Nathan Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Uszanowanie po dłuższej nieobecności W marcu 1942 r. podczas obrony konwoju PW125 na Kanale Angielskim załoga niszczyciela ORP Kujawiak zestrzeliła niemiecki bombowiec JU88 zaś drugi uszkodziła. Strat własnych nie było. Postanowiłem pokazać to wydarzenie na kolejnej dioramie w skali 1:700. Projekt ambitny Do jego realizacji posłużą mi modele: - ORP Krakowiak od Choroszego - przebudowany na Kujawiaka - trwaler HMT K748 z White Ensign Models - przerobiony na trawler HMT Grimsby Town, który również uczestniczył w tym konwoju - dwa samoloty JU88 z zestawu Skywave (kupione via L'arsenal) Okręty malować będę farbami White Ensigh Models. Kamuflaż jaki wówczas nosiły oba okręty to Western Approaches. Jako, że in-box modelu Krakowiaka Choroszego był już w różnych miejscach prezentowany, pokażę jedynie in-box modelu trawlera. Bo jest na co patrzeć! Jest to bardzo ładny i bardzo starannie wykonany model z szarej żywicy. Pełny kadłub, z wyraźnie wykonanymi łączeniami blach na kadłubie, 14 pozostałych części z żywicy odlanych osobno, do tego blaszka oraz odpowiedniej "grubości" druciki do wykonania masztów. Same części żywiczne modelu sklejało się łatwo i dość szybko. Wraz z oczyszczeniem zajęło mi to nie więcej niż dwie godziny. Następnie wziąłem się za malowanie - emaliami WEM rozrzedzonymi rozcieńczalnikiem Humbrola, pędzelkami. W tle widać Kujawiaka, który też już dostał malowanie pokładu oraz innych powierzchni poziomych. Kujawiak również jest wzbogacany różnymi dodatkami fototrawionymi z WEM jak włazy, drzwi, drabiny, schody. Na dniach postaram się pokazać jak wygląda ten model i jakie są różnice pomiędzy Kujawiakiem a Krakowiakiem. Pomalowany trawler wygląda tak: Teraz będę dodawał biżuterię a po niej brudził okręt. CDN Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Ho ho, ładne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Lubię to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Podziwiam Was...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 załoga niszczyciela ORP Kujawiak zestrzeliła niemiecki bombowiec JU88 - czy pływajacy Junkers tez bedzie ? i na zachete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Trawler świetny! Czy wszystkie produkty WEM prezentują podobną jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Witam Szanowne Towarzystwo po ponad rocznej przerwie spowodowanej dwoma przeprowadzkami, dwoma zmianami miejsca pracy i jeszcze paroma duperelami o których nie warto wspominać za względu na nerwy ;) O rozpoczętej pracy nad dioramą obrony konwoju PW125 nie zapomniałem, do modeli wróciłem niedawno, nabrały one więcej detali oraz kolorów co poniżej prezentuję. ORP Kujawiak: HMT Grimsby Town: Wybaczcie ciut za mocno podciągnięte kolory. Przy okazji - czy moglibyście mi polecić jakieś dobre, darmowe zdjęcie do hostingowania zdjęć (wraz z możliwością założenia na nim konta)? Imageshack z którego dotychczas korzystałem zaczął życzyć sobie opłat Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 http://imgur.com/ Ktoś mi też polecił jak imagehack zbzikował i nie narzekam.Używam od 2 m-cy , na razie bez rejestracji i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi