Artek Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Witam I model skończony. Wyszło jak widać, mi się podoba. Ogólnie jestem z niego zadowolony, efekt taki jak miał być. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Model ma tak zmęczoną powłokę, że sam się zmęczyłem oglądając ją. Mam kłopot z oceną, bo z jednej strony wiadomo, że wymaga to nakładu pracy i wprawy modelarskiej, co należy docenić, a z drugiej smutno się patrzy na tak sfatygowany płatowiec. Czy ten odwrotnie przytwierdzony zbiornik paliwa (tyłem na przód) to ma tak być, czy chodzi o pomyłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Merytorycznie nie wypowiem się...ale wizualnie poprostu bomba...przepiękny eksploatowany podczas wojny samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Model ma tak zmęczoną powłokę, że sam się zmęczyłem oglądając ją. Mam kłopot z oceną, bo z jednej strony wiadomo, że wymaga to nakładu pracy i wprawy modelarskiej, co należy docenić, a z drugiej smutno się patrzy na tak sfatygowany płatowiec. Czy ten odwrotnie przytwierdzony zbiornik paliwa (tyłem na przód) to ma tak być, czy chodzi o pomyłkę? Cóż... Zbiornik paliwa już nie jest zbiornikiem paliwa ale bombą napalmową i tak właśnie były one montowane. http://i13.photobucket.com/albums/a297/p40warhawk/P-40N%20Joane%2049%20Hase%20-%20remake/P-40NJoanne49.jpg Jak widać sam płatowiec też nie jest nówka sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Cóż... Zbiornik paliwa już nie jest zbiornikiem paliwa ale bombą napalmową i tak właśnie były one montowane. Ciekawe! Nie wiedziałem o takim zastosowaniu zbiorników. Jak widać, człowiek uczy się przez całe życie. W takim razie gratuluję oryginalnego detalu (ostatnio modnie nazywanego "smaczkiem") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Dałeś radę! A jeśli wygląda tak jak zaplanowałeś to jeszcze lepiej. Czepiłbym się tylko jednego małego szczegółu: Plamy za korkiem wlewu ciągnące się tak, jakby samolot tracił paliwo w czasie lotu. Nie twierdzę, że tak nie mogło być, ale to trochę dziwne... Wzorowałeś się na czymś, czy tak sobie zrobiłeś na wyczucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Śledziłem warsztat po cichu i muszę przyznać, że końcowy efekt bardzo mi się podoba, lubię takie zmęczone Gratuluje udanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Aleś go Waść zeszmacił . Mnie się podoba... Tylko jak dla mnie to linka anteny jest za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) bardzo fanja czterdziestka ,taka umeczona ,moze kiedyś sie zmierze z tematem bedzie gdzie podpatrzec to i owo Edytowane 15 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 bardzo fajna czterdziestka ,taka umeczona ,moze kiedyś sie zmierze z tematem bedzie gdzie podpatrzec to i owow Dobrze powiedziane. A ja mam takie pytanko co do tych odprysków, bo fajnie wyglądają. Z warsztatu wychodzi że były robione na końcu... Chętnie bym zobaczył jakieś zbliżenie i dowiedział się jakiej autor techniki użył na przykład na śmigle, zresztą na reszcie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 Jaśniejsze obicia były robione przed washem. A te srebrne na końcu przy użyciu gąbki i srebrnej farby z Humbrola. Nie pamiętam numeru ale taki jasny srebrny to jest. Nie metalizer. Po gąbce łączyłem, niektóre z plamek w większe przy pomocy cienkiego pędzelka. Potem jeszcze lekkie poprawki taką srebrną kredką. Na śmigle obicia wykonane gąbką i potem takie kreseczki cienkim pędzlem i to cała tajemnica. Odnośnie zacieków paliwa to tak to sobie wyobrażam, że mogło wyglądać jak zostało wydmuchane przez pęd powietrza z zakamarków wlewu. Musze pokłady chęci wykopać w sobie do nakręcenia jakiegoś filmiku bo to jednak lepiej pokazać niż opisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 A ja lubię takie "brudasy" . Model ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Ładny model, aczkolwiek niektóre te obicia (czyt. Przebarwienia) nie dokońca mi podchodzą. Wyglądają jakby na płatowcu ,porobiły się mini-kałuże .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Rewelacja Świetnie wykonany model, Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Co prawda takie zmęczenie płatowca nie jest w moim guście, ale tu mi się bardzo podoba! Gratuluję udanego modelu. Od znakomitej całości odstają tylko nie najlepiej pomalowane ramy oszklenia (niezbyt równe i prześwitujące). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi