nawet przy małym rozcieńczeniu (a przecież rozcieńczenie powinno być dosyć mocne).