Artek Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Witam I model skończony. Wyszło jak widać, mi się podoba. Ogólnie jestem z niego zadowolony, efekt taki jak miał być. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam Artek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wachmistrz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Model ma tak zmęczoną powłokę, że sam się zmęczyłem oglądając ją. Mam kłopot z oceną, bo z jednej strony wiadomo, że wymaga to nakładu pracy i wprawy modelarskiej, co należy docenić, a z drugiej smutno się patrzy na tak sfatygowany płatowiec. Czy ten odwrotnie przytwierdzony zbiornik paliwa (tyłem na przód) to ma tak być, czy chodzi o pomyłkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Merytorycznie nie wypowiem się...ale wizualnie poprostu bomba...przepiękny eksploatowany podczas wojny samolot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek Posted February 14, 2013 Author Share Posted February 14, 2013 Model ma tak zmęczoną powłokę, że sam się zmęczyłem oglądając ją. Mam kłopot z oceną, bo z jednej strony wiadomo, że wymaga to nakładu pracy i wprawy modelarskiej, co należy docenić, a z drugiej smutno się patrzy na tak sfatygowany płatowiec. Czy ten odwrotnie przytwierdzony zbiornik paliwa (tyłem na przód) to ma tak być, czy chodzi o pomyłkę? Cóż... Zbiornik paliwa już nie jest zbiornikiem paliwa ale bombą napalmową i tak właśnie były one montowane. http://i13.photobucket.com/albums/a297/p40warhawk/P-40N%20Joane%2049%20Hase%20-%20remake/P-40NJoanne49.jpg Jak widać sam płatowiec też nie jest nówka sztuka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wachmistrz Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Cóż... Zbiornik paliwa już nie jest zbiornikiem paliwa ale bombą napalmową i tak właśnie były one montowane. Ciekawe! Nie wiedziałem o takim zastosowaniu zbiorników. Jak widać, człowiek uczy się przez całe życie. W takim razie gratuluję oryginalnego detalu (ostatnio modnie nazywanego "smaczkiem") Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Dałeś radę! A jeśli wygląda tak jak zaplanowałeś to jeszcze lepiej. Czepiłbym się tylko jednego małego szczegółu: Plamy za korkiem wlewu ciągnące się tak, jakby samolot tracił paliwo w czasie lotu. Nie twierdzę, że tak nie mogło być, ale to trochę dziwne... Wzorowałeś się na czymś, czy tak sobie zrobiłeś na wyczucie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radziu83 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Śledziłem warsztat po cichu i muszę przyznać, że końcowy efekt bardzo mi się podoba, lubię takie zmęczone Gratuluje udanego modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiedotow Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Aleś go Waść zeszmacił . Mnie się podoba... Tylko jak dla mnie to linka anteny jest za gruba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Ostrowski Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 (edited) bardzo fanja czterdziestka ,taka umeczona ,moze kiedyś sie zmierze z tematem bedzie gdzie podpatrzec to i owo Edited February 15, 2013 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radziu83 Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 bardzo fajna czterdziestka ,taka umeczona ,moze kiedyś sie zmierze z tematem bedzie gdzie podpatrzec to i owow Dobrze powiedziane. A ja mam takie pytanko co do tych odprysków, bo fajnie wyglądają. Z warsztatu wychodzi że były robione na końcu... Chętnie bym zobaczył jakieś zbliżenie i dowiedział się jakiej autor techniki użył na przykład na śmigle, zresztą na reszcie też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek Posted February 16, 2013 Author Share Posted February 16, 2013 Jaśniejsze obicia były robione przed washem. A te srebrne na końcu przy użyciu gąbki i srebrnej farby z Humbrola. Nie pamiętam numeru ale taki jasny srebrny to jest. Nie metalizer. Po gąbce łączyłem, niektóre z plamek w większe przy pomocy cienkiego pędzelka. Potem jeszcze lekkie poprawki taką srebrną kredką. Na śmigle obicia wykonane gąbką i potem takie kreseczki cienkim pędzlem i to cała tajemnica. Odnośnie zacieków paliwa to tak to sobie wyobrażam, że mogło wyglądać jak zostało wydmuchane przez pęd powietrza z zakamarków wlewu. Musze pokłady chęci wykopać w sobie do nakręcenia jakiegoś filmiku bo to jednak lepiej pokazać niż opisywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIUSEPPE Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 A ja lubię takie "brudasy" . Model ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Durant Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 Ładny model, aczkolwiek niektóre te obicia (czyt. Przebarwienia) nie dokońca mi podchodzą. Wyglądają jakby na płatowcu ,porobiły się mini-kałuże .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1212 Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Rewelacja Świetnie wykonany model, Gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banny Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Co prawda takie zmęczenie płatowca nie jest w moim guście, ale tu mi się bardzo podoba! Gratuluję udanego modelu. Od znakomitej całości odstają tylko nie najlepiej pomalowane ramy oszklenia (niezbyt równe i prześwitujące). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts