tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Witam po raz pierwszy w galerii To mój pierwszy model robiony z synem. Młody sklejał duże elementy, ja resztę. Model Academy czyli średniak - bez żadnej waloryzacji. Stan na dzisiaj. - pomalowany farbami aerografem - rdza, wytarcia, kurz robiony suchym pędzlem - błotka na razie nie będzie - będzie stał na ulicy - szukam materiału na antenkę - i nie mogę znaleźć :( Planowane: - sidolux - kalkomania - Pactra A48 matowy lakier Miał być zakurzony a jak wyszło to proszę o ocenę i oczywiście o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 na sidolux i kalki to już chyba trochę za późno, ale model niezły jak na debiut Was obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) W sumie fakt, jak nakleję kalki to przykryję ślady kurzu na wieżyczce. Chyba, że nie będę kładł sidoluxu tylko nałożę kalki i wtedy pomaluję lakierem matowym pactry (czytałem, że też tak można). Człowiek uczy się na błędach. Pytanie: W jakiej scenerii ten czołg postawić? Diorama a'la Polska/Wschód w okresie wiosennym/letnim? Edytowane 5 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 tego Ci nie podpowiem, model nie ma oznaczeń determinujących okres jego używania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Oto naklejki z zestawu - może to coś pomoże. Wiem, że 1943 bardziej 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 ja na germańskiej pancerce się nie znam kompletnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Już wiem. 3 Panzerna Dywizja SS Totenkopf Z Wikipedii W roku 1943 została przekształcona w dywizję pancerną. W przededniu bitwy pod Kurskiem dywizja liczyła 139 czołgów, a więc znacznie więcej od analogicznych formacji pancernych Wehrmachtu (np. 3 Dywizja Pancerna posiadała wtedy 90 czołgów, a 9 Dywizja Pancerna 83 czołgi). W sierpniu 1944 roku w wielkiej bitwie pancernej w rejonie Wołomina koło Warszawy dywizja "Totenkopf" walcząc razem z Dywizją Pancerną Hermann Göring i 5 Dywizją Pancerną SS "Wiking" praktycznie unicestwiła sowiecki 3 Korpus Pancerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Dodaj łosza do planowanych a model zyska w odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Dodam tylko trochę boję się to robić. Jestem bardzo początkujący ale to bardzo :( Mam zakupione pastele olejne Pentela do starcia na pył. Będę próbował. Jaki kolor pasteli użyć na tym modelu do rozprowadzania pędzlem? Czarny, brąz czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Antenke najprosciej z ramki na goraco wyciagnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Witam, skąd (oprócz sklepów oczywiście) ściągnąć mapy w 1:35? Pytam, bo chcę wykorzystać taką mapkę rozłożoną na czołgu jako jeden z elementów wyposażenia czołgisty. Plakaty propagandowe znalazłem, ale mapek to już nie. Nie uśmiecha mi się kupować całego arkusza (+ wysyłka) po to, aby z tego arkusza użyć jedną max dwie mapki. Znalazłem w jednym sklepie taki arkusz, no ale kosztował nie mało :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Ja wziąłem jakąkolwiek mapę znalezioną w Google, pomniejszyłem do interesującego mnie rozmiaru w Microsoft Word i wydrukowałem. Ale temat to chyba powinien być jeszcze w warsztacie a nie w galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Fakt, proszę moderatora o przeniesienie tematu. Mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Jakimi farbami (firma) go malowałeś. Co do łosza to się nie ma co bać nikt nie zrobił od razu modelu idealnego. To właśnie jest najlepsze w modelarstwie że zawsze można coś poprawić. Więc czytaj, pytaj i testuj(najlepiej w tej kolejności). Tu masz łosz http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=6669 Poza tym polecam cały dział Tajniki modelarstwa http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104 oraz wersje multimedialną by Reggy Można go jeszcze dopieścić(model) Miłego modelowania Edytowane 6 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Tylko i wyłącznie Pactrą aerografem A96 Sandgelb + A14 Brown + A33 Medium Green (nie dotarła do mnie farbka w innym odcieniu). Dzięki Edytowane 6 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Ja na antenki używam plastykowe druciki (żyłki), którymi doczepia się metki, np do ubrań. Antena jest giętka, łatwo wyprofilować, nie łamie się i nie odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Ja na antenki używam plastykowe druciki (żyłki), którymi doczepia się metki, np do ubrań. Antena jest giętka, łatwo wyprofilować, nie łamie się i nie odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Hah no to idę szukać czegoś takiego lub trzeba będzie kupić nowy ciuch A może użyć czegoś takiego z najmniejszego wycioru do aerografu? Pleciona antena? Ewentualnie pociągnąłbym klejem, żeby zniwelować ten efekt plecionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Kalki masz tak jak zauważył jeden z kolegów pierwsza to dywizja SS Tottenkopf, druga ( biały hauer) to Dywizja Grossdeutschland którą z powodzeniem możesz umiejscowić m.in. pod Kurskiem w 1943r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Dzięki za pomoc. Przeszukaliśmy z synem wujka google pod kątem tej czachy. Lecz nie zwróciliśmy uwagi na tego białego hauera. Chyba za bardzo ta czacha wpadła nam w oko Czyli prawdopodobnie będzie Dywizja Grossdeutschland. Gdzie w tej wersji czołgu umieszczona była lina holownicza? Już znalazłem lub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Co byście doradzili w kwestii washa? Kolor siena palona czy kolor czarny? Obawiam się, że siena palona na tym malowaniu może być za słaba nawet przy małym rozcieńczeniu (a przecież rozcieńczenie powinno być dosyć mocne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Polecam przeczytać http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=6669 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Czytałem, zasady tworzenia washa znam. Również filmiki by Reggy dokładnie oglądnąłem. Pytałem tylko w zakresie zastosowania sieny palonej na tym dokładnie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Siena palona wg. mnie ma zbyt rdzawy odcień na tym modelu użyłbym brązu vandyke'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi